+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs & Varsányi Bence
2020. március 14. szombat, 08:08
Íme tíz, a koronavírushoz kapcsolódó dolog, amik segíthetnek abban, hogy felismerjük: a helyzet nem annyira rossz, mint gondoljuk.

Szerdán kihirdették hazánkban a veszélyhelyzetet, és egyre több környékbeli országban is szigorú intézkedéseket vezettek be a vírus miatt, úgyhogy összeraktunk egy listát, hogy miket ajánlunk arra az esetre, ha kénytelenek lennénk időnk nagy részét otthon tölteni: konkrétan tíz, a koronavírushoz így vagy úgy kapcsolódó dolgot  szedtünk össze, amelyek akár még segíthetnek is abban, hogy felismerjük:

 

a helyzet nem annyira szörnyű, mint sokszor hajlamosak lehetünk gondolni.

 

10. The Rain

 

 

A Netflix posztapokaliptikus sorozatában egy eső által hordozott vírus kiirt nagyjából mindenkit Skandináviában. Dán főszereplőink egy bunkerben húzzák meg magukat hat éven keresztül, hogy utána előjöjjenek, és az ellenszert keresve végigmasírozzanak Koppenhága kihalt utcáin, mi pedig megcsodálhassuk az északi főváros ikonikus helyszíneit tök üresen.

 

9. Tom Clancy’s The Division

 

FORRÁS: TOM CLANCY'S THE DIVISION / FACEBOOK

 

A The Divison egy, a közeljövő Amerikájában játszódó, elképzelt történeten alapuló videojáték. Az amerikaiak nagy része elkapta a fekete himlőt, ami a készpénzen keresztül terjedt, így Dollar Flu-nak, azaz dollárinfluenzának is hívják. A betegség már korábban megjelent, de egy fekete pénteken – amikor a legtöbben eszeveszetten próbálnak valami leárazott terméket vásárolni – terjedt el leginkább.

 

A kaotikus helyzettel az egészségügy nem tudott mit kezdeni, a betegség terjedését nem sikerült megállítani, így sokan fellázadtak a kormánnyal szemben, különböző csoportok indultak harcba a hatalom megszerzéséért, a vírus megállításáért vagy a krízis további fokozásáért: köztük a Cleaners nevű takarítóbrigád, akiket a New York City Department of Sanitation (higiéniáért felelős városi intézmény) korábbi tagjai alkotják.

 

A vezetőjük úgy látja,

 

csak ők állíthatják meg a vírus terjedését azzal, hogy mindent felégetnek, aminek a vírushoz köze van:

 

az épületeken, tárgyakon és a beteg embereken kívül még azokat is, akik csak a legapróbb szállal köthetőek a betegséghez, így ölve meg sok ártatlan, egészséges embert. Mellettük vannak még az ún. Utolsó Ember Zászlóalja nevű terroristacsoport, akiknek a célja a vírus terjesztése, mivel úgy gondolják, a civilizációt teljesen el kell törölni, hogy az emberiség egy tabula rasa után mindent újrakezdhessen a boldogság érdekében.

 

Ezt a helyzetet pedig a közvetlenül az elnök alá rendelt Division próbálja megoldani, akiknek célja a közbiztonság és a joguralom helyreállítása, aminek érdekében bármit megtehetnek.

 

8. Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben

 

RÉSZLET A KÉPREGÉNY-ADAPTÁCIÓBÓL (FORRÁS: FACEBOOK)

 

Kétségkívül listánk legkönnyedebb alkotása, pedig még Fülig Jimmy, Senki Alfonz, Vanek úr és a többi klasszikus Rejtő-karakter sem szerepel benne. Van viszont egy bubópestis miatt lezárt szálloda, küzdelem a banánoxid képletének megszerzéséért, trónörökösök, exprimadonnák, arisztokraták, szélhámosok – és persze azok az indokolatlan párbeszédek, amikért imádjuk Rejtőt.

 

7. The Last of Us

 

FORRÁS: SKUSH / FLICKR

 

A The Last of Us egy 2033-ban, az Egyesült Államokban játszódó fiktív történeten alapuló videojáték. Az emberiség egy parazitás gombás fertőzés miatt két nagyobb csoportra oszlik: a fertőzöttekre, akik önkívületlen állapotban más élőlényekre támadnak és a még valamilyen társadalmi rendszert alkotó egészségesekre. Utóbbiak között viszont már több, egymással rivalizáló csoport jelenik meg: vannak a kormányzati felügyelet alatt álló, katonák által biztosított zónákban lévő emberek; a zónán kívül eső „portyázók”, akik a túlélés érdekében akár emberekre is vadásznak ellátmány és élelem reményében; illetve a Fireflies nevű paramilitáris szervezet, akik a kormányzati karanténok irányítását végző hatóságok ellen harcolnak, miközben akár terrortámadásként is értelmezhető akciókat hajtanak végre a zónák ellen.

 

A posztapokaliptikus történetben megmutatkozik, hogy mi történik akkor, amikor az egyén nem számíthat a kormányzat segítéségére és alkalmi koalíciók mentén próbál egyedül túlélni:

 

a kvázi katonai diktatúrában élő, csak a védelemre szervezett kormányzati zónákban a katonák gyakran visszaélnek a hatalmukkal, ezért sokan küzdenek ellenük, miközben mások inkább maradnak kiszolgáltatott helyzetben a saját biztonságuk érdekében. A társadalomra nemcsak a fertőzött emberek jelentenek veszélyt, hanem az egymással versengő, még egészéges szereplők is, miközben a járványtól való megtisztításra és a vakcinára már alig mutatkozik valamilyen esély.

 

6. Fertőzés

 

 

Az igazi sztárparádét felsorakoztató 2011-es filmben egy nő Hong Kongból hazatérve két nap alatt meghal, a járvány pedig rövidesen globálissá válik. Ugyan a filmben szereplő betegség sokkal veszélyesebb a koronavírusnál, mégis ez az egyetlen filmes alkotás az elmúlt évekből, amely egészen jól bemutatja egy világjárvány hatásait a társadalmakra és az államok intézményeire.

 

5. Pandemic

 

FORRÁS: BOARDGAMEGEEK

 

Az elmúlt tizenöt év egyik legnépszerűbb társasjátékában kivételesen

 

nem egymás ellen kell küzdeni, hanem egymással kooperálva kell megállítani a világtérképen rohamosan terjeszkedő vírust.

 

Mivel a játék ellen játszunk, így bizonyos idő után „kijátszható” a társas, viszont a készítők erre is gondoltak, már számtalan kiegészítő kapható az alapkészlethez, hogy felfrissítsük a játékmenetet.

 

4. Edgar Allan Poe: A vörös halál álarca

 

 

Az amerikai romantikus szerző egyik legkiválóbb novellájában Prospero herceg udvarának lovagjaival és hölgyeivel bezárkózik kastélyába egy fiktív járvány, a „vörös halál” elől menekülve. Álarcosbállal múlatják az időt, de az egyik álarc mögött nem várt vendég rejlik: maga a Vörös Halál.

 

3. A hetedik pecsét

 

ANTONIUS BLOCK (MAX VON SYDOW) SAKKOZIK A HALÁLLAL (BENGT EKEROT) / FACEBOOK

 

Ingmar Bergman kultikus filmjében egy keresztes lovag, Antonius Block tíz év után visszatér szülőhazájába, Svédországba, ahol a pestis kipusztította a lakosság jelentős részét. Rögtön találkozik is a Halállal és sakkjátszmára hívja, remélve, hogy a játék ideje alatt még életben maradhat. A film szomorú aktualitását adja, hogy a lovagot alakító Max von Sydow számára vasárnap véget ért a sakkjátszma, 90 éves korában elhunyt.

 

2. Plague Inc.

 

FORRÁS: STEAM

 

A 2012-ben megjelent, nagy sikerű játékban elég morbid módon különböző járványokat kell igazgatnunk, hogy minél jobban terjedjenek, de a játékmechanizmus annyira ki lett találva, hogy nem tudtuk nem feltenni a listánkra. Néhány youtuber mondjuk kicsit túlértékelte a működését, mert épp a koronavírus terjedését próbálják modellezni a játékkal, pedig a fejlesztők határozottan kijelentették, hogy az nem egy tudományos modellre épül.

 

A játék sikere megjelenése óta szinte minden platformon töretlen, a koronavírus hatására pedig visszatért az App Store legnépszerűbb fizetős játékainak listájának első helyére, a szokásos harmadik-negyedikről.

 

Kínában egyébként a hatóságok már február végén betiltották a játékot és eltávolíttatták az App Storeból és a Steamről is.

 

1. Stephen King: Végítélet

 

FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

 

A horror királyának egyik legnagyobb lélegzetvételű művében egy amerikai katonai bázisról elszabadul a Gikszer Kapitány névre keresztelt szuperinfluenza és miután kiirtotta a világ népességének 99,4 százalékát, a túlélők közül a Jó és a Rossz hadsereget toboroz, hogy megvívják Las Vegasban a Végső Csatát. King a szokásos receptjét használja itt is: fog egy klisés sztorit természetfeletti elemekkel, de az egészet csak arra használja, hogy különleges élethelyzetekben mutathasson be nagyon különböző és nagyon emberi sorsokat. A könyvről hamarosan recenzió is jön az Azonnalin!

 

MONTÁZS: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás