Ismét el akarja sunnyogni a vagyonnyilatkozatok közzétételét a győri önkormányzat

2022.02.03. 13:08

Pedig jogerős ítélet van arról, hogy a győri önkormányzatnak is elérhetővé kell tennie digitálisan a képviselők, az alpolgármesterek és a polgármester vagyonnyilatkozatait.

Ismét el akarja sunnyogni a vagyonnyilatkozatok közzétételét a győri önkormányzat

Február elseje az az időpont, amikor a különféle választott képviselők előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatai nyilvánossá válnak: a legtöbb városban, illetve a parlament esetében ezek a bevallások felkerülnek digitálisan egy honlapra, ahol bárki átnézheti őket. Ez – bár csak az adott képviselőé nyilvános, a rokonaié nem – ad némi transzparenciát, amelyen keresztül az újságírók és az állampolgárok ellenőrizhetik politikusaikat.

Nem úgy Győrben, ahol már tavaly is meg kellett küzdeni azért, hogy nyilvánosan elérhetőek legyenek ezek az adatok, de mint kiderült, idén sem akarják azokat kitenni a honlapra.

Az Ugytudjuk.hu ugyanis kereste a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban Nagyné dr. László Edit jegyzőt, de csak a titkárságáig jutottak, ahol azt közölték velük telefonon, hogy

idén ezeket nem szeretnék mindenki számára nyilvánosan elérhetővé tenni, hanem azt lehet csinálni, hogy bemegyünk, és személyesen nézzük át az anyagokat.

A győri önkormányzat ezzel a módszerrel már évek óta próbálja elérni, hogy ne értesüljön a szélesebb közönség a vagyonnyilatkozatok tartalmáról, és amellyel kapcsolatban az Átlátszó pert nyert a győri önkormányzat ellen.

Tavaly csak azt követően kerültek ki a vagyonnyilatkozatok az önkormányzat honlapjára, hogy az Ugytudjuk.hu emlékeztette a jegyzőt erre a jogerős ítéletre.

A teljes cikk itt olvasható el.

NYITÓKÉP: Globetrotter19 / Wikimedia Commons

Pintér Bence / Ugytudjuk.hu

A cikket az Ugytudjuk.hu szállította.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek