+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. március 1. vasárnap, 08:59
A szavazatok csaknem felét sikerült megszereznie a dél-kalorinai előválasztáson, ezzel életben tartva kampányát a március 3-i szuperkeddre.

Hiába okozott csalódást Joe Biden, Obama egykori alelnöke Iowában és New Hampshire-ben is (az előbbiben negyedik, utóbbiban ötödik helyen végzett a megszerezhető delegáltak számában), a február 29-i dél-kalorinai előválasztás után mégis mosolyoghat: a szavazatok csaknem száz százalékos feldolgozottsága mellett

 

Joe Biden a szavazatok majdnem felét, 48,4 százalékát szerezte meg.

 

Ezzel a volt alelnök messze a vermonti szenátor, Bernie Sanders előtt végzett, aki csupán a szavazatok 19,9 százalékának örülhetett. A közvélemény-kutatásoknak megfelelően harmadik helyen végzett a milliárdos üzletember, Tom Steyer, aki azonban arra hivatkozva, hogy nem látja a győzelemhez vezető utat, vissza is lépett az elnökjelöltségtől. Versenyben maradt még az ötödik és hatodik helyen végző Pete Buttigieg és Elizabeth Warren, az előbbi 8,2, az utóbbi 7,1 százalékkal.

 

És hogy miért nyert Biden? A válasz egyszerű: az afroamerikai népesség miatt.

 

Dél-Karolinában a népesség egyharmada afroamerikai (a demokrata szavazók között ez az arány már hatvan százalék), akiknek a köreiben Joe Biden Obama egykori alelnökeként nagyon népszerű.

 

A dél-karolinai megmérettetés számaira lefordítva ez azt jelenti, hogy az egykori alelnök minden öt afroamerikai szavazóból hármat megnyert magának. Így Joe Biden az ötvennégy dél-karolinai delegált csaknem felét is behúzhatta – erről végleges eredmények még nincsenek – látótávolságba, körülbelül 10-15 delegáltnyi lemaradásba kerülve Bernie Sandershez képest.

 

Ez már csak azért sem behozhatatlan hátrány, mert a dél-karolinai előválasztást hagyományosan az úgynevezett szuperkedd előtti ugródeszkaként tudja használni a győztes: március harmadikán egyszerre tizennégy államban tartanak előválasztást, illetve az USA-fennhatóság alatt lévő Amerikai Szamoán kaukuszt (hogy az mi, arról itt olvashatsz), az összes elnyerhető delegált több, mint egyharmadát, mintegy 1300-at kiosztva. (A demokrata elnökjelöltség elnyeréséhez 1991 delegált támogatása szükséges.)

 

Tehát Joe Biden hozta a kötelezőt: életben tartotta a kampányát, és bizakodva mehet neki a szuperkeddnek is.

 

NYITÓKÉP: Flickr.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás