Újabb hungarikumot adott a magyar foci: a megbukni képtelen edzőt

Szerző: Fekő Ádám
2019.03.22. 18:06

Horváth Ferencnek annyira jó promóciója van, hogy bár általában egy szezont sem tölt aktuális csapatainál, kilenc éve nem ért el semmilyen sikert, mégis meg tud ragadni az NB I-ben. Vajon hogyan csinálja?

Újabb hungarikumot adott a magyar foci: a megbukni képtelen edzőt

Bár a hét valójában a szlovák-magyar és kicsit a magyar-horvát focimeccsekről szól, érdemes kicsit foglalkozni még a magyar elsőosztályú bajnokság izgalmaival is, ugyanis olyan régóta a földön hever a téma, hogy bűn kihagyni:

lassan nemzetközi szinten is egyedülállóvá válik a 45 éves Horváth Ferenc edzői karrierje, aki jelenleg a Szombathelyi Haladás edzőjeként küzd a tökutolsó helyen 16 ponttal

úgy, hogy még a szintén kiesést jelentő tizenegyedik hely is kilenc pontra van tőlük. 

Horváth történetében nem az az érdekes, hogy szinte biztosan kiesik a 2017 végén kilencezres stadiont kapó klubbal, hanem az, hogy kilencéves edzői pályafutása alatt kilenc csapatnál kapott munkát. És nem csak átlagban jön ki az egy évig tartó átlagosan egy helyen töltött idő, hanem a valóság is ez: Horváth Ferenc egyetlen felnőtt csapatnál sem tudott egyhuzamban egy évnél több időt eltölteni, de legtöbbször nem jött ki a bűvös 365 nap sem. Ez pedig egyszerűen megérdemli a vállonveregetést.

A legtöbben két dolog miatt ismerik Horváth Ferenc nevét

+ Először is ő rúgott két gólt Olaszországnak 2000-ben egy világbajnoki selejtezőn, ezzel ikszeltünk az akkoriban az akkor épp Eb-ezüstérmes válogatottal. 

+ Ő honosította meg a hazai profi futballban a leginkább trollkodásról szóló viccelődő edzői nyilatkozatokat, új iskolát teremtve a Verebes József-féle semmitmondás és a Csertői Aurél-féle bunkózás mellé.

Főleg utóbbi miatt Horváthnak meglepően sokáig sikerült fenntartania a tehetséges fiatal edző imidzsét úgy, hogy az eredmények soha nem erre utaltak: eddigi elsőosztályú klubjai közül egyedül a Győri ETO-nál kapott harminc meccsnél többet, egészen konkrétan 31 meccsen át pótolta a magyar válogatotthoz távozott Pintér Attilát.

A Quaestor-botrány előtti Győr a mezőny legerősebb csapata volt, de Tarsoly Csaba még azelőtt elfogadta Horváth lemondását a katasztrofális eredmények miatt, hogy kiderült volna, hogy valójában évek óta nincs ténylegesen egy fillérje sem az üzletembernek.

Mondhatjuk, hogy a lehető legjobbkor jött a távozás, hiszen Horváth távozása után nem sokkal a Quaestor-botrány folyományaként az egész győri foci összeomlott, a semmiből újjáélesztett ETO azóta is csak a másodosztályba tudott visszakúszni. 

A stílusban mindig verhetetlen Horváth általában egyfajta tűzoltóként funkcionált a bajba került klubok környékén, de ez az NB I-ben általában kifejezetten gyenge eredményekkel társult:

+ Kecskemét: 12 győzelem, 6 döntetlen, 5 vereség

+ Paks: 4 GY, 5 D, 9 V

+ Győr 16 GY 6 D 9 V

+ Videoton 16 GY 5 D 6 V

+ Diósgyőr 11 GY 3 D 12 V

+ Balmazújváros 17 GY 18 D 17 V

+ Haladás 3 GY 3 D 13 V

A fociul annyira nem értők kedvéért: ha valaki a meccseinek legalább az 50 százalékát nem nyeri meg, az nem számít túl acélos eredménynek, de a statisztikákból nem látszik, hogy Horváth általában a munkája végére időzítette a sorozatos nullpontos meccseket.

Érdemes kiemelni a Videotonnál mutatott jó szereplését, ott ugyanis Bernard Casoni francia edző bődületesen gyors bukása után jelent meg, és bár a nemzetközi célokra gyúró székesfehérváriaknál bevallottan csak a 2015/2016-os szezon végéig számoltak vele, ő maga nem vette jó néven, hogy nem adtak neki több időt Magyarország leggazdagabb klubjánál annak ellenére, hogy végül dobogóra vitte őket.

A legtöbben azt hitték, hogy a tragikusan sikerült miskolci kitérő után (a szurkolók egyszer még a csapata mezét is levetették) Balmazújváros lesz számára a végállomás: bár csapata kiesett az NB I-ből, Horváth némi igazságtalanságot kiáltva azért maradt, arra viszont ő sem volt felkészülve, hogy a fideszes Tiba István egyszer csak megunja ezt az egészet, és úgy kiszállt a csapat mögül, hogy azóta már a csőd is benne van a történetben. Ha valamiért Horváthot megtartja a Haladás, jövőre megint nekifuthat a másodosztálynak. De egyelőre inkább ne a jövőt találgassuk!

Bejárni a NER-létrát

Sokkal érdekesebb kérdés ugyanis, hogy vajon hogyan tud Horváth Ferenc úgy a magyar elit körül maradni, hogy az általa irányított klubok a meccsek kevesebb, mint felét tudták megnyerni. A magyar futball izgalmai körül persze soha nincs egyértelmű válasz, de az edző ismeretéhez talán azt is fontos tudni, hogy 

Horváth Ferenc elég jóban van Szijjártó Péterrel.

Annyira, hogy amikor Szijjártó lesérült, nem csak Dunakeszi plébánosa látogatta meg a lábadozó sportolót, hanem az akkoriban a Győrnél dolgozó barátja, Horváth is.

Szijjártó Péter ugyanis amikor még nem külügyminiszterként képviselte az országot, a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatának volt igazolt játékosa. Az már 2012-ben feltűnt a sajtónak, hogy az akkor másodosztályú klubhoz nem csak a szponzorok kezdtek sorbaállni, de a világ egyik legnevesebb futsaledzőjét, Tomas Rivera Amorost  is meg tudták szerezni annak ellenére, hogy Dunakeszin az egész szakosztályt csak egy évvel korábban hozták létre.

Bár Horváth Ferenc mellett a szintén egykori nagypályás válogatott Lőw Zsolt és Vincze Ottó is a Dunakeszit erősítették, kiegészülve később például a karrierje vége felé járó Rudolf Gergellyel, a csapatapitány azért az akkor még csak államtitkárként produkáló Szijjártó Péter maradt.

A jó viszony ismeretében érdemes figyelni, hogyan alakult Horváth karrierje az egyértelmű bukást jelentő paksi kaland után:

+ A Győr ottléte alatt talán akkora kormánykedvenc volt, mint a Videoton. A város stadionjába válogatott meccseket vittek, Tarsoly Csaba pedig a szimpatikus üzletember archetípusának volt beállítva, ezt a Győrt vezette Horváth.

+ A Videotonról ugyebár mind tudjuk, hogy Garancsi István áll mögötte, aki például magánrepülővel viszi Orbán Viktort meccsekre. 

+ A Diósgyőr annak a Leisztinger Tamásnak a csapata, aki MSZP-közeli oligarchából vált Mészáros Lőrinc egyik üzletfelévé. Az üzletfél szó alatt azt kell érteni, hogy a felcsúti gázszerelő általában megvásárol tőle dolgokat.

+ A Balmazújvárosban Tiba István vendégszeretetét élvezte. Ő már a Fidesz sokadvonalába tartozik, viszont nagyon szeretett pofátlanul sok pénzt költeni a városi focira. 

+ A Haladás Mészáros Lőrinchez, pontosabban Mészáros Lőrinc vejéhez kötődik.

Na nem mintha nem lenne a NER-nek valamennyire köze minden magyar klubhoz, de itt azért szépen rajzolódik ki a a lefelé tartó ív, aminek az elején a NER-foci csúcsán próbálkozhatott, majd szép lassan a középmezőnyön keresztül már a sokadrangú káderek csapatainál találta magát. Most épp ott, ahol 19 meccsen tizenháromszor kapott ki.

FOTÓ: MLSZ / Youtube

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek