+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 11. csütörtök, 10:10
Szlovákia számára fontos a szorosabb európai integráció, és Európa-párti V4-et szeretne.

Február 15-én lesz a harmincadik évfordulója a visegrádi csoport létrehozásának. Ebből az alkalomból találkozott február 9-én és 10-én Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar, Miloš Zeman cseh és Zuzana Čaputová szlovák elnök Lengyelországban a balti-tengeri Hel-félszigeten fekvő Jurata üdülőhelyen. 

 

 

„A csoport fontos, ha nem a legfontosabb katalizátora az együttműködésnek egész Közép-Európában. Jelentős mértékben hozzájárul az együttműködéshez az Európai Unióban és a NATO-ban. A Visegrádi Csoport vonzó modell lehet a Nyugat-Balkán országainak” – idézi Andrzej Duda lengyel elnököt az Euronews. 

 

A tárgyalások során az államfők egyetértettek abban, hogy az országcsoport megalakulásától eltelt 30 év sikeres és eredményes volt – mondta Áder János a találkozóról közvetített sajtókonferencián a Napi.hu szerint. A V4 soros lengyel elnökségének az a jelmondata, hogy „erős V4-ek az erős Európában”, Áder szerint ez jó iránytű lesz a következő esztendőkre is.

 

Zuzana Čaputová szlovák elnök a Facebook-oldalán foglalta össze a gondolatait a találkozó félidejében. 

 

A célok, amiket a négy szomszéd által alkotott csoport három évtizeddel ezelőtt kitűzött maga elé – a demokrácia építése, a szabadság kiteljesítése, a régió visszavezetése az egyesült Európába – a szlovák elnök szerint teljesültek.

 

„Tájékoztattam a partnereinket, hogy Szlovákia számára stratégiailag fontos, hogy kitartson  a szorosabb európai integráció mellett.

 

Ezért mi amellett vagyunk, hogy a V4 csoport proeurópai irányba haladjon tovább, és hogy együtt konstruktív hang maradjunk” – írja Čaputová. 

 

A szlovák elnök szerint magától értetődő, hogy elmélyítik az együttműködést azokon a területeken, amikben azonos az álláspontjuk, de egyúttal tiszteletben is tartják a különbségeket. 

 

Közös hang szóljon mindannyiunk nevében ott, ahol egyetértés van, de amiben különbözünk, ott mindenki a saját nevében beszéljen

 

– fogalmaz Čaputová, aki ugyanakkor úgy látja, hogy az együttműködés elmélyítésének nagyon tágak a lehetőségei, és ebben a találkozó is megerősítette. Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal gazdag közös történelem van mögöttünk, így a problémákon és a kihívásokon is osztozunk – írja a szlovák elnök.

 

Ahogy azzal az Azonnali több cikkben is foglalkozott, a  V4 egységét próbára tette az uniós pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló vita. Novemberben a szlovák külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Magyarország visszaél a V4 megnevezéssel, mert Varga Judit a visegrádi együttműködés újabb lépcsőfokaként vezetett fel egy a jogállamiság értelmezésének közép-európai hangját erősítendő, Lengyelországgal közössen létrehozott programot, amiben sem Szlovákia, sem Csehország nem kívánt részt venni. Az uniós költségvetés és helyreállítási alap magyar-lengyel vétóját Szlovákia és Csehország is bírálta, a szlovák külügyminiszter pedig az egyik legolvasottabb szlovák hírportálon megjelentetett véleménycikkben cáfolta tételesen Magyarország jogállamisági mechanizmussal szembeni érveit.

 

NYITÓKÉP: Andrzej Duda / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás