+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Dániel
2019. szeptember 14. szombat, 08:45
A villamosiparban szigetelőnek használt kén-hexafluorid bír a legmagasabb felmelegedési potenciállal a világon, és egyre több szivárog a levegőbe, részben a zöld energiára történő átállás miatt.

A színtelen, szagtalan, szintetikus SF6, más néven a kén-hexafluorid az egyik leghatékonyabb szigetelő anyag, amelyet leggyakrabban közép- és nagyfeszültségű villamos kapcsolóberendezéseknél használnak – írta a BBC.

 

Az SF6 villamosipari felhasználása széles körben elterjedt a világon, hiszen változó mértékben, de fokozatosan állunk át a zöld energiára, napkollektorokat és szélturbinákat telepítünk. Ennek következtében a kén-hexafluoriddal szigetelet kapcsolóberendezések száma is megnőtt, mivel egyre több energiaforrást kell a villamosenergia-átviteli hálózathoz kapcsolni.

 

A szóban forgó szintetikus gáz iránti kereslet pedig meg is nőtt, hiszen nem csupán hatékony szigetelőanyag, de nem gyúlékony, és még olcsó is. Az SF6 remekül véd a rövidzárlatok, elektromos tüzek ellen, de van egy nagy baj vele:

 

a világ legnagyobb felmelegedési potenciájával bír,
1 kilogramm belőle a légkörben 23 500 kilogrammnyi szén-dioxidnak felel meg.

 

Ha egy kilogramm kerül a légkörbe, az akkora karbonlábnyomot hagy maga után, mintha egy repülő 24 emberrel a fedélzetén megtenné oda-vissza a London-New York távot. Mindemellett legalább ezer évig időzik a légkörben, folyamatosan melegítve azt.

 

De hogy is kerül a légkörbe? Úgy, hogy szivárog a villamos berendezésekből. Bár a korszerű berendezések esetében a szivárgási ráta meglehetősen alacsony, a villamosiparban nem mindenhol haladnak a korral. Az ENSZ minden évben felmérést készít arról, hogy a fejlett országokból mennyi SF6 szivárgott az atmoszférába, de a fejlődő országokra semmilyen korlátozás nem vonatkozik. Ettől függetlenül a fejlett országok is sumákolnak, felmérések szerint tízszer annyi kén-hexafluorid kerül a légkörbe, mint amennyiről a fejlett országok beszámolnak. 

 

Az Európai Unió 28 tagállama 6,73 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő mennyiségű SF6-ot bocsátott a légkörbe 2017-ben, ami olyan, mintha 1,3 millió gépkocsi járta volna az európai utakat abban az évben.

 

A BBC írása szerint a villamosiparban mindenki elismeri, hogy a szigetelő gáz káros a környezetre, de megfelelő alternatívát, legalábbis a nagyfeszültségű villamos kapcsolóberendezések esetében, még nem találtak rá. 

 

Felmerül a kérdés, hogy ha a kén-hexafluorid ennyire káros a környezetre, miért nincs betiltva? Nos, az Európai Bizottság megpróbálta 2014-ben betiltani az EU-ban, de erős ellenállásba ütközött az európai villamosipar részéről. A holland zöldek színeiben politizáló Bas Eickhout EP-képviselő szerint az európai villamosipar azzal indokolta az SF6 további felhasználásának szükségét, hogy ha több energiát akarunk, akkor több kapcsolóberendezés kell, ahhoz pedig több SF6. Más esetben lelassulna a villamosenergia-átvitel – érveltek a villamosipari vállalatok.

 

FOTÓ: Pexels

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem tudja felvállalni az immáron Jakab Péter vezette Jobbik új irányvonalát.

Az akciói elnagyoltak, a befejezése bátortalan, így a saját gyártású német Netflix-sorozat, a Wir sind die Welle (A hullám mi vagyunk) újbalos netflixes kultsorozat helyett kihagyott ziccer marad. Spoileres kritika.

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás