Úgy néz ki, idén se lesz Münchenben Oktoberfest

Szerző: Bukovics Martin
2021.04.27. 12:30

A szervezők vagy rendes bulit akarnak, vagy semmilyet. Egy maszkos-távolságtartós Oktoberfest szóba sem jöhet, mondják.

Úgy néz ki, idén se lesz Münchenben Oktoberfest

Miközben április elején még 50-50 volt az esélye annak, hogy idén ősszel megrendezik az Oktoberfestet, Dieter Reiter müncheni főpolgármester egyre kevesebb esélyt lát erre. Amikor a tavalyi bulit lemondták, abból indultak ki, hogy 2021-ben ismét megrendezik a világ nagyjából legnagyobb népünnepét, de a szocdem politikus a Bild Zeitungnak úgy nyilatkozott, hogy „ha őszinték vagyunk, azt látjuk, hétről hétre egyre halványabb erre a remény”, miután állítása szerint nem látszik lecsengeni a járvány, és a jelenlegi szabályok alapján eleve meg se lehetne tartani az elvileg szeptember 18-án kezdődő bulit. 

Hasonlóan szkeptikusan nyilatkozott az ügyben az elmúlt napokban inkább a CDU-s kancellárjelöltnek, Armin Laschetnek beszólogató Markus Söder bajor miniszterelnök is. Ő azonban még nem akart végleges döntést hozni – azt ő és a müncheni főpolgármester eleve közösen hozná meg.

Egy biztos: miután az Oktoberfest kereken egy héttel a németországi szövetségi parlamenti választás előtt nyitna meg, a következő hetekben alaposan át lesz politizálva a vita arról, hogy megrendezzék-e vagy ne. A rendezvény szervezőihez már rengeteg érdeklődés érkezett azt tudakolva, hogy mely sátrakat foglalhatják le maguknak. Jönni akarnak a népek – foglalta össze a helyzetet Peter Inselkammer, az Oktoberfesten jelenlévő vendéglátósok szóvivője. Főleg helyiek: a törzsvendégeken túl müncheniek és bajorországiak akartak már most helyeket foglalni maguknak. A szállásadók egyelőre mérsékelt érdeklődést látnak: a hotelekben ugyancsak környékbeliek foglaltak, külföldről egyelőre nincs akkora érdeklődés, mint a járvány előtti években.

A vendéglátósok az oltási kampányok begyorsulásában bíznak. Oktoberfest-lightot ugyanis nem akarnak. „Egy szűkített verzió, az nem az Oktoberfest. Olyasmit nem akarunk.

Maszkokkal, korlátozott helykínálattal, kötelező távolságtartással: ez gazdaságilag értelmetlen, és ez nem az az Oktoberfest, amit szeretünk és amit akarunk. Ilyesmihez kedvünk sincs!”

A Spiegel összegzése szerint június eleje a legkésőbbi időpont, amikor a politikának igent vagy nemet kell mondania arra, legyen-e Oktoberfest, legkésőbb ekkor kell ugyanis megbízni a különböző sátor- és dekorációépítő cégeket az őszi feladataikkal. Mint írják, az Oktoberfest elmaradása is pénzbe kerül, rengeteg költséget felemészt ugyanis a helyszín, a Wiesn fenntartása, 400 ezer eurót évente. Az Oktoberfest által tágabban véve termelt bevétel ellenben jelentős, 1,2-1,3 milliárd euróra saccolják azt.

FOTÓ: Krakauer1962 / Pixabay

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek