+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Dániel
2019. szeptember 14. szombat, 08:45
A villamosiparban szigetelőnek használt kén-hexafluorid bír a legmagasabb felmelegedési potenciállal a világon, és egyre több szivárog a levegőbe, részben a zöld energiára történő átállás miatt.

A színtelen, szagtalan, szintetikus SF6, más néven a kén-hexafluorid az egyik leghatékonyabb szigetelő anyag, amelyet leggyakrabban közép- és nagyfeszültségű villamos kapcsolóberendezéseknél használnak – írta a BBC.

 

Az SF6 villamosipari felhasználása széles körben elterjedt a világon, hiszen változó mértékben, de fokozatosan állunk át a zöld energiára, napkollektorokat és szélturbinákat telepítünk. Ennek következtében a kén-hexafluoriddal szigetelet kapcsolóberendezések száma is megnőtt, mivel egyre több energiaforrást kell a villamosenergia-átviteli hálózathoz kapcsolni.

 

A szóban forgó szintetikus gáz iránti kereslet pedig meg is nőtt, hiszen nem csupán hatékony szigetelőanyag, de nem gyúlékony, és még olcsó is. Az SF6 remekül véd a rövidzárlatok, elektromos tüzek ellen, de van egy nagy baj vele:

 

a világ legnagyobb felmelegedési potenciájával bír,
1 kilogramm belőle a légkörben 23 500 kilogrammnyi szén-dioxidnak felel meg.

 

Ha egy kilogramm kerül a légkörbe, az akkora karbonlábnyomot hagy maga után, mintha egy repülő 24 emberrel a fedélzetén megtenné oda-vissza a London-New York távot. Mindemellett legalább ezer évig időzik a légkörben, folyamatosan melegítve azt.

 

De hogy is kerül a légkörbe? Úgy, hogy szivárog a villamos berendezésekből. Bár a korszerű berendezések esetében a szivárgási ráta meglehetősen alacsony, a villamosiparban nem mindenhol haladnak a korral. Az ENSZ minden évben felmérést készít arról, hogy a fejlett országokból mennyi SF6 szivárgott az atmoszférába, de a fejlődő országokra semmilyen korlátozás nem vonatkozik. Ettől függetlenül a fejlett országok is sumákolnak, felmérések szerint tízszer annyi kén-hexafluorid kerül a légkörbe, mint amennyiről a fejlett országok beszámolnak. 

 

Az Európai Unió 28 tagállama 6,73 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő mennyiségű SF6-ot bocsátott a légkörbe 2017-ben, ami olyan, mintha 1,3 millió gépkocsi járta volna az európai utakat abban az évben.

 

A BBC írása szerint a villamosiparban mindenki elismeri, hogy a szigetelő gáz káros a környezetre, de megfelelő alternatívát, legalábbis a nagyfeszültségű villamos kapcsolóberendezések esetében, még nem találtak rá. 

 

Felmerül a kérdés, hogy ha a kén-hexafluorid ennyire káros a környezetre, miért nincs betiltva? Nos, az Európai Bizottság megpróbálta 2014-ben betiltani az EU-ban, de erős ellenállásba ütközött az európai villamosipar részéről. A holland zöldek színeiben politizáló Bas Eickhout EP-képviselő szerint az európai villamosipar azzal indokolta az SF6 további felhasználásának szükségét, hogy ha több energiát akarunk, akkor több kapcsolóberendezés kell, ahhoz pedig több SF6. Más esetben lelassulna a villamosenergia-átvitel – érveltek a villamosipari vállalatok.

 

FOTÓ: Pexels

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Igen? Nem? Vagy csak a második hullámtól? Esetleg soha nem is tartottál tőle? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás