+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. augusztus 20. kedd, 12:02
A születésétől siket Lee Duck-hee-ben senki sem hitt, amikor profi teniszkarriert álmodott magának. Most ő az első siket játékos, aki ATP-teniszmeccset nyert.

Augusztus 19-én két szettben verte meg a 21 éves, dél-koreai Lee Duck-hee a finn Henri Laaksonen-t az észak-kaliforniai Winston-Salem Openen. (Ez egy, a férfiak számára minden év augusztusában megrendezett tenisztorna, amit az ATP teniszszövetség szervez. Egyúttal ez a szervezet dolgozta ki a ma is használatos pontozási rendszert, ami alapján a teniszezők világranglistája készül.)

                                                            

Ez önmagában még nem lenne nagy szó, ha nem tennénk hozzá, hogy Lee siketen született, állapotát kétéves korában diagnosztizálták.

 

A hétfői győzelme pedig azért mérföldkő, mert ő lett az első siket teniszező, aki megnyerte egy ATP-torna főtáblás meccsét.

 

(A főtábla a sorsolással kialakított sorrendet jelenti, amiben – hasonlóan mondjuk a labdarúgótornákhoz – meghatározzák, hogy ki, kivel játszik.)

 

Sokan nemhogy nem hittek abban, hogy Lee profi teniszezővé válhat, még próbálták is lebeszélni róla.

 

„Az emberek gúnyolódtak a fogyatékosságomon. Azt mondták, nem szabadna játszanom” – mesélt Lee a korai akadályokról, majd hozzátette: „Határozottan nehéz volt ez, de a barátaim és a családom átsegítettek rajta. Meg akartam mutatni, hogy meg tudom csinálni!”

 

Hát de a labdát nem látni kell? Minek azt hallani?

 

Hallássérültként olyan hátrányból indul az ember egy teniszmeccsen, amit szinte lehetetlennek tűnik ledolgozni. Nem hallja például, ha a vonalbíró bemondja, hogy a labda a pályán kívül landolt, ahogy a gépi sípolást sem, ami jelzi a necces szervát.

 

De ami még ennél is fontosabb, hogy a hallás fontos az ellenfél játékának leolvasásához is: a hanghatások alapján tudsz meg arról információkat, hogy a másik hogyan ütötte meg a labdát, és ennek megfelelően milyen választ kéne rá adnod.

 

„Ha fejhallgatóval játszanék, elképesztően nehéz lenne tájékozódnom a labda sebességéről, annak pörgéséről, ahogy a labda elhagyja az ütőt. Sok információt szerzünk a fülünkkel”

 

– állítja a kétszeres olimpiai bajnok, skót Andy Murray.    

 

Lee Duck-hee a meccset követően úgy kommentálta győzelmét:

 

„Az az üzenetem a hallássérült emberek számára, hogy ne hagyják magukat elbátortalanítani. Ha keményen próbálkozol, bármit elérhetsz!”

 

Lee következő ellenfele kedden a lengyel Hubert Hurkacz lesz.

 

NYITÓKÉP: ATP Tour / Youtube

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a Karácsony Gergely főpolgármester.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Utah állam republikánus kormányzójának nem tetszett, hogy az állam kreatív szexuális utalgatások tárgya lett.

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás