+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 3. szerda, 18:13
Hiába a 11 éve tartó közös kormányzás, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója szerint a KDNP-vel eddig, és a reményeik szerint a későbbiekben sem lesz gond, így nem akarják kizárni őket. Ugyanakkor azt elmondták, hogy szerintük a mostani szabályzatmódosítás nem a Fidesz ellen szólt.

Mint arról beszámoltunk, március 3-án a Fidesz EP-delegációja kilépett az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, miután a frakció elfogadta a frakció belső szabályzatának a módosítását, aminek következtében a jövőben könnyebben tudták volna kizárni a Fideszt a frakcióból, azonban hogy ezt az Orbán-párt elkerülje, bejelentették: a fideszes EP-delegáció tagjai maguk lépnek ki a frakcióból.

 

Az új szabály értelmében ugyanis automatikusan kizárhatták volna a frakcióból azokat a delegációkat, akiknek a pártját a pártcsaládban felfüggesztették. A Fidesz tagsága pedig már 2019 óta fel van függesztve a pártcsaládban, miközben a EP-beli frakciónak ugyanúgy a teljes körű tagjai maradtak.

 

A Fidesz frakcióból való kilépése után a pártcsalád sajtóközleményt adott ki, hogy elindítják a Fidesz ellen a kizárási eljárást,

 

így annak az EPP-tagságáról a pártcsalád politikai testülete fog majd dönteni.

 

Azonban attól nem kell tartania a magyar kormánynak, hogy képviselet nélkül maradnak a Néppártban vagy annak az EP-frakciójában, ugyanis a Fidesszel ellentétben a KDNP-t nem függesztették fel 2019-ben az akkori Európai Bizottság elnök, a szintén néppárti Jean-Claude Juncker elleni negatív plakátkampány miatt. A Fidesz delegáció mostani kilépésével egy időben Nacsa Lőrinc, a KDNP magyar parlamenti frakciójának a szóvivője az Azonnalinak elmondta, hogy sem a pártcsaládból, sem a frakcióból nem terveznek kilépni, így a KDNP egyetlen EP-képviselője, Hölvényi György továbbra is az EPP-frakció tagja marad.

 

Emiatt megkerestük a Néppárt frakciójának szóvivőjét, Pedro Lopezt, hogy felmerült-e, hogy ha a nagyobbik magyar kormánypárt kilépett a frakcióból, akkor a KDNP-t kizárnák, és egyáltalán mennyire egyeztethető össze a frakció elveivel a KDNP, amely 11 éve közösen kormányoz a Fidesszel.

 

Lopez az Azonnalinak elárulta, hogy

 

a KDNP kérdése soha sem merült fel a frakcióban,

 

és a Fidesz delegációtagjai egyoldalúan döntöttek arról, hogy elhagyják a frakciót, míg a KDNP-s EP-képviselő, Hölvényi György úgy döntött, hogy nem követi őket. Tette ezt annak ellenére – írta nekünk Lopez –, hogy Hölvényi „kifejezetten ellenezte” a frakció belső szabályzatának a módosítását.

 

Hogy a Fidesszel közös listán induló KDNP-ben továbbra is bíznak-e a frakcióban, a szóvivő azt felelte, hogy

 

nem számítanak arra, hogy a KDNP hűtlenül viselkedne a néppárti frakcióban a későbbiekben,

 

de előtte megjegyezte: a belső szabályzatot nem a Fidesz és nem a KDNP miatt módosították.

 

Ugyanakkor nem csak bennünk merült fel a kérdés, hogy a KDNP miért maradhat a frakció és a pártcsalád tagja, ha a Fidesz nem. Deutsch Tamás, a Fidesz-delegációvezetője az Azonnalinak adott interjújában teszi fel ugyanezt a kérdést, hogy miért nincs az Európai Néppártnak értékbeli problémája a KDNP-vel, miközben a kisebbik kormánypárt a néppárti frakcióban ugyanazokért a politikai célokért küzdött, mint a Fidesz.

 

Hova ülhet be a Néppárt után a Fidesz? Utánajártunk.

Mi lesz a Fidesz szövetségeseivel most? Megkérdeztük őket.

Tényleg a Fidesz volt a probléma? Techet Péter véleménycikke!

 

NYITÓKÉP: Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője egy bizottsági ülésen Brüsszelben, 2019-ben. Fotó: Benoit BOURGEOIS / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bécsi orvos veszi át a tárcát, akiről tudni lehet: a kemény lockdown-politika híve.

Jakab Péterék ott indítanak csak jelöltet az előválasztáson, ahol szerintük győzni tudnak.

A volt szlovák miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda szerint Oroszország a Szputnyik-oltásokkal valójában hatalmi harcot vív, Matovič pedig Orbánnal együtt bomlaszt.

Nem befolyásolja a böjtöt az oltás, mondta a Magyar
Iszlám Közösség alelnöke.

24 százalékkal megnőtt idén a temetések száma a temetőben, így átementi kapacitásbővítés miatt volt szükség a hűtőkonténer beszerzésére.

A zöld Rudolf Anschober azt mondta: túldolgozta magát. Már korábban is kellett kiégés miatt betegszabadságra mennie.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás