+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Eszter
2019. augusztus 13. kedd, 11:13
A liberális Mounir Baatour bejelentette, hogy indul a tunéziai elnökválasztáson novemberben, de az ottani melegek se mind örülnek ennek.

Megméretteti magát a tunéziai elnökválasztáson Mounir Baatour, egy nyíltan homoszexuális jogász, a liberális párt vezetője. Miután hosszú betegséget követően elhunyt Beji Caid Essebsi, Tunézia első szabadon választott elnöke, idén újra megindul a verseny a pozíció betöltéséért.

 

Míg a korábbi elnök a nők helyzetének javítását tűzte a zászlajára, megteremtve többek között a lehetőséget a muszlim nők számára, hogy más felekezethez tartozó férjet válasszanak, a legtöbb társadalmi kérdés még mindig erősen tradicionális megítélés alá esik az országban.

 

Az azonos nemű párok együttlétéért például három évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

 

Baatour, aki a Shams nevű nonprofit szervezet társalapítójaként négy éven át kampányolt a homoszexualitás dekriminalizálásáért, a Reutersnek adott interjújában elmondta, fontosnak tartja, hogy megnyissa a melegjogokról szóló diskurzust az országában – derül ki a France24 cikkéből.

 

„Azt látom, hogy nincs fejlődés Tunéziában ebben a tekintetben: nincs olyan politikus, aki képviselné ezeket az ügyeket és véleményem szerint

 

én vagyok a legmegfelelőbb személy arra, hogy megváltoztassam a tunéziai társadalmat.”

 

Nem mindenki ért vele egyet. Az LMBTQ-közösség több csoportja is veszélyforrásként tekint az állítása szerint éppen őket képviselő aktivistára. Tizennyolc ilyen szervezet nyújtott be petíciót, melyben ellenzik Baatour jelöltségét.

 

A politikust 2013-ban három hónapra bebörtönözték elkövetett szodómia vádjával egy tizenhét éves fiúval való affér miatt, de ezt azóta is tagadja. Baatour az arab világ történetének első meleg elnökjelöltje.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

Amikor már úgy tűnt, hogy a kommunisták akarata érvényesül, közbelépett az alkotmánybíróság.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás