Jövőre már Németországban is rendeznek NFL-meccseket

2021.10.12. 12:50

Az amerikai amerikaifoci-ligának, az NFL-nek már régóta terve az Európában való terjeszkedés, ennek megfelelően a jövőben Németországban is rendeznek majd mérkőzéseket. Kedden azt is bejelentették, melyik három német városban rendezhetnek a jövőben NFL-meccseket.

Jövőre már Németországban is rendeznek NFL-meccseket

Az amerikai amerikaifoci-liga, az NFL a világ egyik legnézettebb profi ligája: a döntő eleve a legnézettebb műsor az amerikai csatornákon, de az utóbbi évtizedben a világ más pontjain is egyre népszerűbb lett a sportág és a liga: a döntőket már több mint 30 nyelven és 130 országban közvetítik.

Ugyan a nézettsége így is elmarad a labdarúgó világbajnokságoktól, de ennek ellenére még így is nő világszerte – kivéve Amerikában, részben a sok reklámszünetnek és a streamingszolgáltatók előretörésének köszönhetően – ,

így nem meglepő, hogy a közvetítések mellett mérkőzéseket is rendeznek majd Amerikán kívül.

Európában először Londonban tartottak mérkőzést még 2007-ben, amire 90 perc alatt elkapkodták a jegyeket az európai NFL-rajongók, és azóta is minden évben legalább egy mérkőzést az Egyesült Királyság fővárosában rendeznek, de Nagy-Britannián kívül volt rendes NFL-mérkőzés már Mexikóban is – míg előbbi országban 30 esetben, utóbbinál eddig csak 4 esetben lépett pályára NFL-csapat.

Ugyan régen tervben volt az is, hogy a 32 csapat közül egyet átköltöztetnének Londonba, hogy így növeljék a nézettséget Európában, azonban a 2013-ban felvetett terv eddig döcögősen halad. az NFL elnöksége korábban azt ígérte, 2025-re már lesz állandó angol csapat a ligában, bár ennek az esélye egyre inkább közeledik a nullához.

Azonban míg a London-projekt elakadt, addig az NFL Nemzetközi Sorozat keretében újabb állomást jelentettek be, méghozzá Németországban. Kedden pedig a liga már azt is közölte, hogy az eddigi 7 potenciális német helyszínből mely három közül fogják kiválasztani azt a várost, ahol 2022-ben már NFL-mérkőzéseket is rendeznének.

Ez pedig Düsseldorf, Frankfurt és München

– mint arról a SkySports értesült.

Így jelenleg három város három stadionja van versenyben:

  • A Bundesliga 2. osztályában szereplő Fortuna Düsseldorf 54 600 fős stadionja, a Merkur Spiel Aréna;
  • A frankfurti Waldstadium, ami alapvetően 51 500 fő befogására képes, de az NFL-pályák mérete miatt körülbelül 48 ezer néző vehetne részt a mérkőzésen;
  • illetve a Bayern München Allianz Arénája, ami Németország második legnagyobb stadionja a 75 ezer fős kapacitásával.

Brett Gosper, az NFL Európai és Egyesült Királyságbeli vezetője az angol lapnak elmondta, az alapszakasz-mérkőzéseknek továbbra is kulcsfontosságú része, hogy miként tudnák növelni a német rajongók számát, és szerinte egy „fantasztikus lehetőség”, hogy Németországban is rendeznek majd mérkőzéseket.

Mint arra a SkyNews emlékeztet,

az európai mérkőzések eddig nem igazán voltak túl színvonalasak, ami részben az időzónák közötti különbség miatt köszönhető,

hiszen amikor londoni idő szerint 15 órakor pályára lépnek a játékosok, akkor a nyugati parton még reggel 6, a keleti parton pedig reggel 10 óra van, így nem túl optimális a délután 1, délután 4, illetve este 8-as meccskezdéshez szokott játékosoknak az európai időpont – emiatt egyébként sok amerikai NFL-rajongó kritiálzta, de az európai rajongók sem lehetnek elégedettek, hiszen eddig általában a liga alsó harmadába tartozó csapatok léptek pályára nem túl színvonalas mérkőzéseken.

Mindenesetre ha az NFL vezetője, Roger Goodell betartja ígéretét, 2022-től már Németországban tartanak majd alapszakasz-mérkőzést.

NYITÓKÉP: Az NFL egyik londoni mérkőzése még 2010-ben, amikor a Denver Broncos és a San Fransisco 49ers lépett pályára a Wembleyben. FOTÓ: Thomas / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek