Ha az ellenzéken múlna, mindenhol szélkerekek és napelemek lennének

2018.03.07. 17:07

Versengenek egymással az ellenzéki pártok, ha a megújuló energia kiterjesztéséről és Paks II szidalmazásáról van szó. Hazaárulás, energiafüggőség, energetikai forradalom, rezsicsökkentés! Röpködnek a nagy szavak a Lényeg ötödik, energiapolitikáról szóló részében, amelyben az LMP hatalmas meglepetéssel rukkol elő.

A kampány egy ideje leginkább csak a sorosozás-korszakváltás-orbánozás tengelyén mozog. Szerintünk ez így nincs jól, ezért A lényeg címmel sorozatot indítunk. Felkértük a pártokat, hogy egy-egy percben mondják el: konkrétan mit ígérnek tíz általunk megadott szakpolitikai területen. Az egyes pártok ígéreteit véletlenszerű sorrendben láthatjátok. Felkérésünkre egyedül a Fidesz mondott nemet: úgy tűnik, most sincs bővebb ígéretük annál, hogy folytatják.

+++

Energiapolitika terén leginkább annyiban különböznek egymástól az ellenzéki pártok, hogy milyen gyorsan és miből ígérnek sok napelemet, és mennyire haragszanak a Paks II beruházás miatt.

Utóbbiban a Momentum tűnik a legelszántabbnak, ugyanis Diallo Alfa egyenesen hazaárulásnak bélyegzi a paksi bővítést az orosz hitel miatt. Ennek ellenére nem mond semmit arról, mit csinálnának a meglévő hitelszerződéssel. A DK a hitelszerződés felmondását ígéri annak ellenére, hogy a szerződés titkossága miatt csak tippelni lehet, hogy mik lennének ennek a jogkövetkezményei.

Az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely népszavazást tartana arról, hogy mi legyen Paks II-vel. A legkevésbé harcias álláspontot a jobbikos Kepli Lajos képviseli az ügyben: szerinte mire húsz év múlva lejár a régi paksi blokkok élettartama, addigra már megújulókkal is ki lehetne váltani Paks II-t. A szerződés jövőjéről egy esetleges Jobbik-kormány esetén ő is bölcsen hallgat.

Egyetlen párt van, amelynek az energetikai szakpolitikusa ki sem ejti a száján a Paks szót: az LMP.

Igen, az a zöld párt, amely egyébként szinte kéthetente szervez valamilyen rendezvényt, ahol a paksi bővítést ekézik. 

A megújulókra vonatkozó ígérgetési versenyben nehéz győztest hirdetni. Karácsony Gergely hangzatos megjegyzése, miszerint az utolsókból az elsők leszünk megújuló energia terén, mérsékelten meggyőző konkrétumok nélkül. A DK ezen a téren is nagyot megy, anélkül, hogy elveszne a realitásban vagy a részletekben: 2025-re ötven százalékos, 2050-re kétharmados részesedést ígérnek a megújuló energiának.

A Momentum az egyetlen, aki megemlíti a geotermikus energiát, ami egyfajta hungarikum lehetne a megújulók között.

A fűtéskorszerűsítés (magyarul: szigetelés) és a tudatos energiahasználat (magyarul: spórolás) is visszatérő elem a pártoknál, csak a DK és a Jobbik nem veszteget rá szót. A videóból az is kiderül, ki adna pénzt szigetelésre, és ki inkább napelemre.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek