+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 15. szerda, 08:43
Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.
„Figyelemmel a koronavírus világjárvány miatti járványügyi helyzetre, valamint a Kirgiz Köztársaság által diplomáciai jegyzék formájában jelzett adománykérésre”, húsz lélegeztetőgépet kap az ország ingyenesen Magyarországtól

 

– derül ki a Magyar Közlöny kedd esti számából. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat azzal is indokolja a döntést, még 2017-ben gazdasági együttműködési megállapodást kötött a kirgizekkel Magyarország, a 2,5 oldalas dokumentum valóban említi az egészségügyi területen való együttműködést is.

 

Tény, hogy Magyarország már máskor is közeledett a kirgizek felé, Orbán Viktor miniszterelnök például személyesen tekintette meg ott a Nomád Világjátékokat még 2018-ban, de Kirgizisztán is tagja annak a Türk Tanácsnak, aminek Magyarország 2018-ban lett megfigyelő tagja, Budapesten van az európai képviselete, ráadásul diplomáciai mentességgel.

 

A közép-ázsiai országnak hozzávetőlegesen 6,2 millió lakója van, és a Worldometers adatai szerint ehhez képest – már ha lehet hinni a posztszovjet ország adatszolgáltatásának – kedden még 7757 aktív koronavírus-fertőzöttje volt, közülük 327-et aznap diagnosztizáltak. 

 

Az adományozás már csak azért is érdekes, mert az Orbán-kormányt sokáig azért kritizálták, hogy stadionokat építtetett ahelyett, hogy mondjuk lélegeztetőgépeket venne. Ehhez képest a koronavírus-járvány alatt igen csak megváltozott a helyzet. Az Euronews június végi cikke szerint Magyarország összesen 16 ezer lélegeztetőgépet rendelt be, amiből tízezer már megérkezett. Ha pedig mindegyik megjön, akkor Magyarország lélegeztetőgép-nagyhatalom lesz, ugyanis százezer lakosra annyi ilyen eszköz fog jutni, mint sehol máshol a világon.

 

Egyébként a járvány kezdetén még csak 1600-2000 darab lélegeztetőgép volt az országban.

 

Ti mit szóltok a magyar adományozáshoz? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás