+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szabadi Dávid
2019. szeptember 15. vasárnap, 18:23
Az új Ms. Monopoly a női egyenjogúság jegyében pozitívan diszkriminálja a nőket, de ettől még nem kíván meg több döntést, kooperációt vagy taktikát, tehát nem lesz érdekesebb sem. Mutatunk helyette pár sokkal jobb társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Új köntösbe bújtatta a Monopoly-t – immáron hatezredjére – nemrég a Hasbro, ezúttal a női egyenjogúság gondolata köré fűzve a játékot. A Ms. Monopoly egyik sajátossága, hogy ingatlanok helyett női kutatók találmányait vehetjük meg, a másik, hogy a női játékosok több pénzzel gazdálkodhatnak. Adná magát a dilemma: lehet-e az egyenlőtlenségeket kihangsúlyozva az egyenlőség (egyenlő bánásmód) felé terelni a játékosokat?

 

Mielőtt bárki óvatlanul betéved a keményvonalas társasjáték-közösségek valamelyikébe, egy szabályt nagyon fontos megjegyeznie: soha nem szabad felemlegetni a Játékot, Amit Nem Nevezünk Nevén – azaz a Monopoly-t!

 

De miért övezi azt ilyen zsigeri gyűlölet?

 

Számos mechanika tehet szórakoztatóvá egy játékot. Talán egy közös pont van, amiben ezek megegyeznek: a döntéshelyzet – vagyis az, ami a Monopoly-ból hiányzik. Abban ugyanis a puszta véletlen határozza meg, hogy melyik mezőre kerülünk, ahogy azt is, hogy azon a mezőn milyen opcióink vannak. A véletlenfaktor önmagában nem tragikus, sőt, ellenben itt nincs valódi döntési lehetőség. Ha olyan helyre léptél, ahol módodban áll vásárolni és pénzed is van rá, akkor vásárolsz. Ha nem, akkor nem: igazából a Monopoly képes volna játékosok nélkül is működni, hiszen ennél még a Ki nevet a végén is több taktikát igényel.

 

Persze mondhatnánk, hogy „oké, nem ez a világ legjobb játéka, na és?”, csakhogy a Hasbronak ez az egyik legkeresettebb terméke, amit mi sem bizonyít jobban, hogy évről évre újabb megjelenést kap. Ez az, ami ellenszenvet vált ki a legtöbb társasjáték-rajongóból: nem elég, hogy rossz egy játék, cserébe még népszerű is.

 

De vajon vannak-e olyan játékok a piacon, amik amellett, hogy szórakoztatóak, tanulásra, fejlődésre és közösségépítésre is alkalmasak? Vannak. Lássunk is pár példát a társasjátékok világából, ami valóban segítheti az egyén és a közösség fejlődést!

 

Kooperáció – együtt erősek vagyunk!

 

Mit is jelent az, ha egy játék kooperatív – azaz együttműködést vár el? Itt a parti legfőbb ellenfele maga a játék, amit csak közösen tudnak legyőzni.

 

Akik csak a klasszikus, versengésre alapuló (kompetitív) játékokat ismerik, sokszor nehezen állnak át a kooperatív gondolkodásra. Valamennyi kooperatív játékban van egyfajta visszaszámlálás – limitált számú kör, fogyatkozó erőforrások stb. –, a cél, hogy az idő lejárta előtt a játékosok eleget tegyenek a győzelmi feltételeknek. Ha sikerül, mindenki győztes, ha nem, akkor közösen buktak el.

 

Két példát hoznék erre a típusra.

 

+ Mysterium

 

Egy ódon, pókhálós kúriában gyilkosság történik – mintha csak egy Agatha Christie-regénybe csöppentünk volna. A játékosok közül egyvalaki személyesíti meg az áldozat szellemét, a többiek pedig kíváncsi médiumok, akik a valódi gyilkos kilétét kutatják. A játék nehézsége, hogy a szellem csak „álmok útján”, azaz elvont képek segítségével kommunikálhat a többiekkel. Ha nem sikerül a rejtély végére járni, mielőtt feljön a nap – azaz lejár az idő –, akkor a kísértet örök időkre a kúria fogja marad. Ez a játék a jobb agyféltekét dolgoztatja meg, hiszen az absztrakt kártyák értelmezéséhez nem kevés képzelőerő szükséges.

 

A MYSTERIUM A JOBB AGYFÉLTEKE TÁRSASJÁTÉKA

 

 Pandemic

 

Az atlantai WHO-konferencia szünetében épp megy a tülekedés a szendvicsbárok előtt, amikor megkondul a vészharang – kitört a világjárvány! Amíg a Mysterium az intuícióra és empátiára épül, addig a Pandemic esetében a logika, a kockázatmenedzsment és az előrelátó tervezés lesz a segítségünkre. A Pandemic az a típusú játék, ami nagyon egyszerű alapokon nyugszik és könnyen tanulható. Viszont ahhoz, hogy a csapat nyerni is tudjon, a játékmenet mélyebb rétegeit is át kell látni. Izgalmas versenyfutás ez, ahol a fertőzés visszaszorítása mellett az ellenszer kikutatása a legfőbb cél.

 

EGY KÖR PANDEMIC. FOTÓ: ANDREA VAIL / FLICKR

 

Számos példát lehetne még hozni a kooperatív játékokra, viszont e kettő jól demonstrálja, hogy miként bírja rá a feleket a közös gondolkodásra. (Ellentétben a Monopoly-val, ami ugye a többi játékos anyagi csődbe taszításáról szól.)

 

Hogyan szúrhatjuk ki a farkast a bárányok között?

 

A „social deduction” nem egy mentális betegség, ellenben nagyon nehézkes magyar megfelelőt találni rá. Bontsuk részekre: a „social” a folyamatos párbeszédre utal, a „deduction” pedig a kizárás elve – az a folyamat, aminek során a feltételezéseinket bizonyítani próbáljuk. Tipikus social deduction játék a „gyilkosos”, ahol a jelenlévők közül próbáljuk megtippelni, ki is lehet az elkövető. Ezen játékok fő erénye, hogy fejlesztik az érveléstechnikát, mivel folyamatosan a saját igazunkról kívánjuk meggyőzni a többieket. Azt már nem merném állítani, hogy a vitakultúrára is pozitív hatást gyakorolnának.

 

A hajnalba nyúló ordibálás, konspirációselmélet-gyártás és ujjal egymásra mutogatás élménye egészen hasonló lehet, mint manapság önkori képviselőnek (vagy akár jelöltnek) lenni.

 

Álljon itt is néhány példa a legjobban sikerült játékok közül.

 

 Secret Hitler

 

A Hosszú kések éjszakáját megelőzően, az újonnan alakult német kormány összeül, hogy törvényeket hozzon. Az asztalnál látszólag mindenki liberális, de valójában észrevétlenül elvegyültek közöttük a náci gyíkemberek – élükön Hitlerrel. A játék kezdetén csak a fasiszta játékosok vannak tisztában egymás kilétével, valamint Hitler személyével. A többiek – Hitler is – bizonytalanok azt illetően, hogy kivel is vannak egy frakcióban.

 

A liberális játékosok célja, hogy a többiek döntései, szavazatai, tettei alapján kiszűrjék a pikkelyes fasisztákat. A náci oldalon pedig mindenki folyamatosan hazudik, manipulál és igyekszik elterelni mindennemű gyanút Hitlerről. Mindkét csapat arra törekszik, hogy számukra kedvező (tehát liberális vagy fasiszta) törvények/kártyák kerüljenek beiktatásra. Ez liberális oldalon igen nehéz feladat, hiszen a pakliban jóval több halálfejes kártya van. Alternatívaként, ha kiszagolják a Führert, akkor alkalmuk nyílhat kivégezni, amivel a gyíkemberek automatikusan elbuknak.

 

EBBEN A JÁTÉKBAN A LIBERÁLISOK IS GYŐZHETNEK. FOTÓ: M ANIMA / FLICKR

 

Ha II. világháborús téma nem annyira fekszik, Secret Spider néven elérhető egy szintén ingyenes változat, ami a Trónok Harca világába ülteti át az eredeti ötletet. Ki ne akarna a Lannister-ház nevében puccsot végrehajtani? Szerencsére akadnak gyerekbarát verziók is – találkoztam már olyan variánssal, ahol Hitler helyett Harry Potter főellensége, Voldemort vagy épp a Csillagok háborújának Palpatine császára volt a mumus.

 

 Resistance

 

A földalatti ellenállásba beépült kettős ügynökök szabotálják a forradalmi törekvéseket. A forradalmárok minden körben megszavazzák, hogy mely játékosokat küldik bevetésre. Ha csak egy áruló is bekerül az akciócsapat tagjai közé, akkor a küldetés nagy eséllyel elbukik – hiszen a kémek titokban szabotálják azt. Ha pedig túl sok bevetés járt kudarccal, akkor a forradalom elbukik.

 

 

Adva van tehát a feladat: tetten kell érni a beépült ügynököket! Roppant egyszerű, gyors játék és nem is túlzottan helyigényes – akár egy vonatfülkében zötykölődve is elővehető. Ha pedig a kémjátszma nem a kedvenc zsánerünk, akkor ehhez is megtalálható jó pár változat, például: a forradalmárok helyett a kerekasztal lovagjai között is kereshetjük az árulókat. Annyira mély játékmenetet nem ígér, ellenben kiváló lehet szeszmentes (vagy enyhén ittas) partikon.

 

Leaders of Euphoria

 

A távoli disztópikus jövőben Eufória városában az elnyomó, vörös galléros rezsimet leváltani készül a kék inges alakulat. Ez a játék sem a komoly hangvételről nevezetes, megvan a maga sajátos humora. A kártyákon a régi, letűnt világ varázstárgyai szerepelnek, van irracionálisérzelem-generátor (plüssmackó) és emberikontaktus-gátló (gumikesztyű) is. Annyi sajátossága van a legtöbb hasonló játékhoz viszonyítva, hogy akár menet közben is cserélődhetnek a szerepek – senki sem fixen a kék vagy a vörös csapat tagja. Az Eufóriából száműzött játékosok pedig nem kiesnek, hanem új feladatot kapnak: bosszút kell állniuk, amiért kitaszítottá váltak.

 

A KÁRTYÁK. FOTÓ: SHUTUPANDSITDOWN.COM

 

Morális dilemmák – mi áldozható fel a túlélésért?

 

Akadnak persze olyan sztorivezérelt játékok is, ahol bizony szembekerülhetünk erkölcsi kérdésekkel is. Ismét két példát említenék meg.

 

 Battlestar Galactica

 

Az azonos című sorozatot a Gyatlov-skálán 3,6-ra értékelném – nem jó, nem is tragikus, amolyan űrszappanopera. Azonban a sorozatra épülő játék zseniális. Adva van egy űrhajó az emberiség maradékával, ami az intelligens gépek hada elől menekülve keres új hazát a fajunknak. A fedélzeten azonban nem mindenki 100 százalékban humán; van, aki emberszerű robot, de olyan jól álcázza magát, hogy még ő sem tud a valódi kilétéről. Bárki lehet az emberiség vesztére törő gép, aki belülről szabotálja a küldetést.

 

 

Két nagy gond akad a játékkal: egyfelől fájdalmasan hosszúra tud nyúlni – alsó hangon is 2 óra –, illetve sok esetben nem az árulókon múlik, hogy az emberi játékosok kikapnak-e, hanem a vak szerencsén. Elég néhány rossz laphúzás és máris fogyóban van az üzemanyag, éhezik az emberiség vagy épp a hajót lövik roncshalmazzá. A morális dilemmák is ebből fakadnak, a játék nagyon sok helyzetben állít olyan döntések elé, ahol a fő kérdés az, hogy milyen erőforrást veszítsünk. Föláldozzunk-e egy maréknyi embert, hogy a többiek menekülése biztosított legyen? Mi jelenti a nagyobb veszélyt: egy flottányi ellenfél vagy a lázongó legénység?

 

 Dead of Winter

 

Most tél van, csend, hó, halál és zombik. Szerencsére ez a játék nem kötődik – még csak névlegesen sem – egy zombifilmhez vagy sorozathoz sem. A Dead of Winter jól ismert felütéssel indít: kitört a zombijárvány, túlélők egy csoportja egy városszéli menedékházba húzódott vissza. Azonban jön a tél, a felhalmozott konzervek fogyóban vannak, fegyver sem ártana a túléléshez, így kénytelenek vagyunk kimerészkedni a jeges utakra, a sétáló halottak közé. Ellentétben a BSG-játékkal itt a túlélők nem arctalan, névtelen massza, hanem konkrét karakterek – a helyi iskola igazgatója, a nővérke a kórházból, a részeges plázamikulás.

 

Miközben a hideggel és a zombikkal hadakozunk, a játék folyamatosan döntéshelyzetbe kényszerít minket. Kimentjük-e az égő helikopterroncsból a pilótát, vagy inkább a raktérben lévő csomagokat vesszük magunkhoz? Próbáljuk meggyógyítani a beteg túlélőket vagy örülünk, hogy a haláluk után végre nagyobb lesz a fejadag? A Dead of Winter stílustól függően működhet teljesen kooperatív formában, vagy félkooperatív módon is – ez utóbbi esetében a fő misszió bár könnyebb, de mindenkinek megvan a maga kis titkos feladata.

 

Sőt, még áruló is lehet a játékosok között, akire még nehezebb küldetés vár. Nem csupán halálba kell taszítania a kolóniát, de egészen komplex győzelmi feltételei vannak. Előfordulhat, hogy mielőtt hátba szúrná a társait, szektát kell maga köré szerveznie, esetleg biztosítva a saját túlélését, készleteket kell felhalmoznia. Ha pedig gyanakszunk, hogy áruló van a sorainkban, akkor egy „kiszavazó show” keretében száműzhetjük a menedékből.

 

ÉLET-HALÁL HARC. FOTÓ: THEBOARDGAMEFAMILY.COM

 

A fentiekben felsorolt játékok direkt módon nem foglalkoznak a társadalmi egyenlőtlenségek kérdésével. Ugyanakkor mindegyik növelheti a játékosok érzelmi és értelmi képességeit, elősegítheti a társas készségek fejlődését és legfőképp szórakoztatóak. Csupa olyan dolog, amit a Ms. Monopoly nem mondhat el magáról.

 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali, a Hasbro reklámja alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A Kisalföld szerint nem hírértékű a győri időközi választás jelöltjeinek vitája, ellentétben például azzal, hogy a Hír TV szavazásán mindenki egyetértett Orbán Viktorral.

A novemberi londoni terrortámadás után két hónap kellett, hogy valamilyen javaslatot tegyen a kormány.

Az eddigi főszerkesztő-helyettes, Gidró Krisztina került a Csongrád megyei kormánypárti napilap élére.

Igencsak megosztott a romániai magyarok legnagyobb pártja, noha a Néppárt-tagság számukra fontos. Videó!

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás