+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. február 20. szombat, 10:01
Ezzel ők az első olyan ország a világon, akik három koronavírus-elleni vakcinával is rendelkeznek. Ebből március közepéig 120 ezer adagot hoznak majd forgalomba.

Oroszországban szombaton a Szputynik V és az EpiVacCorona oltóanyagok után jóváhagyták a Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja által kifejlesztett CoviVac koronavírus elleni vakcinák használatát is, így elkezdődhet a tömeges oltás ezzel a vakcinával is, közölte a hírt Mihail Vlagyimirovics Misusztyin miniszterelnök. A kormányfő szerint az inaktivált egész vírust tartalmazó vakcinából március közepéig 120 ezer adagot hoznak majd forgalomba.

 

A Vlagyimir Putyin javaslatára jó egy éve kinevezett kormányfő bejelentése szerint az oltóanyagot korábban háromezer önkéntesen tesztelték az  ország központi területén található Kirovban, Szentpéterváron és az ország harmadik legnépesebb városában, Novoszibirszkben is.

 

Az orosz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy jelenleg

 

Oroszország az egyetlen állam a világon, ami három engedélyezett és saját koronavírus elleni vakcinával is rendelkezik.

 

Egyébkét az orosz hatóságok korábban arról tájékoztattak mindenkit, hogy az EpiVacCorona oltóanyaguk immunológiai hatékonysága 100 százalékos.

 

Az Azonnali is részletesen írt róla, hogy a The Lancet orvosi szaklap tanulmánya szerint az oroszok által elsőként engedélyeztetett Szputnyik V vakcina a 60 év felettieket is megvédi a koronavírus tüneteitől, időseknek is biztonságos és 91,6 százalékos hatékonyságú védelmet nyújt a beoltottaknak .

 

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) januárban engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcinát, február 12-én meg is kezdődött az oltás ezzel az oltóanyaggal hazánkban.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyébként nem engedélyezte még az orosz vállalatok oltóanyagát, és egy november 20-án kiadott közleményében arra kérte a tagállamokat,

 

hogy ha teljes inaktivált vagy élő legyengített vírus alapú vakcinát engedélyeznének, úgy ezt saját hatáskörben is megtehetik,

 

de azt is inkább az EMA-n keresztül tegyék meg.

 

2021. január 27-én a magyar kormány módosította „a biztonságos veszélyhelyzeti gyógyszerellátáshoz szükséges egyes intézkedésekről” szóló rendeletét, melynek értelmében az OGYÉI-nek olyan vakcinákat is engedélyeznie kell, amit legalább három másik – „köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt” – államban engedélyeztek, és ezekben összesen legalább egymillió embert be is oltottak.

 

Az Azonnali korábban részletes cikkben számolt be arról, hogy mit lehet tudni a Szputnyik V oltóanyagról, ebből többek között az derül ki, hogy ugyanolyan szárazjeges módon szállítható, mint az amerikai Moderna vagy a Pfizer vakcinája, ugyanazokat a mellékhatásokat produkálja, de több más betegség mellett kockázatosabb a használata, mint a két másik oltásé .

 

Renczes Ágoston kollégánk ennek kapcsán szakértőkkel járta körbe cikkében, hogy most kell-e tartani a Szputnyik V oltóanyagtól. A cikkben megszólaló Letoha Tamás kutatóorvos szerint az orosz vakcina úgy működik, hogy az oltás két dózisa a koronavírus tüskefehérjéjének DNS kódját juttatja be egy-egy másfajta, ártalmatlan vírus segítségével a sejtekbe, amik ez alapján elkezdenek tüskefehérjét gyártani – ez váltja ki az immunválaszt.

 

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás