+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 2. hétfő, 20:39
Még 2017-ben kapott támogatást a topolyai futballklub. Bár magyarok csak elvétve vannak a csapatban, az eredményeken már látszik a pénz.

Annyira nem szoktunk kifejezetten sporteredményekről írni, de most kivételt teszünk: hét forduló után a szerb foci legmagasabb osztályát pontelőnnyel vezeti az FK TSC Bačka Topola, ismertebb nevén Topolya. A helyzet nem csak azért érdekes, mert a Topolya idén jutott fel egyáltalán a másodosztályból, hanem azért, mert a vajdasági Topolya 30 ezer lakosából 19 ezer magyar, és amellett, hogy magyar állami pénz tisztességgel vándorol ide, a szurkolói is magyarok, akik magyar nyelven szurkolnak.

 

A helyzet két dologért érdekes még: egyrészt azért, mert a csapatban a Wikipedia alapján összesen két magyar focista van, tehát a szurkolókon kívül még az edző, Zoltan Sabo és a segédedző, Faragó Richárd képviseli a délvidéki magyarságot, a másrészt azért, mert ennek ellenére már 2017-ben hárommilliárd forintot kapott az akkor még harmadosztályú klub a magyar államtól, az akadémiájukat pedig tavaly maga Orbán Viktor avatta fel. 

 

A Topolya kötődéséről a Ferencvároshoz, a Puskás Akadémiához és a magyar államhoz az Index írt egy hosszabb cikket, de akkor még talán senki nem látta, hogy helyi szinten megint sikeresnek tűnő projekt születik.

 

Bár még a bajnokság felénél sem járnak Szerbiában, azért nagy szó az újonccsapat helyezése, mert a szerb liga három elit csapatából kettővel is játszottak már: az újvidéki Vojvodinával és a belgrádi Partizannal is döntetlent játszottak.

 

Bár a helyi focirajongók jól láthatóan élvezik a helyzetet, a sovinizmusra amúgy is hajlamos szerb szurkolók annyira nem: legutóbb botokkal verték szét a meccsről haza tartó magyarokat.

 

Topolya 17 ponttal vezeti a szerb bajnokságot, egy ponttal megelőzve a Vojvodinát, és kettővel a Crvena Zvezdát, bár ez utóbbi két meccsel kevesebbet játszott.

 

FOTÓ: Topolya SC / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem tudja felvállalni az immáron Jakab Péter vezette Jobbik új irányvonalát.

Az akciói elnagyoltak, a befejezése bátortalan, így a saját gyártású német Netflix-sorozat, a Wir sind die Welle (A hullám mi vagyunk) újbalos netflixes kultsorozat helyett kihagyott ziccer marad. Spoileres kritika.

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás