+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. március 7. szombat, 18:01
Már harmadik lemezénél jár a Babymetal, de még mindig alig lehet vele mit kezdeni: technikailag úgy működik, mint a Spice Girls, a zenekar tagjai nem is szeretik a metált, mégis ők a legnagyobb rockfesztiválok kiemelt produkciói.

Nagyjából kijelenthető, hogy a 2010-es évek a stadionrock szép lassú haláláról szólnak: a legnagyobb fesztiválok már szinte csak újra összeállt nagy neveket vagy örökké létező klasszikusokat tudnak igazán nagyban kiírni a plakátjaikra. Elég csak ránézni közelsége miatt a magyar fesztiválozók érdekeltségébe is tartozó nickelsdorfi Nova Rock fesztivál idei nyarára: a kontinens egyik legnagyobb metálbulija csupa régi, jól bevált névből áll. 

 

Egyetlen kivétel van: a Babymetal.

 

Metálos körökben már régóta ismert a név, de igazából 2010-es megalakulásuk óta nem lehet eldönteni, poénról van-e szó, vagy valaki komolyan gondolja ezt az egészet?

 

Mutatjuk is, miért!

 

 

A koncepció annyi, amit hallunk: a metál keménységét az oda nem illő, gyerekdalszerű ázsiai popzenével és a Japánban népszerű, idol névre hallgató stílus külsőségeit, ami gyakorlatilag a Backstreet Boys-szerű összeválogatott fiú- és lánybandákat takarja.

 

Hasonló alapanyagból általában készül pár sok kattintást hozott poénvideó Youtube-ra, de a Babymetal már három nagylemezt is kiadott, aktívan turnéznak, a metálzenével foglalkozó magazinok pedig nem győznek hajbókolni ennek a soha nem látott koncepciónak.

 

Főleg azért meglepő ez a rajongás, mert a Babymetal lazán szembe megy az általában konzervatív metálszcéna legtöbb elvárásával: egyértelműen üzleti alapon működik, a saját dalaikhoz maximum előadói szinten van köze a lányoknak, akik amúgy bevallottan nem is hallgattak metált, mielőtt megjelent az életükben Kobametal, aki először gondolt bele, micsoda ötlet lenne nagyiparban ötvözni ezt a két első hangzásra nagyon eltérő stílust.

 

Bár elvileg három tagról van szó, igazán csak Suzuka Nakamoto pótolhatatlan: ő iskolás jelmezben énekel és táncol Su-metal művésznéven, miközben Moametal és a 2010-es alakulástól egészen 2018-ig tagnak számító Yuimetal sikoltoznak és ugrálnak körülötte, az egész mögött pedig a Kami Band névre hallgató zenekar intézi a zenei részt.

 

A projekt ráadásul egészen alulról építkezett: már majdnem egy éve léteztek, mikor bemutatták első dalukat, az Ijime, Dame, Zettait, első már rendes terjesztést kapó kislemezük pedig 2012-ben jelent meg. Hogy a japánok mennyire vevők voltak erre, azt jól jelzi, hogy az év augusztusában felléptek az ország egyik legnagyobb rockzenei fesztiválján, a Summer Sonicon,

 

és mivel a három lány 12 éves volt, nyilván ők lettek a fesztivál történetének legfiatalabb fellépői is.

 

A Babymetal egyrészt ügyesen játszott rá a világ animerajongóinak jelenlétére, másrészt azt sem lehet tagadni, hogy tényleg elég lendületes, amit csinálnak. Arra viszont még így sem számított senki, hogy első lemezükkel 2013-ban már egyáltalán felkerülnek az amerikai lemezeladási listára, hiszen japán előadónak ez gyakorlatilag elérhetetlen magasságnak tűnt.

 

Az, hogy a gépezet mennyire beindult, nem csak az eladások mutatják, hanem hogy milyen társaságba kerültek: a Megadeth-szel és az Avenged Sevenfolddal koncertezni még „csak” metálos körökben igazán nagy dolog, de 2014-ben már Lady Gaga öt turnéállomásán is ők melegítették be a közönséget, közösen énekelt egy dalt velük a Judas Priest metálistene, Rob Halford, a Red Hot Chili Peppers második albumuk megjelenése után pedig kifejezetten kérte, hogy a Babymetal legyen az előzenekaruk az amerikai turnéjukon. 

 

 

Ezek talán annál is nagyobb eredmények, mint hogy közben a brit Metal Hammer olvasói valahogy az évtized legjobb lemezének szavazták a debütáló lemezt, aminek amúgy egyszerűen csak Babymetal a címe. Ekkorra már a Warner is bejelentette, hogy a Babymetalról szóló rajzfilmsorozatot kezdenek gyártani, bár ebből egyelőre még semmi nem lett.

 

A keménykedő zenéhez persze a tökéletes imidzs is kell: a Babymetal nem csak a jelmezekkel szól a legfiatalabbakhoz, hanem a dalszövegeik is leginkább a fiatalok bátorításáról szólnak, vagy akár az iskolai bullyingról.

 

De mi kell ahhoz, hogy egy zenekar ne csak a Youtube-on fusson óriásit, hanem például koncertlemezt rögzíthessen mindössze két lemez után a londoni Wembley-ben? Természetesen némi mondvacsinált legenda: a zenekart összehozó Kobametal szerint a Babymetal Róka Isten üzenete miatt született (erre az istenre utal a tagok és rajongók szokásos ördögvillát helyettesítő rókaszerű kézjele is), ugyanis ő üzent Kobametalon keresztül a három lánynak, hogy csinálják meg a zenekart. Ez persze kicsit kötődik a japán világképhez is: a japán kultúrkörben a legtöbb rókának különleges tulajdonságokat tulajdonítanak, a Róka Isten pedig a sintó vallás kedves istene.

 

 

A saját stílusukat kawaii (=cuki) metálként jellemző Babymetal csak egészen szélsőséges kritikákat kapott eddig szinte: sokan értelmetlen hülyeségnek tartják, ami csak megalázza az amúgy is sok kínos dolgon átment metál műfaját, a zenekar viszont azzal védekezik, hogy ők igazából egy csomó új arcot behoznak a színtérre. Ez utóbbi állásponton van például a Guns N’ Rosesból ismert gitárlegenda, Slash is, aki szerint a Babymetal az utóbbi évek legizgalmasabb dolga.

 

Harmadik lemezüket 2019-ben jelentették meg. Ekkorra azért általában ki szoktak pukkadni a vicczenekarok, a Babymetal viszont úgy tűnik, hogy csak népszerűbb lesz:

 

a Metal Galaxy már a tizenharmadik helyen nyitott az amerikai Billboard lemezeladási listán, ezzel Japán történetének legnépszerűbb produkciójává vált.

 

Az nagy kérdés, hogy ez az egész meddig tarthat: Yuimetal egészségügyi problémái miatt 2018-ban hagyta ott az egészet, a maradék két állandó tag azóta rengeteg táncossal pótolja az egykori tagot, viszont mivel már mindketten elmúltak húszévesek, lassan búcsút kell mondani a kislányos imidzsnek.

 

Viszont mi történik, ha hirtelen már nem úgy fog tűnni, mintha kislányok énekelnének metálra? Erre a kérdésre fogjuk főleg megkapni a választ a következő években, addig pedig vadul döbbenthet meg mindenkit a még tíz év után is elképesztően furán hangzó Babymetal. Kicsit belegondolva tulajdonképpen az egész stílus is erről szólt eredetileg.

 

FOTÓ: Babymetal

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás