+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Szűcs Donát & Antal Róbert-István
2021. március 3. szerda, 12:41
Szerda reggel robbant a bomba: a kormánypárti sajtó értesülései szerint a Fidesz otthagyja az Európai Néppártot. De mi a helyzet a kormánypárt csatolt részeivel, legszorosabb környékbeli szövetségeseivel? Körbekérdeztünk.

Még mielőtt kiderült volna, hogy a Néppárt EP-frakciója megszavazta azt a belső szabályzatmódosítást, amivel könnyebb lett volna kirakni a Fideszt a Néppárt EP-frakciójából, Orbánék bejelentettek, hogy inkább kilépnek ők maguk.

 

A magyar kormánypártnak vannak olyan szövetségesei, akikkel eddig sülve-főve együtt politizált az Európai Parlamentben – ilyen az egy szem EP-képviselővel, Hölvényi Györggyel rendelkező KDNP, az erdélyi, két EP-képviselőt delegáló RMDSZ, vagy a 2019 óta EP-képviselő nélküli felvidéki MKP. Arról kérdeztük a Fidesz legszorosabb európai szövetségeseit, mit lépnek most.

 

KDNP: Maradunk, Antall József és Helmut Kohl hívott minket ide

 

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési frakciójának szóvivője az Azonnalinak elmondta, hogy a KDNP nem fog kilépni az Európai Néppártból, akkor sem, ha a Fidesz otthagyja a pártcsaládot. 

 

„Sokkal régebb óta vagyunk a Néppártban, Antall József és Helmut Kohl hívott meg bennünket oda, éppen ezért kötelességünk, hogy addig maradjunk, ameddig az lehetséges”

 

– mondja Nacsa. A KDNP-frakció szóvivője szerint az ő bennmaradásuk a kormánykoalíciót és a Fidesz-KDNP-szövetség működését nem érinti majd érdemben.

 

MKP: Ha a pártcsaládból is kilépne a Fidesz, az már más kérdés

 

A Fidesz legszorosabb szövetségese Szlovákiában a Magyar Közösség Pártja: ugyan a 2019-es EP-választáson nem tudtak képviselőt delegálni az Európai Parlamentbe, de az Európai Néppárt pártcsaládjának továbbra is tagjai. Králik Róbert MKP-s sajtótitkár szerint a kedd esti elnökségi ülésen nem került szóba a Fidesz Néppártból való kilépésének kérdése, de a párt elnökségében jó eséllyel szóba fog majd kerülni az ügy.

 

Azért nem tartják sürgetőnek, hogy foglalkozzanak ezzel, mert a Fidesz csak a néppárti frakcióból lépett ki egyelőre, a pártcsaládból nem

 

– a frakciónak pedig EP-képviselők hiányában az MKP nem tagja. Králik szerint azzal már biztosan foglalkoznia kéne a párt elnökségének, ha a Fidesz a pártcsaládból is kilépne, bár ekkor is megfontolandó lenne a Néppártban maradniuk, hogy a felvidéki magyarokat ott is képviselhessék. A sajtótitkár szerint ez az ügy nem változtat a téren, hogy az MKP a Fidesz – és egyébként a mindenkori magyar kormánypártok – szövetségese.

 

RMDSZ: Leülünk és megtárgyaljuk, jövő héten döntünk

 

Mivel az erdélyi magyarok egy részét képviselő RMDSZ politikusai is együtt szoktak mozogni a Fidesszel sok európai ügyben, őket is megkérdeztük arról, hogyan folytatja az Európai Parlamentben a Romániának 2020-ban miniszterelnök-helyettest is adó párt. Sokadik próbálkozás után az Azonnali elérte Székely Istvánt, az RMDSZ ügyvezető alelnökét. Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ mit fog lépni a Fidesz néppárti EP-frakcióból való kilépése után, Székely úgy fogalmazott:

 

„Leülünk, és megtárgyaljuk. Ennyire gyorsan reagálni egy hírre nem hiszem, hogy lehetséges.”

 

Székely hozzátette, hogy a romániai belpolitikai történések jelenleg lekötik a szervezet energiáit. Székely szerint a szerda déli kormányülés során nevezik ki az RMDSZ-es prefektusokat, jelenleg arra koncentrál a párt,

 

jövő hétre várható döntés ebben a kérdésben.

 

FRISSÍTÉS (március 6.): Az RMDSZ végül gyorsabban döntött: Kelemen Hunor bejelentése szerint ők bizony maradnak a Néppártban. Jobboldali erdélyi ellenzékük, a Fidesz kegyéből kiesett Erdélyi Magyar Szövetség szerint ezt rosszul teszik.

 

Hova ülhet be a Néppárt után a Fidesz? Utánajártunk.

Így búcsúznak a távozó fideszesektől a Néppártban. Szemle!

Tényleg a Fidesz volt a probléma? Techet Péter véleménycikke!

 

NYITÓKÉP: Európai Néppárt, Flickr, 2019

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás