+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. február 20. szombat, 10:15
Kutjevo Horvátország Tokaja: a nagy becsben tartott nemzeti borvidék, ahová egy olyan szőlőfajta kapcsán kell elzarándokolnunk tanulni, amiről azt hinnénk, mindent tudunk.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Kutjevo az olaszrizling fővárosa.

 

Talán nem is város, nem is olaszrizlingnek hívják ott a legközépeurópaibb fajtát, de ettől még az. Nincs messze Magyarországtól, a Mecsekre felmászva már közepesen tiszta időben is látni a Papuk-hegység nyúlványait: Kutjevo és a hozzátartozó rengeteg szőlő pont a hegység túloldalán, annak déli lejtőin fekszik.

 

 

Úgy kell elképzelni, mint egy magyar falut, ahol a főtérnek nevezett útkereszteződésben van egy szocialista időkből származó többszintes épület, egy kocsma-panzió, egy egykori szövetkezeti bolt, meg egy Tisak-kioszk az elmaradhatatlan jamnicás hűtővel, és nemes egyszerűséggel Graševina tér a közterület neve, vagyis az olaszrizlingnek azon horvát neve, ami pont a kutjevói borászoknak köszönhetően sokkal ismertebb már a világban, mint az itthon még szakmai körökben is rendre vitát kiváltó olaszrizling név.

 

Kutjevo nem olyan szép, mint mondjuk a Rajna-parti pezsgőfőváros Eltville, nem annyira látogatott, mint a főutcai pincesorából óriási attrakciót csinálni tudó Villány, nincs itt annyi kulturális örökség, mint a dombtetőre épült Radda in Chiantiban, mégis:

 

aki az olaszrizlinget komolyan akarja venni, és tanulni akar arról, hogy mitől lesz ez több egy nyári fröccsbornál, el kell menjen a szlavóniai faluba.

 

A járvány előtt évente megrendezték az olaszrizling nemzetközi fesztiválját is, az utolsón pont ott voltam: amellett, hogy minden pince nyitva volt, és többek közt maga a horvát borászlegenda, Vlado Krauthaker fogadta a vendégeket a birtokán, a főtéren egy jelképes összegért cserébe minden helyi termelő minden borát végig lehetett kóstolni. Még a zenebizniszből a szélsőjobboldalra átnyargaló Miroslav Škoroét is, egyébként az volt az egyik legjobb. Azóta is azt várom, mikor mehetek legközelebb.

 

Josep Galić az egyik legújabb és legtőkeerősebb szereplő a faluban. 60 hektár termését feldolgozó hipermodern borászatában a Kutjevo hírnevét megalapozó Krauthaker- és Enjingi-borok mellé lazán odatehető tételek készülnek. A csak a borászat épületébe 2,2 milliárd forintnyi kunát fektető (egész egyszerűen gyönyörű, itt lehet megnézni), építőipari cégéből meggazdagodó tulajdonos álma az, hogy Kutjevo környéke legyen a horvát Toszkána, és az is lesz, ha rajta múlik: két-háromszáz éves klónokat kutat fel és telepít, tudatosan exportálni akarja a mindenkori termés egyötödét minél több piacot megcélozva, borhotelt vesz és újít fel, és már azon is gondolkodik, hogy végleg Kutjevóba költözzön.

 

Az olaszrizlingje évek óta biztos pont.

 

Egy olyan bor, ami visszaadja az ember hitét a dolgokban. Nem csak azért, mert bármikor oda lehet rakni egy greco di tufo mellé, hanem mert felcsillantja a reményt, hogy ha egyszer ebből a lesajnált fajtából a magyar határtól nem is olyan messze ilyen borokat lehet készíteni, akkor ez sikerülni fog nekünk is.

 

10-es skálán? 6 pont (hogyhogy ennyi?)

Mennyibe kerül? 2990 forint

Hol kapható? Pannon Borbolt

 

Ajánlanál te is? Írj: martin kukac azonnali pont hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás