Don't look up: ne nézz fel, hogy ne lásd az elit hipokratizmusát

Vági Márton

Szerző:
Vági Márton

2022.01.21. 20:06

Leonardo DiCaprio szívesen tetszeleg korunk zöld nagykövete, a természet nagy barátja szerepében. Ki lenne hitelesebb a témában, mint egy olyan személy, aki százméteres jachttal jár, ahonnan időnként helikopterrel repül ide-oda.

Bizonyára mindenki emlékszik még az őszi klímacsúcsra, ahol a politikai elit újfent megbeszélte és deklarálta, hogy most már aztán igazán tenni kellene valamit, ha nem is ma és talán nem is holnap, de valamikor a jövőben, mert különben nagy baj lesz.

Mindezt megbeszélték (feltéve, amikor épp nem bóbiskoltak), ettek egy kis kaviárt, hogy aztán ki-ki felszálljon a saját magángépére, és hazarepüljön.

Elképzelni se tudom, hogy egy-egy ilyen teljesen felesleges és haszontalan konferencián mennyi szemét keletkezik, mekkora az ökológiai lábnyom, hány magángép száll fel s le, mennyi ételt szervíroznak fel (és dobnak ki); holott 2022-ben mindent el lehet intézni online, otthonról. Ha annyira szeretnének harcolni a klímaváltozás ellen a dicsőséges nagyurak, talán kezdjék azzal, hogy megoldják egy Zoom-meetingen keresztül azt, amit meg lehet ott oldani ahelyett, hogy tonnaszámra égetnék el a kerozint.

A nagy büdös semmit ott is tudják deklarálni, és ha letakarják a kamerákat, még azt se látjuk, hogy valójában békésen szundikálnak.

Egyébként is jellemző, hogy a politikai-kulturális-gazdasági elit társadalommérnöknek képzelve magát próbálja megmondani az egyszerű melósnak, hogy ugyan reggel ne az 1.9-es dízelt röffentse be, hanem Teslával menjen, vagy ha ennyire csóró akkor biciklizzen szépen, hiszen mind meghalunk, azért mert Béla autóval jár dolgozni.

A környezetvédelem jegyében természetesen húst se egyen, inkább vásárolja meg szépen a Kínából konténerhajón érkező tofut, attól majd megmenekül a bolygó. Természetesen ezek a szabályok és irányok, ahogy a koronavírus okozta lezárások, úgy a klímavédelem szempontjából is csak Béláékra vonatkoznak.

Béláéknek otthon kellett maradniuk, máskülönben nagymamagyilkosokká váltak, míg a világ milliárdosai nyugodtan utazhattak,

de a progresszívek abszolút sztárja, AOC is úgy mutat példát, miközben Amerikában rekordokat dönt az omikronnal fertőzöttek száma, hogy rendszeresen maszk nélkül bulizik tömegben.

Leonardo DiCaprio is szívesen tetszeleg korunk zöld nagykövete, a természet nagy barátja, ENSZ-nagykövet szerepében. És ki lenne hitelesebb a témában, mint egy olyan személy aki százméteres jachttal jár, ahonnan időnként helikopterrel repül ide-oda.

A Vava II. típusú luxusjacht, amin év elején bulizott DiCaprio egy nagyot a barátaival, egyébként hétmérföld megtételével juttat annyi széndioxidot a légtérbe, mint amennyit egy átlagos autó egy teljes éven át hoz össze, mérföldenként pedig 238 kg szén-dioxidot termel. Csaknem annyit, amennyit egy átlagos brit autó két hónap alatt bocsát ki. Mindez 110 millió fontba került.

DiCaprio előszeretettel vállal olyan filmszerepeket is, ahol valamilyen formában az emberiség megmentőjeként láthatjuk,

mint legutóbb a Don’t Look Up című moziban, ahol természetesen ő a jó tudós, akinek a gonosz üzleti érdekekkel kell elsősorban megharcolnia, hogy megóvja a Földet.

Persze nyilvánvaló, hogy más egy filmszerep egy B-filmben, és más a valóság, de azért akkor is disszonáns, hogy a forgatási fáradalmakat ezután egy százméteres jachton piheni ki.

Az a helyzet, hogy a környezetvédelem baromira fontos dolog, azonban amíg Bélától elvárnák, hogy mondjon le nagyjából mindenről, ami számára kedves, addig mások magánjetekkel járnak, és két óra alatt égetnek el annyi üzemanyagot, amennyit Béla egy év alatt se.

Béla ezek után jogosan teszi fel a kérdést, hogy mégis: mi a büdös franc van? Miért is járjak reggelente 3 fokban biciklivel, miért ne egyek húst, és miért legyen lelkiismeretfurdalásom, ha évente egyszer fapadossal elrepülök Görögbe’, miközben mások igazi hipokrata módjára viselkednek? Miért hallgasson politikusokra, és az ENSZ úgynevezett éghajlatváltozással foglalkozó nagykövetére, ha ők maguk sem tartják be a szabályokat; és amit elvárnának tőlünk, azt maguk sem tartják be? Nem pont a politikusoknak és nagyköveteknek kellene jó példával eljárniuk a lakosság előtt?

Például az új német kancellár (akinek papíron részben zöld a kormánya…) ne egy V12-es benzinzabáló szörnnyel járjon? Hogy egy klímavédelmi konferenciára ne mintegy 400 magánrepülőgép érkezzenek? Hogy a kisembereket folyton-folyvást megdorgáló sztárok ne olyan hajóval járjanak, ami pár perc alatt több káros anyagot juttat a levegőbe, mint amennyit egy átlagos család egy év alatt?

Úgy látszik, hogy nem a csak a globális klímaváltozás, hanem az elit hipokratizmusa ellen is harcolnunk kell.

Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek