Újra kaphatnak ingyenes európai vonatbérletet a magyar 18 évesek

Szerző: Vass Csaba
2021.02.24. 11:00

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le az ingyenes európai vonatbérletekre. Augusztus végéig pedig azok is utazhatnak, akik tavalyelőtt pályáztak és nyertek, de még nem tudták felhasználni a kedvezményüket a koronavírus miatt.

Újra kaphatnak ingyenes európai vonatbérletet a magyar 18 évesek

Ha az európai járványhelyzet engedi, akkor 2021 októberében újra fogják indítani a DiscoverEU következő pályázati fordulóját, amely során az EU-tagállamok országaiban élő friss 18 évesek között 60 ezer ingyenes InterRail-vonatbérletet osztanak ki,

ebből pedig ezeregyszáz azokat a magyar fiatalokat illeti meg, akik idén lettek nagykorúak.

A hírt Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő jelentette be szerdán, aki az uniós program mentora és a programhoz kapcsolódó EP-képviselői munkacsoport vezetője is. Az ingyenes vonatbérletekkel az EU-tagországokban és azok között lehet utazni, ezekre pályázni kell, a pályázati feltételekről itt érdemes tájékozódni.

A program lényege, hogy aki megfelel a szabályoknak és kedvezményezett lesz, az utazási igazolvánnyal a zsebében – legfeljebb egy hónapon keresztül – ingyen utazhat az EU-ban.

Az alapszabály szerint az elsődleges közlekedési mód a vasút, annak érdekében azonban, hogy a fiatalok minél több helyre eljuthassanak, más közlekedési eszközöket, például buszt vagy kompot is igénybe vehetnek, de esetenként repülőgépet is.

Az ingyenes InterRail ötletét két német fiatal aktivista, Vincent-Immanuel Herrt és Martin Speer találta ki néhány éve.

A program lényege, hogy az Európai Unió minden európai fiatalt egy ingyenes európai vonatbérlettel lepjen meg a tizennyolcadik születésnapján.

A program során eddig mintegy 70 ezer európai újdonsült nagykorú jutott ingyenes európai vonatbérlethez, de az igény ezekre úgy tűnik, sokkal nagyobb lenne, mivel ezt 350 ezernél is többen igényelték eddig. Ujhelyi szerdai bejelentésében azt is közölte, hogy a magyarországi fiatalok körében az elmúlt években is tízszeres volt a túljelentkezés.

A koronavírus-járvány miatt tavaly felfüggesztették az utazási pályázatot,

ezért a lehetőségből akkor kimaradt tizennyolc évesek idén újra jelentkezhetnek majd az ingyenes európai vonatbérletekre,

de akik 2019 novemberében ingyenes európai vonatbérlethez jutottak, és nem sikerült azt még felhasználniuk, azoknak sincs okuk az aggodalomra, mivel a bérleteiknek az érvényességét 2021. augusztus 31-ig meghosszabbították. 

Azt már most is tudni lehet, hogy az ingyenes InterRail-jegyek felhasználási feltételeit a korábbi szabályokhoz képest rugalmasabbá teszik. Eddig egy évig lehetett azokat használni, de a koronavírus-járvány, valamint az erősebb határellenőrzések miatt az elmúlt évben számos akadályba ütközött a külföldre történő utazás az EU-tagállamokban.

NYITÓKÉP: Interrail / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek