+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. január 20. szerda, 15:22
A zöld baloldaliak szerint a járvány miatti válság kezelésében is segítene a négynapos munkahét, aminek egyébként is van létjogosultsága. Kocsis-Cake Olivio azonban nem számít a kormány támogatására, mint mondta, a Fidesz és Orbánék a multik javaslatait szokták bevinni a parlamentbe.

Négynapos munkahét bevezetését javasolja a Párbeszéd a kormánynak – egyelőre csak a veszélyhelyzet idejére. A zöld baloldaliak nemzetközi példákra hivatkozva azt mondják, a négynapos munkahét növeli a hatékonyságot és a termelékenységet, emellett a dolgozók munkamoráljára is kedvező hatással van.

 

A koronavírus-járvány eleve átalakította a munkavégzési szokásokat, és megmutatta, hogy otthonról is lehet hatékonyan dolgozni; a Párbeszéd szerint ugyanilyen hatása lenne a négynapos munkahétnek is, ami a válság átvészelésében is segítséget jelenthet. A részletekről a javaslat egyik benyújtóját, Kocsis-Cake Oliviót kérdeztük.

 

Egyelőre a veszélyhelyzet időszakára javasolják bevezetni a négynapos munkahetet. Hogyan segítené ez a változás a válság kezelését?

 

Nagyon sok terhet rak a szülőkre az, hogy az általános iskolások otthon vannak és otthonról tanulnak. A plusz egy szabadnap már csak abban is segítene, hogy a szülők jobban el tudják egymás között osztani, hogy melyikük mikor marad otthon a gyerekkel. A munkaszervezés járvány miatti átalakulása pedig azt mutatta meg, hogy

 

nem kell minden nap reggel nyolctól délután négyig bent lenni a munkahelyen ahhoz, hogy el legyen végezve a munka,

 

hanem rengeteg dolog megoldható távmunkából. Otthonról dolgozva sokkal jobban össze lehet sűríteni a teendőket – ez is egy indok amellett, hogy egy nappal kevesebbet dolgozzunk.

 

Mekkora változást jelentene ez a cégek és a munkavállalók életében?

 

Ne felejtsük el, hogy kétszáz éve minden egyes nap kellett dolgozni, aztán

 

szépen lassan a szakszervezetek, a különböző mozgalmak kiharcolták, hogy legyen egy szabadnap, aztán lett két szabadnap.

 

Egyáltalán nem ördögtől való gondolat, hogy a jövőben három szabadnap legyen – és remélem, hogy ez nem évtizedek, hanem legfeljebb évek kérdése. 

 

KOCSIS-CAKE OLIVIO. A KÉP FORRÁSA: FACEBOOK

 

Új-Zélandon vagy Németországban már több cég kipróbálta a négynapos munkahetet, és egyáltalán nem esett vissza a termelésük, a munka hatékonysága. Felmérések igazolják, hogy az otthonról végzett munka akár 30 százalékkal is hatékonyabb lehet, vagyis ugyanaz a munka rövidebb idő alatt elvégezhető, az egy plusz szabadnapot könnyedén ledolgozzák a többi négy nap alatt. 

 

Nem lennének negatív hatásai a négynapos munkahét bevezetésének akár a munkavállalókra, akár a munkáltatókra nézve?

 

A törvényjavaslatba nagyon sok garanciát beleraktunk. Egyfelől

 

senki nem kereshet kevesebbet, mint korábban:

 

az egy órára számított alapbért 1,25-ös szorzóval korrigálnánk. Kimondottan tiltanánk a munkaszerződések bármilyen módosítását, ami azt eredményezné, hogy a munkavállaló kevesebbet keres, mint korábban.

 

Másrész a munkáltatónak is biztosítanánk rugalmasságot a munkaidő beosztásában, hogy ne érje a cégét hátrány.

 

A munkáltató dönthetné el, hogy mikor legyen a harmadik pihenőnap,

 

vagy arra is lenne lehetősége, hogy heti öt munkanapot osszon be úgy, hogy az alkalmazottai négy nap hét órát dolgoznának, egy nap pedig négy órát. A munkáltatónak 15 napot biztosítanánk arra, hogy felkészüljön az új munkaidő-beosztás bevezetésére, és ha ezzel kapcsolatban költségek merülnének fel, arra kérhetnének állami támogatást. 

 

Van már magyar cég is, ami alkalmazza a négynapos munkahetet. Ha erre van lehetőség, akkor biztosan szükséges lenne kötelezővé tenni?

 

Nem azzal indítanánk, hogy főszabállyá tesszük a négynapos munkahetet. Mi pont azért javasoljuk, hogy a veszélyhelyzet alatt legyen bevezetve,

 

mert ez alatt az idő alatt ki lehetne próbálni, le lehetne tesztelni, meg lehetne nézni, hogy működik-e a gyakorlatban,

 

vagy totál hülyeség az egész. Ha működik, akkor a veszélyhelyzet után, amikor a gazdaság visszatér a normális működésbe, fokozatosan be lehetne vezetni. A Párbeszéd célja ugyanis az, hogy Magyarországon előbb-utóbb négynapos munkahét legyen. 

 

Mikor várható döntés a javaslatukról?

 

A javaslatot decemberben nyújtottuk be, a parlament február közepén indul újra, azt követően derül ki, hogy egyáltalán bizottság elé kerül-e.

 

Mire számítanak, támogatni fogja a kormánytöbbség a négynapos munkahét ötletét?

 

Nem hiszem,

 

a kormány általában a nagyobb multinacionális cégek javaslatait szokta bevinni a parlamentbe.

 

A multik meg a négynapos munkahetet valószínűleg nem támogatnák, mert nekik ez egyrészt macera, másrész a munkavállalók jogainak kiszélesítése. A cégek számára nyilván nyűg lenne az átállás egy új rendszerre, pedig hosszú távon nekik is kifizetődő lenne a négynapos munkahét, hiszen növekedne a termelékenységük.

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Kádas Tibor

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Ecsenyi Áron a korábbi tüntetésein összeszedett bírságai miatt nem akarta igazolni magát: bevitték, három óra múlva elengedték, de közben lökdösték és inzultálták.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás