A szlovák igazságügyi miniszter szerint Magyarország visszaél a V4 megnevezéssel

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.05. 12:42

Mária Kolíkovát sokkolta, hogy a magyar kormány a V4 nevében egyedi álláspontot kíván megfogalmazni a jogállamiság elvéről.

A szlovák igazságügyi miniszter szerint Magyarország visszaél a V4 megnevezéssel

Az Euractiv.sk szerdán arról írt, hogy Varga Judit szlovák kollégáját kiborította a magyar igazságügyi miniszter október 26-i bejelentése a V4+ Professzori Hálózat és Junior Program létrehozásáról.

 

Varga Judit a programot egyébként azért indította el, mert „a jogállamiság körüli fogalmi zűrzavar is rámutat arra, hogy az európai jogfejlődést övező vitákban egyelőre nehezen hallható meg a közép-európai régió hangja,” az új szakmai műhelyek azonban „a liberális és föderalista iránnyal szemben, hiteles nemzeti, konzervatív, kereszténydemokrata alternatívát” tudnak majd felmutatni.

Varga a bejelentést így vezette fel:

 

„A Visegrádi Együttműködés egy újabb lépcsőfokához érkeztünk!”

 

Úgy tűnik, ez volt sok a szlovák igazságügyi miniszternek – ugyanis bár Szlovákia valóban kapott meghívást a kezdeményezéshez való csatlakozásra, nem éltek a lehetőséggel, ahogy Csehország sem – emlékeztet rá az Euractiv.sk Martin Klus külügyi államtitkárra hivatkozva. 

Mária Kolíková az Euractiv.sk-nak eljuttatott állásfogallásában azt írja, nagyon meglepte a magyar kormány határozata a V4+ Professzori Hálózat és Junior Program létrehozásáról, mert annak az a célja, hogy a régió nevében valamiféle egyedi álláspontot fogalmazzon meg a jogállamisság elvének kérdésében, ez azonban a szlovák igazságügyi miniszter szerint nem különbözhet az EU által elfogadottól. 

„Meglep és részben sokkol mindez, mert a V4 országai között nem volt egyezség egy ilyen kezdeményezésről, amit emiatt a V4 „brand”-del való visszaélésnek is tartok”

 

– fogalmaz Mária Kolíková. A szlovák igazságügyi miniszter telefonon is beszélt Varga Judittal, hogy tolmácsolja neki azon meggyőződését, miszerint a jogállamiság elve olyan fontos értékeken nyugszik, amiket az Unión belül mindannyian azonos mércével mérnek, függetlenül az egyes országok különféle múltbeli vagy aktuális egyedi táradalmi helyzetétől.

A V4+ Professzori Hálózatot és Junior Programot egyébként a közvetlenül az igazságügyi miniszter irányítása alatt álló Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet koordinálja, a kezdeményezéshez pedig Varga Judit Facebook-bejegyzése szerint eddig csak a lengyel Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Jogi Intézet csatlakozott. 

NYITÓKÉP: Anna Zaborska/ Facebook
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek