+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 5. csütörtök, 12:42
Mária Kolíkovát sokkolta, hogy a magyar kormány a V4 nevében egyedi álláspontot kíván megfogalmazni a jogállamiság elvéről.

Az Euractiv.sk szerdán arról írt, hogy Varga Judit szlovák kollégáját kiborította a magyar igazságügyi miniszter október 26-i bejelentése a V4+ Professzori Hálózat és Junior Program létrehozásáról.

 

Varga Judit a programot egyébként azért indította el, mert „a jogállamiság körüli fogalmi zűrzavar is rámutat arra, hogy az európai jogfejlődést övező vitákban egyelőre nehezen hallható meg a közép-európai régió hangja,” az új szakmai műhelyek azonban „a liberális és föderalista iránnyal szemben, hiteles nemzeti, konzervatív, kereszténydemokrata alternatívát” tudnak majd felmutatni.

 

 

Varga a bejelentést így vezette fel:

 

„A Visegrádi Együttműködés egy újabb lépcsőfokához érkeztünk!”

 

Úgy tűnik, ez volt sok a szlovák igazságügyi miniszternek – ugyanis bár Szlovákia valóban kapott meghívást a kezdeményezéshez való csatlakozásra, nem éltek a lehetőséggel, ahogy Csehország sem – emlékeztet rá az Euractiv.sk Martin Klus külügyi államtitkárra hivatkozva. 

 

Mária Kolíková az Euractiv.sk-nak eljuttatott állásfogallásában azt írja, nagyon meglepte a magyar kormány határozata a V4+ Professzori Hálózat és Junior Program létrehozásáról, mert annak az a célja, hogy a régió nevében valamiféle egyedi álláspontot fogalmazzon meg a jogállamisság elvének kérdésében, ez azonban a szlovák igazságügyi miniszter szerint nem különbözhet az EU által elfogadottól. 

 

„Meglep és részben sokkol mindez, mert a V4 országai között nem volt egyezség egy ilyen kezdeményezésről, amit emiatt a V4 „brand”-del való visszaélésnek is tartok”

 

– fogalmaz Mária Kolíková. A szlovák igazságügyi miniszter telefonon is beszélt Varga Judittal, hogy tolmácsolja neki azon meggyőződését, miszerint a jogállamiság elve olyan fontos értékeken nyugszik, amiket az Unión belül mindannyian azonos mércével mérnek, függetlenül az egyes országok különféle múltbeli vagy aktuális egyedi táradalmi helyzetétől.

 

A V4+ Professzori Hálózatot és Junior Programot egyébként a közvetlenül az igazságügyi miniszter irányítása alatt álló Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet koordinálja, a kezdeményezéshez pedig Varga Judit Facebook-bejegyzése szerint eddig csak a lengyel Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Jogi Intézet csatlakozott. 

 

NYITÓKÉP: Anna Zaborska/ Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás