Nagyot tartolt Joe Biden Dél-Karolinában

Szerző: Petróczi Rafael
2020.03.01. 08:59

A szavazatok csaknem felét sikerült megszereznie a dél-kalorinai előválasztáson, ezzel életben tartva kampányát a március 3-i szuperkeddre.

Nagyot tartolt Joe Biden Dél-Karolinában

Hiába okozott csalódást Joe Biden, Obama egykori alelnöke Iowában és New Hampshire-ben is (az előbbiben negyedik, utóbbiban ötödik helyen végzett a megszerezhető delegáltak számában), a február 29-i dél-kalorinai előválasztás után mégis mosolyoghat: a szavazatok csaknem száz százalékos feldolgozottsága mellett

Joe Biden a szavazatok majdnem felét, 48,4 százalékát szerezte meg.

Ezzel a volt alelnök messze a vermonti szenátor, Bernie Sanders előtt végzett, aki csupán a szavazatok 19,9 százalékának örülhetett. A közvélemény-kutatásoknak megfelelően harmadik helyen végzett a milliárdos üzletember, Tom Steyer, aki azonban arra hivatkozva, hogy nem látja a győzelemhez vezető utat, vissza is lépett az elnökjelöltségtől. Versenyben maradt még az ötödik és hatodik helyen végző Pete Buttigieg és Elizabeth Warren, az előbbi 8,2, az utóbbi 7,1 százalékkal.

És hogy miért nyert Biden? A válasz egyszerű: az afroamerikai népesség miatt.

Dél-Karolinában a népesség egyharmada afroamerikai (a demokrata szavazók között ez az arány már hatvan százalék), akiknek a köreiben Joe Biden Obama egykori alelnökeként nagyon népszerű.

A dél-karolinai megmérettetés számaira lefordítva ez azt jelenti, hogy az egykori alelnök minden öt afroamerikai szavazóból hármat megnyert magának. Így Joe Biden az ötvennégy dél-karolinai delegált csaknem felét is behúzhatta – erről végleges eredmények még nincsenek – látótávolságba, körülbelül 10-15 delegáltnyi lemaradásba kerülve Bernie Sandershez képest.

Ez már csak azért sem behozhatatlan hátrány, mert a dél-karolinai előválasztást hagyományosan az úgynevezett szuperkedd előtti ugródeszkaként tudja használni a győztes: március harmadikán egyszerre tizennégy államban tartanak előválasztást, illetve az USA-fennhatóság alatt lévő Amerikai Szamoán kaukuszt (hogy az mi, arról itt olvashatsz), az összes elnyerhető delegált több, mint egyharmadát, mintegy 1300-at kiosztva. (A demokrata elnökjelöltség elnyeréséhez 1991 delegált támogatása szükséges.)

Tehát Joe Biden hozta a kötelezőt: életben tartotta a kampányát, és bizakodva mehet neki a szuperkeddnek is.

NYITÓKÉP: Flickr.com

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek