II. János Pál pápa mindentől eltilotta a szélsőbaloldali papot, Ferenc pápa most rehabilitálta

Szerző: Techet Péter
2019.02.18. 12:29

Még II. János Pál pápa menesztette 1983-es nicaraguai látogatásakor Ernesto Cardenalt, aki az akkori szélsőbalos kormány minisztere volt. Most Ferenc pápa rehabilitálta a helyben felettébb népszerű papot.

II. János Pál pápa mindentől eltilotta a szélsőbaloldali papot, Ferenc pápa most rehabilitálta

1983-ben II. János Pál pápa látogatást tett Nicaraguában, ahol akkor a győztes baloldali forradalom miatt a szandinisták voltak hatalmon. Dél- és Közép-Amerikában a katolikus egyház köréből is sokan támogatták a baloldali rezsimeket – így a szandinisták mellett is több katolikus pap is harcolt.

Amikor II. János Pál pápa megérkezett a managuai repülőtérre, a pápát fogadó papok között ott volt Ernesto Cardenal is. A katolikus pap a szélsőbaloldali rezsim kulturális minisztere volt.

Amikor Cardenal odalépett a pápához, hogy megáldja őt, az elhúzta a kezét, és megtagadta a baloldali pap megáldását.

„Először ki kell békülnie az egyházzal” – mondta neki a lengyel pápa, aki köztudottan ellenezte a felszabadítási teológiát és a katolikus egyház részvételét baloldali forradalmakban. II. János Pál pápa rá két évre teljesen el is tiltotta a jezsuita szerzetest a papi hivatás gyakorlásától, a jezsuita rend is kizárta a soraiból.

Cardenal testvérével, aki szintén jezsuita szerzetesként támogatta a szandinista a forradalmat, részt vett a baloldali „népi egyházban”. A felszabadulási teológián alapuló mozgalom üzenete az volt, hogy

nem elég a túlvilági megváltásra várni, a társadalom jobbításáért, az egyenlőségért már az e világon is harcolni kell.

Ez megteremtette a katolicizmusnak és a marxizmusnak – a Latin-Amerikában mai napig erős – kapcsolódását. Ezen szellemi környezetből jön az argentin Ferenc pápa is.

Hétfőn robbant a hír: a spanyol El País napilap Vatikánból is megerősített információi szerint

Ferenc pápa feloldotta az Ernesto Cardenalt több mint harminc éve sújtó tiltást: azaz a most 94 éves pap újra misézhet.

Stanislaw Waldemar Sommertag, Vatikán nicaraguai nagykövete – aki amúgy lengyel származású – közölte ma Cardenallal, hogy a harmincöt éves tiltás után tartandó első miséjét szívesen tartaná vele közösen.

Ernesto Cardenal már a mostani pápa megválasztásakor bizakodónak mutatkozott. Akkor azt nyilatkozta:

„Azonosulok ezzel az új pápával. Jobb pápa ő, mint amit csak álmodhattunk volna magunknak.”

Ernesto Cardenal amúgy az egykori szandinista vezérrel, Daniel Ortegával szemben is kitartott a szegénypárti, baloldali nézetei mellett. Ortega 2006-ban visszatért a hatalomba, és ma már teljesen USA-párti, neoliberális, pro-kapitalista politikát folytat. A neoliberális politikája ellen Ernesto Cardenal élesen tiltakozott mindig is. A 2018-as nagy tüntetéseken is felszólalt Ortega ellen.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek