Akár 3-as metró felújítása is csúszhat a péntek éjjeli metróbaleset miatt

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.22. 13:22

Egy csomó szerelvény meg beragadt a kocsiszínbe, nem világos, hogyan indul majd meg a hétfő reggeli üzem.

Akár 3-as metró felújítása is csúszhat a péntek éjjeli metróbaleset miatt

Mint arról több lap is beszámolt,

a 3-as metró Kőbánya-Kispesti végállomásán január 21-én nem sokkal éjfél előtt baleset történt, összeütközött két szerelvény.

Az esetről a BKV is kiadott egy közleményt, amiből kiderül, hogy a baleset a kihúzó szakaszon történt, így

utasok ekkor már nem tartózkodtak a szerelvényeken, személyi sérülés nem történt.

VEKE néven ismert Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület a Facebook-oldalán közöl további részleteket a keletkezett kárt tekintve elég súlyos balesetről.

Mint írják, két vonat egyszerre indult el a kihúzóvágányokról, miközben csak az egyiknek lett volna szabad.

„Két szerelvény csúnyán összetört, az egyik kocsi egyik forgóváza is leszakadt. A harmadik ott álló szerelvény is sérült. A pálya az adott helyen tönkrement, a kisikló vonatok a biztosítóberendezés-kábeleit elvágták és a programszőnyeget is elszakították (ez közvetíti a jármű vezérléséhez szükséges információkat, a jeleket a szerelvények alján elhelyezett antennák fogják – a szerk.)”.

A „podeszt”-nek nevezett, vágányok közti emelt járdák is összegyűrődtek, ezeket a VEKE szerint el kell majd bontani, a kihúzó így bizonytalan ideig nem lesz használható, a helyreállítás sem fog menni gyorsan.

A VEKE szerint az is kérdéses, hogy a hétfő hajnali üzemet hogyan tudják elindítani

– hétvégén vágányzár van a metrófelújítás miatt, hétköznap azonban Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között közlekedik a metró. Mint írják, nem is elsősorban az a probléma, hogy a vonalon nem tudnak járni a vonatok, mert a Határ úton tudnak fordulni, és onnan egy vágányon kiszolgálható Kőbánya-Kispest, hanem az, hogy

a kocsiszín most így el van vágva a pályától, nincs elég szerelvény kint a vonalon, csak körülbelül 7-8, a többi ugyanis már a baleset előtt bement a kocsiszínbe.

A baleset miatt csúszhat a 3-as metró felújításának kivitelezése is, mert

„a kivitelező sem tud dolgozni, anyagot szállítani és a most hétvégi munkavégzés biztosan ellehetetlenül”.

Jelenleg a helyszínen a rendőrség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozó közlekedésbiztonsági szervezet vizsgálódik. A balesetet járművezetői hiba okozhatta.

NYITÓKÉP: VEKE / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek