Lélegeztetőgépeket adományoz Magyarország Kirgizisztánnak

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.15. 08:43

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Lélegeztetőgépeket adományoz Magyarország Kirgizisztánnak
„Figyelemmel a koronavírus világjárvány miatti járványügyi helyzetre, valamint a Kirgiz Köztársaság által diplomáciai jegyzék formájában jelzett adománykérésre”, húsz lélegeztetőgépet kap az ország ingyenesen Magyarországtól

– derül ki a Magyar Közlöny kedd esti számából. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat azzal is indokolja a döntést, még 2017-ben gazdasági együttműködési megállapodást kötött a kirgizekkel Magyarország, a 2,5 oldalas dokumentum valóban említi az egészségügyi területen való együttműködést is.

Tény, hogy Magyarország már máskor is közeledett a kirgizek felé, Orbán Viktor miniszterelnök például személyesen tekintette meg ott a Nomád Világjátékokat még 2018-ban, de Kirgizisztán is tagja annak a Türk Tanácsnak, aminek Magyarország 2018-ban lett megfigyelő tagja, Budapesten van az európai képviselete, ráadásul diplomáciai mentességgel.

A közép-ázsiai országnak hozzávetőlegesen 6,2 millió lakója van, és a Worldometers adatai szerint ehhez képest – már ha lehet hinni a posztszovjet ország adatszolgáltatásának – kedden még 7757 aktív koronavírus-fertőzöttje volt, közülük 327-et aznap diagnosztizáltak. 

Az adományozás már csak azért is érdekes, mert az Orbán-kormányt sokáig azért kritizálták, hogy stadionokat építtetett ahelyett, hogy mondjuk lélegeztetőgépeket venne. Ehhez képest a koronavírus-járvány alatt igen csak megváltozott a helyzet. Az Euronews június végi cikke szerint Magyarország összesen 16 ezer lélegeztetőgépet rendelt be, amiből tízezer már megérkezett. Ha pedig mindegyik megjön, akkor Magyarország lélegeztetőgép-nagyhatalom lesz, ugyanis százezer lakosra annyi ilyen eszköz fog jutni, mint sehol máshol a világon.

Egyébként a járvány kezdetén még csak 1600-2000 darab lélegeztetőgép volt az országban.

Ti mit szóltok a magyar adományozáshoz? Szavazzatok!

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek