+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Dániel
2019. szeptember 14. szombat, 08:45
A villamosiparban szigetelőnek használt kén-hexafluorid bír a legmagasabb felmelegedési potenciállal a világon, és egyre több szivárog a levegőbe, részben a zöld energiára történő átállás miatt.

A színtelen, szagtalan, szintetikus SF6, más néven a kén-hexafluorid az egyik leghatékonyabb szigetelő anyag, amelyet leggyakrabban közép- és nagyfeszültségű villamos kapcsolóberendezéseknél használnak – írta a BBC.

 

Az SF6 villamosipari felhasználása széles körben elterjedt a világon, hiszen változó mértékben, de fokozatosan állunk át a zöld energiára, napkollektorokat és szélturbinákat telepítünk. Ennek következtében a kén-hexafluoriddal szigetelet kapcsolóberendezések száma is megnőtt, mivel egyre több energiaforrást kell a villamosenergia-átviteli hálózathoz kapcsolni.

 

A szóban forgó szintetikus gáz iránti kereslet pedig meg is nőtt, hiszen nem csupán hatékony szigetelőanyag, de nem gyúlékony, és még olcsó is. Az SF6 remekül véd a rövidzárlatok, elektromos tüzek ellen, de van egy nagy baj vele:

 

a világ legnagyobb felmelegedési potenciájával bír,
1 kilogramm belőle a légkörben 23 500 kilogrammnyi szén-dioxidnak felel meg.

 

Ha egy kilogramm kerül a légkörbe, az akkora karbonlábnyomot hagy maga után, mintha egy repülő 24 emberrel a fedélzetén megtenné oda-vissza a London-New York távot. Mindemellett legalább ezer évig időzik a légkörben, folyamatosan melegítve azt.

 

De hogy is kerül a légkörbe? Úgy, hogy szivárog a villamos berendezésekből. Bár a korszerű berendezések esetében a szivárgási ráta meglehetősen alacsony, a villamosiparban nem mindenhol haladnak a korral. Az ENSZ minden évben felmérést készít arról, hogy a fejlett országokból mennyi SF6 szivárgott az atmoszférába, de a fejlődő országokra semmilyen korlátozás nem vonatkozik. Ettől függetlenül a fejlett országok is sumákolnak, felmérések szerint tízszer annyi kén-hexafluorid kerül a légkörbe, mint amennyiről a fejlett országok beszámolnak. 

 

Az Európai Unió 28 tagállama 6,73 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő mennyiségű SF6-ot bocsátott a légkörbe 2017-ben, ami olyan, mintha 1,3 millió gépkocsi járta volna az európai utakat abban az évben.

 

A BBC írása szerint a villamosiparban mindenki elismeri, hogy a szigetelő gáz káros a környezetre, de megfelelő alternatívát, legalábbis a nagyfeszültségű villamos kapcsolóberendezések esetében, még nem találtak rá. 

 

Felmerül a kérdés, hogy ha a kén-hexafluorid ennyire káros a környezetre, miért nincs betiltva? Nos, az Európai Bizottság megpróbálta 2014-ben betiltani az EU-ban, de erős ellenállásba ütközött az európai villamosipar részéről. A holland zöldek színeiben politizáló Bas Eickhout EP-képviselő szerint az európai villamosipar azzal indokolta az SF6 további felhasználásának szükségét, hogy ha több energiát akarunk, akkor több kapcsolóberendezés kell, ahhoz pedig több SF6. Más esetben lelassulna a villamosenergia-átvitel – érveltek a villamosipari vállalatok.

 

FOTÓ: Pexels

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás