+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Szűcs Donát & Antal Róbert-István
2021. március 3. szerda, 12:41
Szerda reggel robbant a bomba: a kormánypárti sajtó értesülései szerint a Fidesz otthagyja az Európai Néppártot. De mi a helyzet a kormánypárt csatolt részeivel, legszorosabb környékbeli szövetségeseivel? Körbekérdeztünk.

Még mielőtt kiderült volna, hogy a Néppárt EP-frakciója megszavazta azt a belső szabályzatmódosítást, amivel könnyebb lett volna kirakni a Fideszt a Néppárt EP-frakciójából, Orbánék bejelentettek, hogy inkább kilépnek ők maguk.

 

A magyar kormánypártnak vannak olyan szövetségesei, akikkel eddig sülve-főve együtt politizált az Európai Parlamentben – ilyen az egy szem EP-képviselővel, Hölvényi Györggyel rendelkező KDNP, az erdélyi, két EP-képviselőt delegáló RMDSZ, vagy a 2019 óta EP-képviselő nélküli felvidéki MKP. Arról kérdeztük a Fidesz legszorosabb európai szövetségeseit, mit lépnek most.

 

KDNP: Maradunk, Antall József és Helmut Kohl hívott minket ide

 

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési frakciójának szóvivője az Azonnalinak elmondta, hogy a KDNP nem fog kilépni az Európai Néppártból, akkor sem, ha a Fidesz otthagyja a pártcsaládot. 

 

„Sokkal régebb óta vagyunk a Néppártban, Antall József és Helmut Kohl hívott meg bennünket oda, éppen ezért kötelességünk, hogy addig maradjunk, ameddig az lehetséges”

 

– mondja Nacsa. A KDNP-frakció szóvivője szerint az ő bennmaradásuk a kormánykoalíciót és a Fidesz-KDNP-szövetség működését nem érinti majd érdemben.

 

MKP: Ha a pártcsaládból is kilépne a Fidesz, az már más kérdés

 

A Fidesz legszorosabb szövetségese Szlovákiában a Magyar Közösség Pártja: ugyan a 2019-es EP-választáson nem tudtak képviselőt delegálni az Európai Parlamentbe, de az Európai Néppárt pártcsaládjának továbbra is tagjai. Králik Róbert MKP-s sajtótitkár szerint a kedd esti elnökségi ülésen nem került szóba a Fidesz Néppártból való kilépésének kérdése, de a párt elnökségében jó eséllyel szóba fog majd kerülni az ügy.

 

Azért nem tartják sürgetőnek, hogy foglalkozzanak ezzel, mert a Fidesz csak a néppárti frakcióból lépett ki egyelőre, a pártcsaládból nem

 

– a frakciónak pedig EP-képviselők hiányában az MKP nem tagja. Králik szerint azzal már biztosan foglalkoznia kéne a párt elnökségének, ha a Fidesz a pártcsaládból is kilépne, bár ekkor is megfontolandó lenne a Néppártban maradniuk, hogy a felvidéki magyarokat ott is képviselhessék. A sajtótitkár szerint ez az ügy nem változtat a téren, hogy az MKP a Fidesz – és egyébként a mindenkori magyar kormánypártok – szövetségese.

 

RMDSZ: Leülünk és megtárgyaljuk, jövő héten döntünk

 

Mivel az erdélyi magyarok egy részét képviselő RMDSZ politikusai is együtt szoktak mozogni a Fidesszel sok európai ügyben, őket is megkérdeztük arról, hogyan folytatja az Európai Parlamentben a Romániának 2020-ban miniszterelnök-helyettest is adó párt. Sokadik próbálkozás után az Azonnali elérte Székely Istvánt, az RMDSZ ügyvezető alelnökét. Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ mit fog lépni a Fidesz néppárti EP-frakcióból való kilépése után, Székely úgy fogalmazott:

 

„Leülünk, és megtárgyaljuk. Ennyire gyorsan reagálni egy hírre nem hiszem, hogy lehetséges.”

 

Székely hozzátette, hogy a romániai belpolitikai történések jelenleg lekötik a szervezet energiáit. Székely szerint a szerda déli kormányülés során nevezik ki az RMDSZ-es prefektusokat, jelenleg arra koncentrál a párt,

 

jövő hétre várható döntés ebben a kérdésben.

 

FRISSÍTÉS (március 6.): Az RMDSZ végül gyorsabban döntött: Kelemen Hunor bejelentése szerint ők bizony maradnak a Néppártban. Jobboldali erdélyi ellenzékük, a Fidesz kegyéből kiesett Erdélyi Magyar Szövetség szerint ezt rosszul teszik.

 

Hova ülhet be a Néppárt után a Fidesz? Utánajártunk.

Így búcsúznak a távozó fideszesektől a Néppártban. Szemle!

Tényleg a Fidesz volt a probléma? Techet Péter véleménycikke!

 

NYITÓKÉP: Európai Néppárt, Flickr, 2019

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

Van egy hely, ahol már most megvalósult Orbán, Salvini és Morawiecki budapesti álma.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás