+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2020. október 28. szerda, 19:30
Legitim azon vitatkozni, hogy mikor kezdődik az élet, de az államnak ebben a filozófiai kérdésben nem kell állást foglalnia. Segítse a jog útján, hogy senki ne kerüljön olyan dilemma elé, ahol ez a kérdés felmerülhet.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Lengyelországban szigorodott az abortusz szabályozása, ami miatt országos tiltakozás indult a lengyeleknél; az ügyet pedig nemzetközi felháborodás övezi. Budapesten is volt tüntetés szerda este a lengyel nagykövetség előtt.

 

Bár a magyar szabályozás szerencsére egyáltalán nem olyan szigorú, amennyire konzervatívnak mondja magát a tizenegyedik éve hatalmon levő kormányunk, a kommunikáció szintjén rendre felmerül,

 

hogy mi lenne a dolguk a nőknek, és ennek a tágabb témának a leghevesebb vitákat generáló része az abortusz kérdése.

 

Szerintem egyébként teljesen legitim arról diskurálni, hogy hol kezdődik az élet: a fogantatással, utána, mennyivel utána, esetleg előtte („Every sperm is sacred” – énekli a katolikus nagycsalád a Monty Python-féle Az élet értelmében, ugye). Annak ellenére, hogy az abortuszon áteső nők többsége nem azért veteti el a magzatát, mert nem akarja megtartani a gyereket, hanem mert valamilyen súlyos kockázat merül fel a terhességében.

 

Lengyelországban is amiatt tiltakoznak most, mert a legális abortusz okai közül törölték a magzat súlyos rendellenességét vagy gyógyíthatatlan, halálos betegségét –, a nyilvánosságban folyó vita gerincét az a kérdés adja, hogy

 

el lehet-e dönteni, mikortól számít egy magzat élő embernek, és dönthet-e úgy az anya, hogy elveszi az életét.

 

Az egésznek a hátterében meg felsejlik az az ultrakonzervatív álláspont, hogy a szex gyermeknemzésre való, tehát aki szexel, az szüljön, aki meg nem akar szülni, az ne szexeljen (de inkább akarjon szülni).

 

Ezen a ponton hívnám fel a figyelmet arra a közismert és igazságtalan asszimetriára, hogy bár a gyereknemzéshez kell egy férfi és egy nő is, a továbbiakból

 

a férfi ki tud lépni és a nő teljesen egyedül maradhat minden felelősséggel,

 

a terhesség miatt a testében bekövetkező és általában életét felforgató változásokkal, utána pedig a gyerek felnevelésével. Emiatt az asszimetria miatt férfiként csak behúzott nyakkal szólok hozzá a témához: én sosem leszek terhes, így abortuszom sem lesz soha.

 

Szerintem kettő elkerülhetetlen jelenség van, amit muszáj figyelembe venni:

 

+ az emberek többnyire az öröm kedvéért szexelnek (ezt a katolikus kánonjog is elismeri); de

 

terhességmegszakításra valamilyen okból mindig lesz igény.

 

Lehet moralizálni, de ez van: az emberek gyakran pusztán azért bújnak össze, hogy élvezzék az együttlétet; aki pedig meg akarja szakítani a terhességét, meg fogja találni a módját akkor is, ha az állam korlátozza őt ebben – csak akkor titokban, szabályozatlan körülmények között történnek majd az abortuszok, a megműtött nők pedig életveszélyben lesznek; esetleg szakemberek fogják őket törvényen kívül megműteni (ajánlott film: Árvák hercege).

 

A jó hír az, hogy a „mikortól kezdődik az élet” filozófiai kérdést nem az államnak kell eldöntenie, elég ha jogilag segíti azokat, akik bajba kerülnek.

 

Egy nem megválaszolható filozófiai vita ne képezzen jogalapot a nők magánéletébe való beleszólásra. Ahogy mondtam, nekem soha lesz abortuszom, de abban biztos vagyok, hogy egy ilyen döntést nem egyszerű meghozni, és átesni rajta testileg és lelkileg is megterhelő. És szerintem az egyetlen elfogadható hozzáállás az állam részéről a kérdéshez az, hogy biztosít minden lehetőséget arra, hogy egy nő ne kerüljön ilyen döntéskényszerbe. Hogyan?

 

+ Bármilyen erkölcstelen dolog is a szex, legyen tisztában minden kölyök, akinek beindultak a hormonai és minden felnőtt, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha összebújnak, és azzal is legyenek tisztában, hogy ezeket hogyan lehet elkerülni.

 

A fiúk is, ne csak a lányok.

 

+ Vagyis kell, kell a szexuális felvilágosítás az iskolákba; és ha a vallásos (vagy akár nem feltétlenül vallásos) megközelítésben az abortusz gyilkosság is, ha már egyszer az ember úgyis eredendően és elkerülhetetlenül bűnös, akkor

 

segítsük azzal a nagyobb bűn elkerülésében, hogy ismertetjük vele az erre alkalmas olyan kisebb bűnöket, mint a fogamzásgátlás.

 

+ És igen, az említett asszimetriával is legyen tisztában minden fiú és férfi, hogy érezzék és fogják fel, mekkora kibaszás lehet egy nővel a nem kívánt terhesség, főleg ha egyedül marad vele.

 

+ A két felnőtt ember (vagy két beleegyezési korhatár fölötti ember, bár szerintem felnőtt ember ne szexeljen gyerekkel, akkor se, ha az elmúlt 14) kölcsönös beleegyezésén nyugvó és csak az örömszerzést szolgáló szex elkerülhetetlen, viszont az államnak minden lehetséges eszközzel meg kell próbálnia megakadályozni az olyan szexet,

 

ami nem két felnőtt ember kölcsönös beleegyezésén nyugszik: a szexuális erőszak minden formáját. A felvilágosításnak itt is kulcsszerepe van:

 

hagyjuk már magunk mögött azokat az ostoba sztereotípiákat, hogy a kihívó öltözködés felhívás szexre, hogy a „nem” „igen”-t jelent, mert a lánynak akkor is illik visszautasítania a szexet, ha ő is akarja, és csak kéreti magát, és a többi.

 

+ Mivel a szexuális erőszaktevések jelentős része a családon belül történik, annak érdekében is mindent meg kell tenni, hogy az áldozatok időben ismerjék fel a bántalmazó kapcsolatot; tudják, kihez fordulhatnak és kapják meg az ahhoz szükséges támogatást, hogy kilépjenek az ilyen kapcsolatokból, és ki tudják menekíteni a gyerekeiket is. Az infrastruktúra erre megvan, de mivel ezek irgalmatlanul nehéz és bonyolult szituációk, az állam részéről sokkal hatékonyabb támogatásra lenne szükség (helló, Isztambuli Egyezmény).

 

+ És végül javítani kell az egészségügyi ellátást és az egészségmegőrzést általában: egészséges embereknél kisebb a kockázata, hogy az általuk nemzett magzatnál kialakul valamilyen rendellenesség.

 

Ennyi. Nem az abortusszal kellene foglalkozni, hanem az oda vezető úttal.

 

Hogy ne azt kelljen eldöntenie egy nőnek, hogy elvetesse-e a magzatát, hanem csupán azt, hogy akar-e terhes lenni.

 

Olvass még Renczes Ágostontól az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás