+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 8. hétfő, 16:27
Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek. A két ország között volt már abortuszturizmus: amíg Dánia 1973-ban nem liberalizálta a saját abortusztörvényét, dán nők jártak abortuszt csináltatni a szocialista Lengyelországba.

Amint arról az Azonnali is beszámolt: Lengyelországban a klerikál-jobboldali koalíciós kormány Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényét fogadta el, amit még tavaly ősszel a lengyel alkotmánybíróság abortuszszigorítást lehetővé tevő döntése előzött meg. A januárban hatályba lépett törvény értelmében csak két okból engedélyezett már csak a legális abortusz Lengyelországban:

 

+ ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, vagy

 

+  ha a terhesség nagyon valószínű, hogy nemi erőszak, bűncselekmény eredménye.

 

A lényegi változás, hogy az abortusz

 

a magzat súlyos fogyatékossága – akár a születendő gyerek várható halála – esetén sem engedélyezett.

 

A lengyel igazságügyi minisztérium ezen nőknek egyetlen alternatívaként „síró szobák“ kialakítását javasolta a kórházakban. A januári életbe lépést – amint az már tavaly októberben az AB-határozat után is történt – hatalmas utcai demonstrációk kísérték. Európában ma ennek értelmében csak az abortuszt teljesen tilalmazó Andorrában, Máltán és San Marinóban, az abortuszt csak az anya életveszélye esetén engedélyező Liechtensteinben és az abortuszt a katolikus katekizmus alapján tiltó Vatikánban vannak szigorúbb szabályok életben – mindegyik ország azonban az EU-n kívül található.

 

A dán balliberális Radikális Baloldal Párt (RV) ezért most azt javasolja, hogy Dánia siessen annyiban a lengyel nők segítségére, hogy számukra ingyenes abortuszt tesz lehetővé a dán jog szerint megengedett esetekben. A skandináv országban az abortusz eleve ingyenes.

 

Morten Helveg Petersen, az RV EP-képviselője a dán TV2-nek ezt azzal indokolta, hogy „borzasztó dolgok“ történnek Lengyelországban, amelyek „a nők alapjogait“ sértik. A politikus szerint egy elvi döntésről van szó, amely nem sodorná veszélybe a dán egészségügyet – ő ugyanis elvárná, hogy

 

Dánia a lengyel nők számára is ingyenesen biztosítsa az abortuszt a jövőben.

 

MORTEN HELVEG PETERSEN A BALLIBERÁLIS RADIKÁLIS BALOLDALI PÁRT (RADIKALE VENSTRE) EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELÖJE, AKI A LIBERÁLIS-CENTRISTA RENEW-FRAKCIÓBAN ÜL, ARRA EMLÉKEZTET, HOGY EGYKORON ÉPPEN LENGYELORSZÁG SEGÍTETT A DÁN NÖKNEK. FOTÓ: MHP / FB

 

A radikálisok arra is emlékeztettek, hogy egykoron a helyzet éppen fordítva volt: mielőtt 1973-ban nem lett ingyenessé téve az abortusz Dániában,

 

számos dán nő a szocialista Lengyelországba utazott, ahol akkor egy nagyon liberális abortusztörvény volt érvényben.

 

Ezt azonban már 1993-ban ott szigorították.

 

A radikálisok nincsenek egyedül a javaslatukkal. Már tavaly októberben – az említett lengyel AB-határozat után – a zöld-kommunista Egységlista (EL) elsőként vetette fel, hogy Dánia tegye lehetővé a lengyel nők számára az ingyenes abortuszt. Mind a balliberális Radikális Baloldal, mind az Egységlista része a jelenlegi koppenhágai kormánynak.

 

NYITÓKÉP: Klaudia Słowińska / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás