+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. március 1. vasárnap, 08:59
A szavazatok csaknem felét sikerült megszereznie a dél-kalorinai előválasztáson, ezzel életben tartva kampányát a március 3-i szuperkeddre.

Hiába okozott csalódást Joe Biden, Obama egykori alelnöke Iowában és New Hampshire-ben is (az előbbiben negyedik, utóbbiban ötödik helyen végzett a megszerezhető delegáltak számában), a február 29-i dél-kalorinai előválasztás után mégis mosolyoghat: a szavazatok csaknem száz százalékos feldolgozottsága mellett

 

Joe Biden a szavazatok majdnem felét, 48,4 százalékát szerezte meg.

 

Ezzel a volt alelnök messze a vermonti szenátor, Bernie Sanders előtt végzett, aki csupán a szavazatok 19,9 százalékának örülhetett. A közvélemény-kutatásoknak megfelelően harmadik helyen végzett a milliárdos üzletember, Tom Steyer, aki azonban arra hivatkozva, hogy nem látja a győzelemhez vezető utat, vissza is lépett az elnökjelöltségtől. Versenyben maradt még az ötödik és hatodik helyen végző Pete Buttigieg és Elizabeth Warren, az előbbi 8,2, az utóbbi 7,1 százalékkal.

 

És hogy miért nyert Biden? A válasz egyszerű: az afroamerikai népesség miatt.

 

Dél-Karolinában a népesség egyharmada afroamerikai (a demokrata szavazók között ez az arány már hatvan százalék), akiknek a köreiben Joe Biden Obama egykori alelnökeként nagyon népszerű.

 

A dél-karolinai megmérettetés számaira lefordítva ez azt jelenti, hogy az egykori alelnök minden öt afroamerikai szavazóból hármat megnyert magának. Így Joe Biden az ötvennégy dél-karolinai delegált csaknem felét is behúzhatta – erről végleges eredmények még nincsenek – látótávolságba, körülbelül 10-15 delegáltnyi lemaradásba kerülve Bernie Sandershez képest.

 

Ez már csak azért sem behozhatatlan hátrány, mert a dél-karolinai előválasztást hagyományosan az úgynevezett szuperkedd előtti ugródeszkaként tudja használni a győztes: március harmadikán egyszerre tizennégy államban tartanak előválasztást, illetve az USA-fennhatóság alatt lévő Amerikai Szamoán kaukuszt (hogy az mi, arról itt olvashatsz), az összes elnyerhető delegált több, mint egyharmadát, mintegy 1300-at kiosztva. (A demokrata elnökjelöltség elnyeréséhez 1991 delegált támogatása szükséges.)

 

Tehát Joe Biden hozta a kötelezőt: életben tartotta a kampányát, és bizakodva mehet neki a szuperkeddnek is.

 

NYITÓKÉP: Flickr.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás