Vezeti a szerb bajnokságot a magyar állam kedvenc vajdasági focicsapata

Szerző: Fekő Ádám
2019.09.02. 20:39

Még 2017-ben kapott támogatást a topolyai futballklub. Bár magyarok csak elvétve vannak a csapatban, az eredményeken már látszik a pénz.

Vezeti a szerb bajnokságot a magyar állam kedvenc vajdasági focicsapata

Annyira nem szoktunk kifejezetten sporteredményekről írni, de most kivételt teszünk: hét forduló után a szerb foci legmagasabb osztályát pontelőnnyel vezeti az FK TSC Bačka Topola, ismertebb nevén Topolya. A helyzet nem csak azért érdekes, mert a Topolya idén jutott fel egyáltalán a másodosztályból, hanem azért, mert a vajdasági Topolya 30 ezer lakosából 19 ezer magyar, és amellett, hogy magyar állami pénz tisztességgel vándorol ide, a szurkolói is magyarok, akik magyar nyelven szurkolnak.

A helyzet két dologért érdekes még: egyrészt azért, mert a csapatban a Wikipedia alapján összesen két magyar focista van, tehát a szurkolókon kívül még az edző, Zoltan Sabo és a segédedző, Faragó Richárd képviseli a délvidéki magyarságot, a másrészt azért, mert ennek ellenére már 2017-ben hárommilliárd forintot kapott az akkor még harmadosztályú klub a magyar államtól, az akadémiájukat pedig tavaly maga Orbán Viktor avatta fel. 

A Topolya kötődéséről a Ferencvároshoz, a Puskás Akadémiához és a magyar államhoz az Index írt egy hosszabb cikket, de akkor még talán senki nem látta, hogy helyi szinten megint sikeresnek tűnő projekt születik.

Bár még a bajnokság felénél sem járnak Szerbiában, azért nagy szó az újonccsapat helyezése, mert a szerb liga három elit csapatából kettővel is játszottak már: az újvidéki Vojvodinával és a belgrádi Partizannal is döntetlent játszottak.

Bár a helyi focirajongók jól láthatóan élvezik a helyzetet, a sovinizmusra amúgy is hajlamos szerb szurkolók annyira nem: legutóbb botokkal verték szét a meccsről haza tartó magyarokat.

Topolya 17 ponttal vezeti a szerb bajnokságot, egy ponttal megelőzve a Vojvodinát, és kettővel a Crvena Zvezdát, bár ez utóbbi két meccsel kevesebbet játszott.

FOTÓ: Topolya SC / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek