+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. február 2. szombat, 19:30
Húsz év alatt a többszörösére nőtt a 65 év feletti bűnözők száma Japánban. Komoly részük szándékosan bukik le kisebb bűncselekményekkel, mert amúgy nem tudná magát eltartani.

Bár a japán társadalom legendásan törvénytisztelő, egy korcsoport egyre gyakrabban kerül börtönbe. A világ nagyrészéhez hasonlóan nem az elkallódó fiatalokról van szó, hanem a nyugdíjasokról: ameddig 1997-ben húszból egy alkalommal volt egy bűnelkövető 65 éven felüli, ma már minden ötödik bűncselekmény hozzájuk köthető.

 

Az arány különösen azért figyelemre méltó, mert a számok növekedése egyáltalán nincs összhangban a társadalom öregedésével vagy a népességnövekedéssel. 

 

A jelenségről a BBC írt riportot, amiből kiderül, megjelentek Japánban a megélhetési börtönlakók: ők azok a nyugdíjasok, akik azért követnek el kisebb bűncselekményeket, mert a börtönben nem kell sem a lakhatásért sem az ételért fizetni. Az újság több Hiroshima melletti börtönalkóval is beszélt, akik bevallottan azért vannak ott, mert öregkorukra elfogyott a pénzük, nem maradt senki, aki gondoskodna róluk, és tartozásoktól mentesen akartak élni. 

 

Az egyikük például szándékosan úgy lopott el egy biciklit, hogy azzal a rendőrségre tekert el, és jelezte, hogy ő ezt itt ellopta, de egy másik megszólaló úgy hadonászott késsel, hogy azzal kárt senkiben ne tegyen, de azért a rendőrséget felhívják. 

 

Az öregedő japán nők különösen rossz helyzetben vannak, ha boldogtalanok a férjükkel, hiszen általában semmijük nincs, tehát többen is inkább börtönbe vonulnak bolti lopásokért. 

 

Az okokat két részre osztják el: egyrészt a japán társadalom tagjai kimutathatóan egyre hajlamosabbak az elszigetelődésre, aminek öregkorban az lesz a vége, hogy senki nem vigyáz rájuk, másrészt a japán megélhetési költségek annyira magasak, hogy a nyugdíjak nem fedezik az amúgy is nagyon sokáig, állagosan 85 évig élő öregek igényeit. Ugyanemiatt már a korábban biztosan segítő gyerekek sem mindig engedhetik maguknak a szülők eltartását. 

 

Magyarországon sajnos sincs a japánhoz hasonló statisztika, nálunk csak fiatalkorú és felnőtt elkövetőket tart nyilván a bűnügyi statisztikai rendszer. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

Nem azért, mert ne értenének hozzá: a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás