+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 27. szombat, 12:26
Merkely Béla öt jól menő céget visz, Szlávik János csak egyet, és az is veszteséges – őt viszont pont a pandémia húzhatja ki a bajból. Müller Cecília sem panaszkodhat, Győrfi Pál pedig pont a járvány alatt kezd családi vállalkozásba.

A járvány sok szakember karrierjét az egekbe repítette: naponta látjuk őket a tévében, videókban, és nem lehet úgy görgetni a hírfolyamunkban, hogy egyikük-másikuk ne jöjjön szembe velünk. A koronavírus-járvány elleni védekezés arcai azonban vagy megvoltak a pandémia előtt is, vagy éppen a járvány ad nekik lehetőséget nagyot szakítani – mutat rá a Menedzsment Fórum cikke.

 

Merkely Béla már a járvány előtt tanácsokat adott az AstraZenecának

 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora például öt cégben is megjelenik tulajdonosként. Ezek közül a legnagyobb a családi vállalkozásként működő a Cardio-Dent Kft., ami 2019-ben 65,6 millió forint bevétel mellett tisztán 34 millió forintot termelt az Mfor cikke alapján, sőt – korábbi felhalmozott eredménnyel kiegészítve –

 

Merkelyék 2019-ben 84 millió forintos osztalékot is ki tudtak fizetni maguknak.

 

Maga a cég egyébként természettudományi és műszaki kutatást, fejlesztést végez, de tevékenykedik oktatásban és járóbeteg-ellátásban is.

 

Ezen felül Merkely a többségi tulajdonosa a Merkely-Cardiosport Kft.-nek, ami a saját tulajdonú ingatlanok adásvétele mellett sporttevékenységgel, oktatással, kutatással és járóbeteg-ellátással is foglalkozik, és aminek 2019-es 50,3 millió forintos bevétele 48 millió forintnyi profitot hozott.

 

Érdekesség az Mfor szerint, hogy a cégnek 2019-ben volt bevétele a multinacionális AstraZeneca vállalatcsoporthoz tartozó AstraZeneca Kft-től is:

 

Merkelyék 2018-ban és 2019-ben 350 ezer, illetve 700 ezer forint értékben adtak tanácsot az AstraZeneca Kft-nek.

 

Ahogy az Mfor írja: Merkely „még három társaságban érdekelt: a 2019-ben alapított 3D Guide Kft.-ben, a 2017-es születésű Chemical Agent Invest Zrt.-ben (nincs bevétel), valamint a 2020 augusztusában életre hívott Techstream Lab Kft.-ben”.

 

Szlávik János meglátta a lehetőséget az antigén gyorstesztekben

 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa – Merkelyvel ellentétben – csupán egyetlen cégben, a Hepar Kft.-ben tulajdonos: ott 50 százalék feletti részesedése van. Ez a cég 2019-ben 18,5 milliós bevételt hozott, de összességében még így is némi veszteséggel zárta azt az évet.

 

A Hepar viszont másik két céget is tulajdonol: az egyik a gyógyszerészeti- és orvosi adatbázisok, valamint szakértői rendszerek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó MDD 2002 Kft.

 

A cégnek hiába volt 2019-ben 40,3 millió forintos bevétele, így is 8,2 milliós veszteséget termelt.

 

Nem áll jól a szénája Szláviknak a Hepar másik tulajdonolt cégében sem: a MeDiRatio Kft.-nek 2019-ben még egymillió forintos forgalma sem volt. Az Mfor szerint azonban a koronavírus-járvány új lehetőségeket nyitott meg 2020-ban a MeDiRatio előtt: szolgáltatási portfóliójába NoCoVid eszközök néven olyan oktatóanyagok és rizikófelmérő kérdőívek kerültek be, amik a munkaadók számára kínálnak lehetőséget arra, hogy csökkentsék dolgozóik megfertőződésének esélyét. Ezen felül

 

a MeDiRatio koronavírus antigén gyorsteszteket is kínál már eladásra – a legkisebb kiszerelés ebből 25 darab gyorstesztet tartalmaz 37 500 forintos áron.

 

Müller Cecília és férje nem panaszkodhat

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos viszont tényleg csak egyetlen cégben érdekelt – a járóbeteg-ellátással foglalkozó UNI-MED Bt.-ben tagsággal bír mind ő, mind férje, Zseli József. Az Mfor stabilnak értékeli a társaságot: 2019-ben 32,3 millió forintos bevétel mellett 9,1 millió forintos nyereségük volt.

 

Győrfi Pálról, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjéről pedig a hvg360 derítette ki, hogy „feleségével közös családi vállalkozást indított Panda Consulting Kft. néven, amely elsősorban oktatással fog foglalkozni, de bejegyzett tevékenységei között szerepel a reklámügynökségi munka és az előadó-művészet is.”

 

Az Mfor cikke ide kattintva olvasható.

 

A járványszakértők a vállalkozásaikkal ellentétben nem voltak a topon, amikor a pandémiával kapcsolatban tettek előrejelzéseket. Össze is szedtük a hét legrosszabbul öregedő szakértői idézetet.

 

MONTÁZS: Koronavirus.gov.hu (Szlávik János), az M5 YouTube-csatornája (Merkely Béla), Magyarország Kormányának YouTube-csatornája (Győrfi Pál), Orbán Viktor Facebook-oldala (Müller Cecília)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás