Soron kívül bemehetnek Ausztráliába a teniszezők, a helyieknek hónapokat kell erre várnia

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.17. 09:51

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Soron kívül bemehetnek Ausztráliába a teniszezők, a helyieknek hónapokat kell erre várnia

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek: nagyjából ezzel a magyar mondással lehet leírni, hogyan érezhetik magukat azok a külföldön tartózkodó, de hazatérni szándékozó ausztrálok, akiknek végig kell most nézniük, hogy a tenisz sport nagyjai beelőzik őket az országba való belépésükkel.

Ugyanis – ha néhány hetes eltolással is, február 8-21. között – megtartják a teniszvilág legrangosabb eseményeinek számító Grand Slam-tornák közül a hagyományosan évadnyitó Ausztrál Opent. Ahhoz azonban, hogy menetrend szerint elkezdődhessen a verseny, a teniszezőknek már most be kell utazniuk az országba, hogy a Victoria állambeli Melbourne-ben vagy a dél-ausztráliai Adelaide-ben kijelölt, kötelező kéthetes karantént letöltve, napi tesztelés mellett biztonsággal állhassanak a pályára.

A probléma mindezzel csupán annyi, hogy a koronavírus miatt nem lehet csak úgy beutazni ma Ausztráliába: heti szinten megszabják a politikai döntéshozók, hogy mennyi ember érkezhet be az országba. Ennek a hivatalos indoklás szerint az az oka, hogy ne halmozódjanak egymásra a külföldről hazaérkezők a kormány által kijelölt karanténszállásokon, ahonnan csak a kéthetes karantént követően mehetnek haza az emberek.

Jelenleg mintegy 37 ezer ausztrál vár arra, hogy hazatérhessen otthonába.

A heti limit – amint január 8-án csökkentettek le ideiglenesen – mind Victoria államban, mind Dél-Ausztráliában jelenleg 490 fő: hivatalosan ennyi embert engednek be ezekbe az országrészekbe külföldről. Ehhez képest a vasárnapig folyamatosan érkező teniszezők – hozzájuk véve a stábtagjaikat is – létszáma mintegy 1200 főre tehető.

„Nem tudom felfogni, hogy az egyik héten megfelezik a beengedhető emberekre vonatkozó limitet, a következő héten pedig bejelentik, hogy találtak 1200 helyet a teniszezőknek és a stábjuknak”

nyilatkozta a BBC-nek egy jelenleg Londonban tartózkodó ausztrál lakos, aki október óta próbál sikertelenül hazajutni Sydney-be, mert a lefoglalt járatait törlik.

A portálnak nyilatkozott Alyse Brown, az emberi agy felépítését és működését kutató és jelenleg Cambridge-ben tartózkodó tudós is, aki szerint az ugyan világos, hogy Ausztrália elkötelezett a tengerentúlon rekedt állampolgárai hazahozatalában, de a politikai akarat ehhez egyszerűen hiányzik. Ahogy a teniszezők beengedését kommentálta:

„Ez egy szívtelen gazdasági döntés, és a teniszezők számunkra csak egy újabb csoport, amit a kormány láthatóan priorizál hozzánk képest.”

Ugyan a kormány szombaton megerősítette, hogy a magas kockázatú területekről (mint amilyen Nagy-Britannia) húsz nemzetközi járattal úgy fogják hazahozni a honpolgárokat, hogy ne számítsanak bele a heti beutazási limitbe, ezen túl is van azért, ami szúrhatja az ausztrálok szemét. A versenyzők karanténja ugyanis nem olyan szigorú, mint az övék: a teniszezőknek engedélyezik, hogy napi öt órára elhagyják a hotelszobájukat, hogy valamely elzárt pályán edzhessenek a torna kezdetéig.

Igaz, nem egy, nem két játékos kényszerül arra, hogy az elkövetkező két hétben egyedül a hotelszobájában edzhessen: eddig összesen 47 játékos érkezett olyan repülőjárattal, ahol a landolást követően vagy az utasok, vagy a repülőgép személyzete között pozitív koronavírus-esetet találtak a kötelező tesztelésen, így ők közvetlen, szoros kontaktszemélyként karanténjuk leteltéig nem mozdulhatnak ki a szobájukból.

A BRIT JOHANNA KONTA LEGALÁBB A KILÁTÁSBAN GYÖNYÖRKÖDHET EDZÉS KÖZBEN, HA MÁR A PÁLYÁRA NEM TEHETI A LÁBÁT KÉT HÉTIG.

Az Ausztrál Openen egyébként magyar részről Babos Tímea,  Fucsovics Márton és Balázs Attila vesz részt.

NYITÓKÉP: Australian Open / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek