+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 17. vasárnap, 09:51
A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek: nagyjából ezzel a magyar mondással lehet leírni, hogyan érezhetik magukat azok a külföldön tartózkodó, de hazatérni szándékozó ausztrálok, akiknek végig kell most nézniük, hogy a tenisz sport nagyjai beelőzik őket az országba való belépésükkel.

 

Ugyanis – ha néhány hetes eltolással is, február 8-21. között – megtartják a teniszvilág legrangosabb eseményeinek számító Grand Slam-tornák közül a hagyományosan évadnyitó Ausztrál Opent. Ahhoz azonban, hogy menetrend szerint elkezdődhessen a verseny, a teniszezőknek már most be kell utazniuk az országba, hogy a Victoria állambeli Melbourne-ben vagy a dél-ausztráliai Adelaide-ben kijelölt, kötelező kéthetes karantént letöltve, napi tesztelés mellett biztonsággal állhassanak a pályára.

 

A probléma mindezzel csupán annyi, hogy a koronavírus miatt nem lehet csak úgy beutazni ma Ausztráliába: heti szinten megszabják a politikai döntéshozók, hogy mennyi ember érkezhet be az országba. Ennek a hivatalos indoklás szerint az az oka, hogy ne halmozódjanak egymásra a külföldről hazaérkezők a kormány által kijelölt karanténszállásokon, ahonnan csak a kéthetes karantént követően mehetnek haza az emberek.

 

Jelenleg mintegy 37 ezer ausztrál vár arra, hogy hazatérhessen otthonába.

 

A heti limit – amint január 8-án csökkentettek le ideiglenesen – mind Victoria államban, mind Dél-Ausztráliában jelenleg 490 fő: hivatalosan ennyi embert engednek be ezekbe az országrészekbe külföldről. Ehhez képest a vasárnapig folyamatosan érkező teniszezők – hozzájuk véve a stábtagjaikat is – létszáma mintegy 1200 főre tehető.

 

„Nem tudom felfogni, hogy az egyik héten megfelezik a beengedhető emberekre vonatkozó limitet, a következő héten pedig bejelentik, hogy találtak 1200 helyet a teniszezőknek és a stábjuknak”

 

nyilatkozta a BBC-nek egy jelenleg Londonban tartózkodó ausztrál lakos, aki október óta próbál sikertelenül hazajutni Sydney-be, mert a lefoglalt járatait törlik.

 

A portálnak nyilatkozott Alyse Brown, az emberi agy felépítését és működését kutató és jelenleg Cambridge-ben tartózkodó tudós is, aki szerint az ugyan világos, hogy Ausztrália elkötelezett a tengerentúlon rekedt állampolgárai hazahozatalában, de a politikai akarat ehhez egyszerűen hiányzik. Ahogy a teniszezők beengedését kommentálta:

 

„Ez egy szívtelen gazdasági döntés, és a teniszezők számunkra csak egy újabb csoport, amit a kormány láthatóan priorizál hozzánk képest.”

 

Ugyan a kormány szombaton megerősítette, hogy a magas kockázatú területekről (mint amilyen Nagy-Britannia) húsz nemzetközi járattal úgy fogják hazahozni a honpolgárokat, hogy ne számítsanak bele a heti beutazási limitbe, ezen túl is van azért, ami szúrhatja az ausztrálok szemét. A versenyzők karanténja ugyanis nem olyan szigorú, mint az övék: a teniszezőknek engedélyezik, hogy napi öt órára elhagyják a hotelszobájukat, hogy valamely elzárt pályán edzhessenek a torna kezdetéig.

 

Igaz, nem egy, nem két játékos kényszerül arra, hogy az elkövetkező két hétben egyedül a hotelszobájában edzhessen: eddig összesen 47 játékos érkezett olyan repülőjárattal, ahol a landolást követően vagy az utasok, vagy a repülőgép személyzete között pozitív koronavírus-esetet találtak a kötelező tesztelésen, így ők közvetlen, szoros kontaktszemélyként karanténjuk leteltéig nem mozdulhatnak ki a szobájukból.

 

A BRIT JOHANNA KONTA LEGALÁBB A KILÁTÁSBAN GYÖNYÖRKÖDHET EDZÉS KÖZBEN, HA MÁR A PÁLYÁRA NEM TEHETI A LÁBÁT KÉT HÉTIG.

 

Az Ausztrál Openen egyébként magyar részről Babos Tímea,  Fucsovics Márton és Balázs Attila vesz részt.

 

NYITÓKÉP: Australian Open / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás