Webernek nehéz dolga lesz, ha bizottsági elnök akar lenni

Szerző: Tóth Eszter
2019.05.27. 13:57

A francia Macron-párt képviselője, Pascal Canfin az EP-választások lezárulását követően elmondta: az eredmények tükrében kizárt, hogy pártja támogassa Manfred Webert a bizottsági elnökségéért folyó harcban.

Webernek nehéz dolga lesz, ha bizottsági elnök akar lenni

Az EP-választáson Franciaországban szorosan, de második helyen végző Macron-párt, a liberális-centrista En Marche/Európai Reneszánsz „teljesen diszkvalifikáltnak” tartja Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet a vasárnapi eredmények fényében, árulta el a választásokat követően Pascal Canfin EP képviselő a France Internek – amit később a Politico is ismertetett. 

A liberálisok és a zöldek megerősödése az erőviszonyok átalakulásához vezethet az EP-n belül, mivel innentől a többségi döntésekhez legalább három párt együttműködésére lesz szükség az eddigi, kétpárti (néppárti-szociáldemokrata) dominancia helyett. Ennek fényében pedig az ALDE-val új frakciót alakító Macronék véleménye nagyon is relevánssá válhat az új bizottsági elnök személyét érintően.  

Arra a kérdésre, hogy ki számthat ezután a támogatásukra, azt válaszolta,

inkább egy francia jelöltet szeretnének, mint a francia konzervatív Michel Barnier, vagy legalábbis olyat, aki az újonnan kialakult többséget képviseli. 

Barnier neve nem először merül fel lehetséges alternatívaként, a jelenleg a brexit mielőbbi lezárásán dolgozó főtárgyaló sem zárta ki, hogy érdekelné a bizottsági elnöki szék, személye pedig jó kompromisszum lehet a németek által dominált Néppárt és a francia elnök között, aki egyébként sem igazán támogatja a csúcsjelölti rendszert. Macron – akinek holduvarában már feltűntek olyan korábbi francia konzervatív vezetők, mint Nicolas Sarkozy – már korábban is jelezte, hogy Webert nem, Barnier-t ugyanakkor annál alkalmasabbnak tartja a pozícióra.

Barnier ráadásul Orbán Viktornak is megfelelhet: Orbán pár hónapja még nagyban kampányolt Weber mellett, hogy aztán hirtelen forduljon egyet, és kijelentse, hogy Weber szerinte gyenge jelölt. 2014-ben a magyar kormányfő már kiállt Juncker ellenében Barnier jelöltsége mellett, ez most is esélyes – tehát Macronnal tandemben hekkkelheti meg a bizottsági elnök megválasztását Orbán.

Weber egyébként vasárnap este jelezte, hogy a Néppárt nélkül nem nagyon lehet többségi koalíciót építeni az Európai Parlamentben, a Néppártnak pedig ugyebár ő a jelöltje.

A kérdés az, hogy Weber mellé lehet-e többségi koalíciót építeni az EP-ben: ez jelenleg nem tűnik biztosnak.

FOTÓ: Wikipédia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek