+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 17. vasárnap, 09:51
A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek: nagyjából ezzel a magyar mondással lehet leírni, hogyan érezhetik magukat azok a külföldön tartózkodó, de hazatérni szándékozó ausztrálok, akiknek végig kell most nézniük, hogy a tenisz sport nagyjai beelőzik őket az országba való belépésükkel.

 

Ugyanis – ha néhány hetes eltolással is, február 8-21. között – megtartják a teniszvilág legrangosabb eseményeinek számító Grand Slam-tornák közül a hagyományosan évadnyitó Ausztrál Opent. Ahhoz azonban, hogy menetrend szerint elkezdődhessen a verseny, a teniszezőknek már most be kell utazniuk az országba, hogy a Victoria állambeli Melbourne-ben vagy a dél-ausztráliai Adelaide-ben kijelölt, kötelező kéthetes karantént letöltve, napi tesztelés mellett biztonsággal állhassanak a pályára.

 

A probléma mindezzel csupán annyi, hogy a koronavírus miatt nem lehet csak úgy beutazni ma Ausztráliába: heti szinten megszabják a politikai döntéshozók, hogy mennyi ember érkezhet be az országba. Ennek a hivatalos indoklás szerint az az oka, hogy ne halmozódjanak egymásra a külföldről hazaérkezők a kormány által kijelölt karanténszállásokon, ahonnan csak a kéthetes karantént követően mehetnek haza az emberek.

 

Jelenleg mintegy 37 ezer ausztrál vár arra, hogy hazatérhessen otthonába.

 

A heti limit – amint január 8-án csökkentettek le ideiglenesen – mind Victoria államban, mind Dél-Ausztráliában jelenleg 490 fő: hivatalosan ennyi embert engednek be ezekbe az országrészekbe külföldről. Ehhez képest a vasárnapig folyamatosan érkező teniszezők – hozzájuk véve a stábtagjaikat is – létszáma mintegy 1200 főre tehető.

 

„Nem tudom felfogni, hogy az egyik héten megfelezik a beengedhető emberekre vonatkozó limitet, a következő héten pedig bejelentik, hogy találtak 1200 helyet a teniszezőknek és a stábjuknak”

 

nyilatkozta a BBC-nek egy jelenleg Londonban tartózkodó ausztrál lakos, aki október óta próbál sikertelenül hazajutni Sydney-be, mert a lefoglalt járatait törlik.

 

A portálnak nyilatkozott Alyse Brown, az emberi agy felépítését és működését kutató és jelenleg Cambridge-ben tartózkodó tudós is, aki szerint az ugyan világos, hogy Ausztrália elkötelezett a tengerentúlon rekedt állampolgárai hazahozatalában, de a politikai akarat ehhez egyszerűen hiányzik. Ahogy a teniszezők beengedését kommentálta:

 

„Ez egy szívtelen gazdasági döntés, és a teniszezők számunkra csak egy újabb csoport, amit a kormány láthatóan priorizál hozzánk képest.”

 

Ugyan a kormány szombaton megerősítette, hogy a magas kockázatú területekről (mint amilyen Nagy-Britannia) húsz nemzetközi járattal úgy fogják hazahozni a honpolgárokat, hogy ne számítsanak bele a heti beutazási limitbe, ezen túl is van azért, ami szúrhatja az ausztrálok szemét. A versenyzők karanténja ugyanis nem olyan szigorú, mint az övék: a teniszezőknek engedélyezik, hogy napi öt órára elhagyják a hotelszobájukat, hogy valamely elzárt pályán edzhessenek a torna kezdetéig.

 

Igaz, nem egy, nem két játékos kényszerül arra, hogy az elkövetkező két hétben egyedül a hotelszobájában edzhessen: eddig összesen 47 játékos érkezett olyan repülőjárattal, ahol a landolást követően vagy az utasok, vagy a repülőgép személyzete között pozitív koronavírus-esetet találtak a kötelező tesztelésen, így ők közvetlen, szoros kontaktszemélyként karanténjuk leteltéig nem mozdulhatnak ki a szobájukból.

 

A BRIT JOHANNA KONTA LEGALÁBB A KILÁTÁSBAN GYÖNYÖRKÖDHET EDZÉS KÖZBEN, HA MÁR A PÁLYÁRA NEM TEHETI A LÁBÁT KÉT HÉTIG.

 

Az Ausztrál Openen egyébként magyar részről Babos Tímea,  Fucsovics Márton és Balázs Attila vesz részt.

 

NYITÓKÉP: Australian Open / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás