+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 24. szerda, 17:17
Ferenc pápa rendelettel gazdasági megszorításokat jelentett be, miután a kínai koronavírus miatt a Vatikán bevételei is jelentősen csökkentek. A pápai állam ezzel akarja az esetleges elbocsátásokat elkerülni.

Ferenc pápa a héten rendeletben hirdette ki, hogy

 

csökkenni fog a vatikáni papság és a laikus munkavállalók fizetése

 

– ennek okaként „a gazdasági helyzetnek a járvány következtében beálló rosszabbodását” jelölte meg, de utalt arra, hogy bizonyos megszorítások ettől függetlenül is – a vatikáni kiadások általános csökkentése érdekében – szükségessé váltak.

 

A fizetéscsökkentés a Vatikán valamennyi alkalmazottját érinti: ennek értelmében április elsejétől a kardinálisok javadalmazása tíz, a titkársági vezetőké 8 százalékkal, az egyéb munkavállaló papok és szerzeteseké pedig 3 százalékkal fog csökkenni.

 

A kardinálisok fizetése jelenleg 3000 és 5000 euró között mozog, a döntés értelmében az 5000 eurót egyetlen kardinálisi fizetés se haladhatja meg ezentúl.

 

A legtöbb munkavállaló a Vatikánban azonban laikus (azaz nem felszentelt pap vagy szerzetes):

 

a pápai állam alkalmazásában majdnem ötezer laikus dolgozik, az ő bérezésük is csökkenni fog.

 

A laikus munkatársak között is sokaknak jelenleg elég magas fizetésük van: a bértábla értelmében a legmagasabb fizetés a laikusok között havi nettó 15 ezer euró. A pápa azt is bejelentette, hogy a laikusok fizetése nem csökken, amennyiben igazolni tudják, hogy a kevesebb juttatás mellett maguk és legfeljebb valamely közeli családtagjuk ellátását nem tudnák már biztosítani.

 

A pápa azonban ígéret tett arra, hogy figyelembe veszik a konkrét csökkentéseknél az eddigi szolgálati időt. Eleve azért tartja fontosnak a megszorításokat, hogy amúgy senkit se kelljen elbocsátani. Erre már karácsonykor ígéretet tett a pápa. Elbocsátás egyetlen esetben merülhet fel, de ez nem függ össze a gazdasági válsággal. Még februárban egy másik rendeletben jelentette be a pápa, hogy

 

aki megtagadja a koronavírus elleni oltást, azt azonnali hatállyal a Vatikán elbocsáthatja.

 

A vatikáni költségvetés – amely közel 300 millió euró évente – már a korábbi években is jelentős hiányt termelt: 2019-ben több, mint 70 millió euró mínusszal zárta az évet a pápai állam. Ez összefügg azzal is, hogy 2017-ben a vatikáni állam rendezte és transzparenssé tette az adózási szabályokat, amivel viszont számos, az adóelkerülést szolgáló jövedelemtől esett el. Az olasz pénzügyminisztérium viszont 2017-ben levette emiatt a pápai államot az adóparadicsomok listájáról.

 

NYITÓKÉP: Vatikáni esernyők a pápa nápolyi látogatásakor (2015) / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás