+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 17. kedd, 18:48
Véget ért a parlament őszi ülésszaka, eljött a számvetés ideje! Mely képviselők azok, akiknek másfél évvel az új parlamenti ciklus kezdete után sem sikerült még szóban vagy írásban megnyilvánulnia a Tisztelt Házban? Az Azonnali összesítette.

A keddi parlamenti rendkívüli üléssel – amit azért kellett összehívni, mert a kormánypárti politikusok egy része rosszul nyomott gombot egy szavazáson – véget ért a parlament őszi ülésszaka, így érdemes számot vetni a politikusok munkájával. Az Azonnali hasonló összesítést már csinált a nyáron: ekkor azt kaptuk, hogy hét kormánypárti politikus van, akiknek a 2018 tavaszával kezdődő új parlamenti ciklus kezdete óta sem felszólalni, sem egyetlen önálló indítvánnyal nem sikerült élni.

 

Így most, hogy kedden véget ért az őszi ülésszak, megnéztük, az elmúlt hónapokban nagyobb fordulatszámra kapcsoltak-e esetleg az érintettek. Nem állítjuk, hogy a minőség összefüggene a mennyiséggel, de azt igen, hogy talán a közpénzen eltartott politikusoknak illene valamiféle látható tevékenységet végezni. Lássuk az eredményt!

 

Mit csinált a parlament hírhedt némája?

 

Hogy pontosan milyen parlamenti munkát végzett a hallgatásáról elhíresült Bíró Márk, azt továbbra sem egyszerű megállapítani, hiszen a fideszes politikus ősszel sem szólalt fel az Országgyűlésben, ahogy például egyetlen indítvánnyal sem élt. Vagyis a novemberben bruttó több, mint 1,1 millió forintnyi közpénzt kereső Bíró Márk hiába parlamenti képviselő, még sosem szólalt fel.

 

Ugyanakkor a politikus parlamenti teljesítménye egy szempontból mégis csak a figyelem középpontjába került: ő ugyanis egyike volt azoknak a fideszes képviselőknek, akik körbeállták a független Hadházy Ákost, mikor egy „muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott” táblát tartott fel, amit próbáltak kivenni a kezéből. Emiatt Kövér egyébként nemcsak Hadházyt büntette meg 329 ezer forintra, de kilenc kormánypárti politikust is – köztük Bíró Márkot – akiktől 50-50 ezer forintot vontak le.

 

A pénzbírsággal sújtottak között volt az a Kubatov Gábor és Kerényi János is, akik szintén nem szólaltak még fel ebben a parlamenti ciklusban, ahogy nekik sem sikerült semmilyen indítvánnyal sem élni.

 

A büntetést kifizetni nekik is lesz miből: Kubatov bruttó 1,6 millió forintot kapott a múlt hónapban, Kerényi bruttó 1,3 milliót. 

 

Talán Farkas Flóriánnak most már több ideje lesz a parlamentre

 

Emlékezetes, a fideszes színekben a parlamentbe jutott Farkas Flórián, aki sokáig a korrupciós botrányról elhíresült Országos Roma Önkormányzat elnöke volt, már az ORÖ-s mandátumáról is lemondott, amit pedig a Népszava beszámolója szerint üdvrivalgás követett a szervezeten belül. Farkas egyébként utoljára a 2010-2014-es ciklusban szólalt fel parlamenti adatlapja szerint, míg indítványokkal a 2014-2018-as ciklusban élt, igaz, akkor sem vitte túlzásba: négy év alatt négyet adott be. A mostani ciklus kezdete óta viszont úgy tűnik, az évi egyet sem sikerül tartania. A politikus novemberben bruttó 1,3 millió forintot vihetett haza.

 

Ugyan a költségvetési csalással vádolt, mentelmi jogától emiatt megfosztott Simonka Györgyöt a Békés megyeiek küldték a parlamentbe, neki sem sikerült a parlament ülésein választói érdekeit képviselni. Legalábbis a 2014-ben végződő ciklus óta nem szólalt fel, míg utolsó indítványát 2017-ben adta be. Simonka fizetése novemberben bruttó közel 1,2 millió forint volt.

 

Végül, de nem utolsósorban a szekszárdi Horváth Istvánnak és a Hajdú-Bihar megyei Tiba Istvánnak sem sikerült még felszólalnia vagy indítványt benyújtania az új ciklusban, ettől függetlenül múlt hónapban közel 1,4, illetve közel 1,7 millió forintos bruttó fizetést kaptak. 


Úgyhogy összességében elmondhatjuk: a hét néma kormánypárti képviselőnek ősszel sem sikerült felpörögnie.

 

Érdekesség, hogy a parlamentben is ülő kormánytagok közül Rogán Antal az egyetlen miniszter, továbbra sem szólalt fel a 2018-tól kezdődő új ciklusban, míg eddig egyetlen önálló indítványa volt.

 

Az ellenzék soraiban egyébként nem voltak olyan képviselők, akik egyszer se szólaltak volna fel, vagy legalább ne nyújtottak volna be valamilyen indítványt a tavaly kezdődő parlamenti ciklusban. 

 

NYITÓMONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás