+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. április 27. kedd, 12:30
A szervezők vagy rendes bulit akarnak, vagy semmilyet. Egy maszkos-távolságtartós Oktoberfest szóba sem jöhet, mondják.

Miközben április elején még 50-50 volt az esélye annak, hogy idén ősszel megrendezik az Oktoberfestet, Dieter Reiter müncheni főpolgármester egyre kevesebb esélyt lát erre. Amikor a tavalyi bulit lemondták, abból indultak ki, hogy 2021-ben ismét megrendezik a világ nagyjából legnagyobb népünnepét, de a szocdem politikus a Bild Zeitungnak úgy nyilatkozott, hogy „ha őszinték vagyunk, azt látjuk, hétről hétre egyre halványabb erre a remény”, miután állítása szerint nem látszik lecsengeni a járvány, és a jelenlegi szabályok alapján eleve meg se lehetne tartani az elvileg szeptember 18-án kezdődő bulit. 

 

Hasonlóan szkeptikusan nyilatkozott az ügyben az elmúlt napokban inkább a CDU-s kancellárjelöltnek, Armin Laschetnek beszólogató Markus Söder bajor miniszterelnök is. Ő azonban még nem akart végleges döntést hozni – azt ő és a müncheni főpolgármester eleve közösen hozná meg.

 

 

Egy biztos: miután az Oktoberfest kereken egy héttel a németországi szövetségi parlamenti választás előtt nyitna meg, a következő hetekben alaposan át lesz politizálva a vita arról, hogy megrendezzék-e vagy ne. A rendezvény szervezőihez már rengeteg érdeklődés érkezett azt tudakolva, hogy mely sátrakat foglalhatják le maguknak. Jönni akarnak a népek – foglalta össze a helyzetet Peter Inselkammer, az Oktoberfesten jelenlévő vendéglátósok szóvivője. Főleg helyiek: a törzsvendégeken túl müncheniek és bajorországiak akartak már most helyeket foglalni maguknak. A szállásadók egyelőre mérsékelt érdeklődést látnak: a hotelekben ugyancsak környékbeliek foglaltak, külföldről egyelőre nincs akkora érdeklődés, mint a járvány előtti években.

 

A vendéglátósok az oltási kampányok begyorsulásában bíznak. Oktoberfest-lightot ugyanis nem akarnak. „Egy szűkített verzió, az nem az Oktoberfest. Olyasmit nem akarunk.

 

Maszkokkal, korlátozott helykínálattal, kötelező távolságtartással: ez gazdaságilag értelmetlen, és ez nem az az Oktoberfest, amit szeretünk és amit akarunk. Ilyesmihez kedvünk sincs!”

 

A Spiegel összegzése szerint június eleje a legkésőbbi időpont, amikor a politikának igent vagy nemet kell mondania arra, legyen-e Oktoberfest, legkésőbb ekkor kell ugyanis megbízni a különböző sátor- és dekorációépítő cégeket az őszi feladataikkal. Mint írják, az Oktoberfest elmaradása is pénzbe kerül, rengeteg költséget felemészt ugyanis a helyszín, a Wiesn fenntartása, 400 ezer eurót évente. Az Oktoberfest által tágabban véve termelt bevétel ellenben jelentős, 1,2-1,3 milliárd euróra saccolják azt.

 

FOTÓ: Krakauer1962 / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás