+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2021. március 3. szerda, 15:10
A függetlenek közé fognak beülni a fideszes EP-képviselők, de nem érti, a KDNP-vel miért nincs baja a Néppártnak, ha velük igen. Szerinte a Néppártban a sikertelenek politikája kerekedett felül, de ő már 2012 után csalódott a pártcsaládban. Interjú Deutsch Tamással, a brüsszeli Fidesz-delegációvezetővel!

A Fidesz kilép az Európai Néppárt EP-frakciójából. Mi a helyzet a pártcsaláddal, ott maradnak?  

 

Gondoltam, hogy nem a tegnapi MTK-meccsről akar kérdezni. Az EPP-ben, mint pártcsaládban most felfüggesztett helyzetben vagyunk. Őszintén szólva

 

beállt, mint a hal szeme a Néppárt működése, nem lehet tudni, mikor mi fog történni.

 

(Deutsch Tamással készített beszélgetésünk után jött a hír, hogy a Néppárt kizárási eljárást indít a Fidesz ellen. A kizárásról a Néppárt politikai közgyűlése dönt majd – a szerk.)

 

Mit jósol?

 

Azt jósolom, hogy ameddig Donald Tusk a Néppárt elnöke, addig ez a fékezett habzású működés nem fog változni: az EPP lefagyott állapotban van, amire a pandémia rátett egy lapáttal. A világban zajló fontos kérdések egyikével sem foglalkozik már jó ideje a Néppárt, és a sokadrangú belső ügyekben sem történik semmi. Tusk 2020 januárjában szétkergette a néppárti bölcsek tanácsát, mert nem tetszett neki a véleményük, azóta nem történt semmi velünk kapcsolatban.  

 

De mennyi esélyét látja, hogy a Fidesz kilép a pártcsaládból is?

 

Nem látom, hogy a Néppártban nőne a fogadókészség a Fidesz nézeteinek, álláspontjának elfogadására. A pártcsalád töretlenül halad azon az önsorsrontó úton, amin nem tegnap indult el, és amivel kapcsolatban kellő tisztelettel és jószándékkal mondtuk el, hogy ez nem jó. De ez a néppárti út sikertelenséggel van kikövezve, és a Fidesz is járja a maga útját, ami pedig sikeres. De

 

a modern politikában a siker gyanús, most már az a modern európai trend, ha valaki sikertelen.

 

A Fidesz ezt nem így gondolja, szerintünk a politikában is sikereket kell aratni. 

 

Az tehát a Néppárt legnagyobb problémája önökkel, hogy sikeresek?

 

Nem, nem ez a legnagyobb bajuk, de érdekes módon a Néppárt is azt a hibás elképzelést tette magáévá, hogy a politikában a siker rossz. Mintha egy sportoló azt mondaná: régebben 7,54-et ugrottam távolugrásban, ugyan az eredményem 5,28-ra csökkent, de egészen fantasztikus lelkesedéssel veszek részt az edzéseken, szeretnek a sporttársaim, soha nem volt még ilyen jó viszonyom az edzőmmel, szeretek a fiatalabb sportolókkal beszélgetni.

 

Ezek fontosak, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy mi az eredményed, öreg.

 

Ha romlik az eredményed, akkor nem csinálod jól. Lehet kedves, amit csinálsz, de ez nem pótolja azt, hogy eredménytelen vagy.

 

Ez történik ma a Néppártban? 

 

Sajnos ez a helyzet, nem akarok senkit bántani. Ez sok éve így megy a Néppártban, a 2010-es évek elejétől, egyre sűrűbben azt kellett hallgatunk, hogy felállt egy politikus, aki agyondicsérte magát, hogy nála jobb és karakánabb néppárti nincsen, aztán kiderült, hogy a pártja folyamatosan romló választási eredményeket produkált mondjuk Hollandiában. 

 

Ennek a sikertelenségnek van köze ahhzo, hogy a Néppártban vannak?
Nem, hanem az ő sikertelenségük lett a Néppárt fő vonala. Most olvastam egy interjút a CDU-t
frakcióalelnökével, Arnold Vötzcal. Vaatz elmondta, a CDU 10 év alatt 40-ről 30 százalékos párttá
dolgozta le magát a centrista, a liberálisok és baloldal felé húzó, egyre lagymatagabb, a korábbi
jobboldali, jobbközép és korábbi sikereket hozó kereszétnydemokrata elveket feladó politikájával. A
Fidesszel van vitája, de azt kéri Orbán Viktortól, hogy maradjon olyannak, amilyennek 20 éve
megismerte, mert ez, hogy megmaradt az akkori álláspontjánál, ami akkor a CDU álláspontja is
volt, ez a Fidesz sikerének az egyik záloga.

Ez a sikertelenség az oka annak, hogy a Néppártban vannak?

 

Nem, hanem az ő sikertelenségük lett a Néppárt fő vonala. Most olvastam egy interjút a CDU frakcióalelnökével, Arnold Vaatzcal. Vaatz elmondta,

 

a CDU 10 év alatt 40-ről 30 százalékos párttá dolgozta le magát a centrista, a liberálisok és baloldal felé húzó, egyre lagymatagabb, a korábbi jobboldali, jobbközép és korábbi sikereket hozó kereszténydemokrata elveket feladó politikájával.

 

A Fidesszel van vitája, de azt kéri Orbán Viktortól, hogy maradjon olyan, amilyennek 20 éve megismerte, mert az, hogy Orbán megmaradt az akkori álláspontjánál – ami akkor a CDU álláspontja is volt –, a Fidesz sikerének az egyik záloga.

 

Jól érzem, hogy személyesen is megérinti ez a kilépés? 

 

Ha ennyi szűklátókörűséget, rosszindulatot, intrikát tapasztal az ember, azt fel kell dolgozni, de ez már régebb óta tartó folyamat, most már nem érint meg különösebben. 

 

Mi lesz ezután a Fidesz-delegációval? 

 

Politikai frakcióhoz nem tartozó delegációként,

 

függetlenekként folytatjuk a munkánkat, de a hogyan továbbról később döntünk majd.

 

Azzal, hogy a Fidesz többi képviselője is független lesz, önnel vállalnak szolidaritást, aki már korábban is fel volt függesztve, így lényegében ugyanannyi lehetősége volt, mint a függetleneknek?

 

Nem voltam én felfüggesztve,

 

az egyedi bünti volt, mert állítólag csúnyákat mondtam Manfred Weber frakcióvezetőre.

 

Szerintem nem, de bocsánatot kértem, ha az neki rosszul esett. 

 

De azért jól esik önnek, hogy most a többi fideszes képviselő is önnel azonos helyzetben lesz?

 

Semmilyen korlátozás nem érinti őket, a képviselői jogaikat. Nekem is csak a frakción belül volt korlátozásom.

 

De rengeteg privilégium jár a frakciótagsággal.

 

Nem, ez nem igaz, a frakciókkal rendelkező képviselők előbb szólalhatnak fel az Európai Parlamentben, és mivel tizenketten vagyunk, ott leszünk ezután is valamennyi bizottságban. Amúgy sem lehet most fizikailag jelen lenni a járvány miatt. Az írásbeli felszólalás most a főszabály.

 

De miért most jutott arra a tizenkét fideszes EP-képviselő, hogy kilépnek?

 

A második világháború óta ilyen nagy bajban Európa nem volt, naponta sokezer európai hal meg, sokszázezer megbetegszik. Ebben a helyzetben kizárósdit, felfüggesztősdit játszanak a Fidesszel szemben – ebből elég volt. A harmadik hullám közepén ezzel foglalkozni már sok. Másrészt olyan nincs, hogy tizenkét fideszes képviselőt a kollektív bűnösség nagyon rossz történelmi időszakokat idéző módon a képviselői jogaikban korlátoznak.

 

Kik voltak azok, akik a Néppárton belül végig kiálltak önök mellett?

 

32-en szavaztak a szabálymódosítási javaslat ellen, nem tudom most, név szerint kik ők – szlovén, román kollegák többek között. Szép számmal voltak olyanok, akik azt mondták, mellettünk állnak, csak ezt a javaslatot még fogadjuk el. De a Néppártban én már 2012 és 2014 között csalódtam.

 

Kellemetlen nyolc éve lehetett akkor önnek.

 

Az ember szereti a munkáját, de minden munkának vannak nehézségei – néha a kollégái mufurcságából fakadóan.

 

Az ember a családja körében érezze jól magát, meg a baráti társaságában.

 

Egy politikai párt vagy frakció nem az a hely, ahol az ember mindenkit külön-külön is imád.

 

És volt olyan, aki elárulta a Fideszt a frakcióülésen?

 

Nem mondanám.

 

Sokan voltak, akik a Néppártot árulták el, de ők meg pont másképpen gondolják.

 

Ez a vitánk egyik része: szerintünk a néppárti politika elárulása ez, a politikai riválisaink, a szekerüket toló média és a magukat civilnek mondó nyomásgyakorló csoportok elvárásainak való megfelelés. Ők meg azt mondják, ez a 21. századi politika, ez vezet eredményre. De az eredményjelző táblán a mi eredményeink jók, az övék rosszak.

 

A KDNP-s Hölvényi György is kilép a néppárti frakcióból?

 

Nem, a KDNP nincs is felfüggesztve a Néppártban.

 

Nem kéne szolidaritást vállalniuk önökkel, és Hölvényi Györgyöt kiléptetni a frakcióból?

 

A kérdés az, hogy

 

ha az Európai Néppártnak tartalmi és értékbeli problémája van a Fidesszel, akkor az ugyanabban a választási szövetségben induló, 11 éve koalícióban vele kormányzó KDNP-vel miért nincs baj?

 

A KDNP a néppárti frakcióban ugyanazokért a politikai célokért küzd, mint amiért eddig mi a Fidesszel.

 

Vannak olyan stratégiai okok, ami miatt önöknek jó, hogy Hölvényi György a frakció tagja marad?

 

Nincs ilyen. A helyzet abszurditását, a Néppárt következetlenségét mutatja mindez. Az, hogy a KDNP-re egy kritikus szó sem hangzik el – ami egyébként nagyon helyes – azt mutatja, hogy a velünk szemben megfogalmazott állítások nem felelnek meg a valóságnak

 

az arisztotelészi formállogika legelemibb szabályai szerint.

 

FOTÓ: Melanie Wenger / Európai Parlament, 2019

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A francia politikában és gazdaságban gyakorlatilag nem lehetett karriert csinálni a párizsi Nemzeti Közigazgatási Főiskolán, a legendás ENA-n szerzett diploma nélkül. Macron ennek akar véget vetni, noha maga is az ENA-ról került ki.

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás