Nem hallasz semmit? Profi teniszező azért még lehetsz!

Szerző: Petróczi Rafael
2019.08.20. 12:02

A születésétől siket Lee Duck-hee-ben senki sem hitt, amikor profi teniszkarriert álmodott magának. Most ő az első siket játékos, aki ATP-teniszmeccset nyert.

Nem hallasz semmit? Profi teniszező azért még lehetsz!

Augusztus 19-én két szettben verte meg a 21 éves, dél-koreai Lee Duck-hee a finn Henri Laaksonen-t az észak-kaliforniai Winston-Salem Openen. (Ez egy, a férfiak számára minden év augusztusában megrendezett tenisztorna, amit az ATP teniszszövetség szervez. Egyúttal ez a szervezet dolgozta ki a ma is használatos pontozási rendszert, ami alapján a teniszezők világranglistája készül.)

                                                            

Ez önmagában még nem lenne nagy szó, ha nem tennénk hozzá, hogy Lee siketen született, állapotát kétéves korában diagnosztizálták.

A hétfői győzelme pedig azért mérföldkő, mert ő lett az első siket teniszező, aki megnyerte egy ATP-torna főtáblás meccsét.

(A főtábla a sorsolással kialakított sorrendet jelenti, amiben – hasonlóan mondjuk a labdarúgótornákhoz – meghatározzák, hogy ki, kivel játszik.)

Sokan nemhogy nem hittek abban, hogy Lee profi teniszezővé válhat, még próbálták is lebeszélni róla.

„Az emberek gúnyolódtak a fogyatékosságomon. Azt mondták, nem szabadna játszanom” – mesélt Lee a korai akadályokról, majd hozzátette: „Határozottan nehéz volt ez, de a barátaim és a családom átsegítettek rajta. Meg akartam mutatni, hogy meg tudom csinálni!”

Hát de a labdát nem látni kell? Minek azt hallani?

Hallássérültként olyan hátrányból indul az ember egy teniszmeccsen, amit szinte lehetetlennek tűnik ledolgozni. Nem hallja például, ha a vonalbíró bemondja, hogy a labda a pályán kívül landolt, ahogy a gépi sípolást sem, ami jelzi a necces szervát.

De ami még ennél is fontosabb, hogy a hallás fontos az ellenfél játékának leolvasásához is: a hanghatások alapján tudsz meg arról információkat, hogy a másik hogyan ütötte meg a labdát, és ennek megfelelően milyen választ kéne rá adnod.

„Ha fejhallgatóval játszanék, elképesztően nehéz lenne tájékozódnom a labda sebességéről, annak pörgéséről, ahogy a labda elhagyja az ütőt. Sok információt szerzünk a fülünkkel”

– állítja a kétszeres olimpiai bajnok, skót Andy Murray.    

Lee Duck-hee a meccset követően úgy kommentálta győzelmét:

„Az az üzenetem a hallássérült emberek számára, hogy ne hagyják magukat elbátortalanítani. Ha keményen próbálkozol, bármit elérhetsz!”

Lee következő ellenfele kedden a lengyel Hubert Hurkacz lesz.

NYITÓKÉP: ATP Tour / Youtube

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek