+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. március 5. péntek, 15:10
Martin Sonneborn, a német szatirikus Die Partei európai parlamenti képviselője második ciklusát tölti már azon függetlenek között, ahová most a Fidesz is tart. Sajnálja, hogy Szájer József már nem tud átülni hozzájuk, de van már konkrét terve arra, hogyan működjön együtt a Fidesszel a jövőben. A politikus arról is beszélt, hogy milyen közös német-magyar sikerre lehetünk az elmúlt tíz évből büszkék.

Szerdán Deutsch Tamás az Azonnalin bejelentette, hogy miután a Fidesz képviselői kilépnek az Európai Néppárt frakciójából, a függetlenek közé fognak ülni. Ön már második ciklusát tölti függetlenként az Európai Parlamentben. Miként reagált a hírre?

 

Már most előre örülök a várható gangbangpartiknak!

 

Függetlenként most már könnyebben tudjuk a fideszesekkel Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését megtárgyalni. Természetesen nyitott vagyok a német gazdaság számára nyújtandó magyar támogatásokról is tárgyalásokba bocsátkozni.

 

A gangbangpartik terén Szájer Józsefnek van nagy tapasztalata, ő azonban már tavaly decemberben az egész Európai Parlamentet elhagyta. Nem akarná visszahozni őt független képviselőként?

 

A frakciónélküliek között Szájer József mindenképpen nagyon jó helyen lenne, de ez az egész pártjára igaz.

 

Mi vagyunk az Európai Parlament söpredéke, azaz a Fidesz különösen jól illik hozzánk.

 

Lát már olyan közös pontokat, értékeket, amelyekért a fideszesekkel közösen tud és akar majd fellépni a függetlenek padsorából?

 

Mindenképpen!

 

Szeretném, ha közösen tudnánk a jövőben Manfred Webert hergelni.

 

E téren még nagyon sok együttműködési lehetőséget látok a magyar kormánypárttal.

 

MARTIN SONNEBORN A DIE PARTEI (PÁRT A MUNKÁÉRT, JOGÁLLAMISÁGÉRT, ÁLLATVÉDELEMÉRT, ELITTÁMOGATÁSÉRT, BÁZISDEMOKRATIKUS KEZDEMÉNYEZÉSÉRT) ELNÖKE. 2014 UTÁN 2019-BEN IS BEKERÜLT AZ EP-BE. 2019-BEN MÉG JAVÍTOTT IS AZ EREDMÉNYÉN, ÉS ORSZÁGOSAN TÖBB, MINT KÉT SZÁZALÉKOT (KÖZEL FÉLMILLIÓ SZAVAZATOT) KAPOTT. FOTÓ: MS / FB

 

Melyik fideszes politikust szeretné padtársának a parlamentben?

 

Nagyon kedvelem mindet, de szeretném a jelenlegi szomszédomat, Carles Puigdemont katalán politikust megtartani. Remélem, hogy nem adja ki jövő héten a mentelmi jogát az Európai Parlament, és nem lesz kitéve a szétesett Spanyolországban egy kirakatpernek.

 

A Fideszt amúgy viccpártnak tekinti?

 

A Die Partei egy nagyon komoly és felelősségteljes erő, mindenféle együttműködést holmi viccpártokkal a legszigorúbban elutasítunk. Éppen ezért zártunk ki mindig is egy koalíciót a német szabad demokratákkal, az FDP-vel.

 

Azzal, hogy a Fidesz távozik az Európai Néppárt frakciójából, ott üresedés lesz. Nem gondolt arra, hogy a felelősségteljes pártjával töltené ki az ottani űrt?

 

Nézze el nekem, de elég komoly tárgyalásokban vagyunk, azaz stratégiai okokból a jelen helyzetben sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, hogy csatlakoznánk az Európai Néppárthoz.

 

A CDU-t és a CSU-t miért most zavarta annyira a Fidesz, hogy futni hagyják?

 

Ősszel szövetségi választások lesznek nálunk. Most egy időre kicsit zavaróak az olyan komolytalan barátok, mint Orbán Viktátor.

 

Komolyra fordítva: az, hogy a Fidesz hatalmát nagyrészt a CDU és a CSU, valamint a német ipar támogatja, Németországban eléggé kevéssé téma. Változhat ez?

 

Magyarországnak sikerült az a történelmi bravúr, hogy nem az EU-n kívül, hanem az EU-n belül szűnt meg demokrácia lenni.

 

Ez persze közös sikerünk, elvégre a CDU és a CSU mindenben támogatta a magyar demokrácia leépítését, ennyiben mi, németek is kicsit büszkék lehetünk az önök sikerére.

 

Igen, Németországban ez sajnos kevéssé téma. De a Fidesz nem szerda kora délelőtt lett hirtelen egy antidemokratikus, antiszemita és homofób párt. Márpedig a CDU és a CSU szavazóit eszerint eddig se nagyon zavarta ez, és szerintem ez a jövőben se fog változni.

 

A Fidesz főleg a német gazdaság érdekeit és nem az európai érdekeket tartja fontosnak. Nem lenne esetleg megfontolandó, hogy az egész Európai Uniót nem az eddigi értékekre, hanem a német autóiparéira alapozzuk?

 

Köszönöm a javaslatot, mindenképpen megfontolandó ötlet. Fel is fogom vetni majd, hogy Ursula von der Leyen asszony és az Európai Bizottság tárgyalja meg a kérdést. Főleg azért szeretném én elsőként felvetni az ötletét, mert ennek révén esetleg jólfizető tanácsadói állásokhoz juthatnék a Német Autóipari Szövetségnél. Ha azonban mellettem még Európa is nyer az egészen, hát, annyi baj legyen.

 

Ha érdekel, mit írt Martin Sonneborn 2018-ban az Azonnalira véleménycikként a magyar parlamenti választások előtt, itt visszaolvashatod! A politikus pedig 2017-ben videóinterjút is adott az Azonnalinak!

 

NYITÓKÉP: Martin Sonneborn. Fotó: Christian Creutz / EP, 2016

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás