Márki-Zay akár el is adná Lázáréknak a vadászkastélyhoz vezető utat

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.30. 17:21

Lázár Jánosék kisajátítottak egy önkormányzati utat – adta ma hírül a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal. Azonban az út kizárólag Lázár hírhedt vadászkastélyához vezet, azt más se használná. Lázárék ügyvédje már felajánlott anyagi ellentételezést. Márki-Zay Péter polgármester szerint az utat kibérelni nem lehet, maximum eladni, de emiatt meg mérgesek lennének a Facebook-kommentelők.

Márki-Zay akár el is adná Lázáréknak a vadászkastélyhoz vezető utat

Nagy médiafigyelmet kapott, hogy Hódmezővásárhely szerdán közleményben hívta fel a figyelmet: olyan önkormányzati utat használ sajátjaként a Lázár János tulajdonában is lévő Grosswiese Zrt., ami a volt miniszter vadászkastélyaként elhíresült batidai vadászházhoz vezet.

Az út – amely egyébként csak az épülethez vezet, tehát a tulajdonosokon kívül mások aligha tudnák vagy akarnák használni – 1993 óta számít önkormányzati tulajdonnak, ám ezt a cég anélkül aszfaltozta le, és kerítette el, hogy attól engedélyt kapott volna erre. Hogyan lehetne rendezni a helyzetet? Az Azonnali megkérdezte az érintetteket.

Lázárék ellentételezést fizetnének az út használatáért

Amint a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal szerdán írta, az önkormányzatnál semmilyen dokumentumot nem találtak sem az út felújításáról, sem annak magánhasználatba adásáról. 2018 novemberében jelentkezett náluk dr. Soós Gábor, „a kastélyt üzemeltető Grosswiese Zrt. és Lázár János földbirtokos gyermekének jogi képviselője”, aki ugyan

nem ismerte el, hogy az út önkormányzati tulajdonban lenne, de mégis felajánlotta, hogy a vállalkozás éves ellentételezést fizet,

és kérte, hogy a használat kérdését vigyék a város közgyűlése elé.

Arról is beszámolt az önkormányzat, hoogy Soós Gábor kérelme nyomán a Polgármesteri Hivatal a helyszínen földmérővel mérette ki a területet, ahol egyértelműen megállapították, hogy a kastélytulajdonosok által körbekerített és kapuval elzárt út az önkormányzat tulajdona. A héten pedig a cég képviselője és a városvezetés közötti egyeztetésen kiderült, hogy az utat az önkormányzat írásos engedélye nélkül kerítették el és használták kizárólagosan.

Politikamentes rendezésre vágynak

A Grosswiese Zrt. jogi képviselője, Soós Gábor megerősítette az Azonnalinak, hogy a cég és a hódmezővásárhelyi önkormányzata között van egy jogvita az érintett útra vonatkozóan. Írásos tájékoztatásában hangsúlyozta: a területen a nyolcvanas évek elején épült vadászház,

az érintett bekötőút csak az épülethez vezet, más irányú és jellegű forgalmat nem bonyolít.

A korábban a Hódcsillag Szövetkezethez tartozó rövid útszakasz azonban szövetkezeti földtulajdonokat rendező 1993-as törvény értelmében az ingatlantól elválva önkormányzati tulajdonba került. „A vadászház jelenlegi tulajdonosa, a Grosswiese Zrt. a város egyik legjelentősebb adófizetője, szeretnénk az évek óta fennálló jogvitát, az utat érintő tisztázatlan helyzetet politikamentesen, az önkormányzat és a cég számára is megnyugtató módon rendezni” – írta, hozzátéve: ezért is keresték meg a várost, és tettek ajánlatot a jogvita rendezésére.

Márki-Zay szerint a Facebook-kommentelők mérgesek lennének, ha eladná az utat

Márki-Zay szerint „olyan jogilag nincs”, hogy valaki kibéreljen egy közutat, ezért reális megoldásként két forgatókönyv jöhet szóba. Az egyik, hogy elbontatják a kerítést, és visszakerül az önkormányzathoz az útszakasz közhasználatú útként. A másik, hogy átminősítik magánúttá, amit utána el lehetne adni.

„Elméletben egyáltalán nem ellenzem, hogy eladjuk az utat” – mondta Márki-Zay Péter

hozzátéve: ő ezt egy racionális megoldásnak gondolja, ám ezt szerinte nagyon sokan ellenzik. Ugyanis a Facebook-hozzászólásokat látva úgy véli, a vásárhelyiek ahhoz ragaszkodnának, hogy ne adják el az útszakaszt.

A polgármester szerint az ügyben maga az eljárás felháborító: hogy ha kell egy út, egy kerítéssel elkerítik, „és ha nem buknak le, ki tudja, hogy kiderült volna-e valaha, avagy nem”. Felvetésünkre, hogy nem buktak le, hiszen a cég ügyvédje maga jelentkezett az önkormányzatnál, úgy fogalmazott:

úgy is lehet mondani, hogy magát buktatta le, mert pénzt is ajánlott érte, de vitatta, hogy önkormányzati tulajdonú az út.

Pedig a földmérő megtalálta az előző földmérés nyomait, vagyis már korábban is kimérték a földet, ami szerinte azt jelenti, nem véletlen „elbirtoklás” történt, hanem szándékos, hiszen pontosan ott megy a kerítés, ahol az útnak van a túlsó határa. (Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az ingatlanok elbirtoklási ideje tizenöt év, Lázárék pedig három szerezték meg a területet, így aligha „birtokolhatták el” mostanra.)

Ugyanakkor kérdésünkre a polgármester elmondta, panasz nem érkezett az önkormányzathoz amiatt, hogy Lázárék lezárták az utat. 

Sokat nem ér az út, de le kellett volna folytatni az eljárást

És hogy mennyit érne az út, ha végül a város úgy dönt, eladja? Márki-Zay szerint bonyolult a helyzet, az egy dolog, hogy ez mennyit ér,

különösebb forgalmi értéke valószínűleg nincs, miután mások nem használják, ezért Márki-Zay azt gondolja, hogy nem ér nagyon sokat.

Ugyanakkor nehezíti a helyzetet, hogy a cég leaszfaltozta az önkormányzat útját, ezért ha az végül a városhoz kerülne, a cég követeléseket támaszthatna az értéknövelő beruházás miatt az önkormányzat felé annak ellenére is, hogy Hódmezővásárhely nem kérte ennek az útnak az aszfaltozását.

És hogy összességében bűn-e, hogy olyan utat használ Lázárék cége, ami másnak amúgy nem szolgálná a javát?

„Ez konkrétan lopásszagúnak tűnik”

– mondta Márki-Zay hozzátéve, hogy ha egy út nem egy adott illető tulajdona, de ő bekeríti és a sajátjaként használja, az mégiscsak szabálytalan és „nyilván egy olyan emberről van szó, aki megtehette volna, hogy fizessen érte, és lefolytassa az eljárást”.

Hogy mi lesz az út sorsa, arról márciusban fog dönteni a fideszes többségű hódmezővásárhelyi közgyűlés. A batidai vadászkastély már korábban is borzolta a kedélyeket, ugyanis hivatalosan Lázár Jánosnak nem volt hozzá köze, ám mint a Magyar Narancs korábban megírta, az épületet körülvevő földek Lázár rokonainak tulajdonában álltak. Végül a volt miniszter 2018 nyarán tett vagyonnyilatkozatából kiderült: tavaly áprilisban 8,1 százalékos tulajdonrészt szerzett az épületet birtokló Grosswiese Zrt-ben. 

FOTÓ: Hódmezővásárhely polgármesteri hivatala

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek