+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 5. csütörtök, 12:42
Mária Kolíkovát sokkolta, hogy a magyar kormány a V4 nevében egyedi álláspontot kíván megfogalmazni a jogállamiság elvéről.

Az Euractiv.sk szerdán arról írt, hogy Varga Judit szlovák kollégáját kiborította a magyar igazságügyi miniszter október 26-i bejelentése a V4+ Professzori Hálózat és Junior Program létrehozásáról.

 

Varga Judit a programot egyébként azért indította el, mert „a jogállamiság körüli fogalmi zűrzavar is rámutat arra, hogy az európai jogfejlődést övező vitákban egyelőre nehezen hallható meg a közép-európai régió hangja,” az új szakmai műhelyek azonban „a liberális és föderalista iránnyal szemben, hiteles nemzeti, konzervatív, kereszténydemokrata alternatívát” tudnak majd felmutatni.

 

 

Varga a bejelentést így vezette fel:

 

„A Visegrádi Együttműködés egy újabb lépcsőfokához érkeztünk!”

 

Úgy tűnik, ez volt sok a szlovák igazságügyi miniszternek – ugyanis bár Szlovákia valóban kapott meghívást a kezdeményezéshez való csatlakozásra, nem éltek a lehetőséggel, ahogy Csehország sem – emlékeztet rá az Euractiv.sk Martin Klus külügyi államtitkárra hivatkozva. 

 

Mária Kolíková az Euractiv.sk-nak eljuttatott állásfogallásában azt írja, nagyon meglepte a magyar kormány határozata a V4+ Professzori Hálózat és Junior Program létrehozásáról, mert annak az a célja, hogy a régió nevében valamiféle egyedi álláspontot fogalmazzon meg a jogállamisság elvének kérdésében, ez azonban a szlovák igazságügyi miniszter szerint nem különbözhet az EU által elfogadottól. 

 

„Meglep és részben sokkol mindez, mert a V4 országai között nem volt egyezség egy ilyen kezdeményezésről, amit emiatt a V4 „brand”-del való visszaélésnek is tartok”

 

– fogalmaz Mária Kolíková. A szlovák igazságügyi miniszter telefonon is beszélt Varga Judittal, hogy tolmácsolja neki azon meggyőződését, miszerint a jogállamiság elve olyan fontos értékeken nyugszik, amiket az Unión belül mindannyian azonos mércével mérnek, függetlenül az egyes országok különféle múltbeli vagy aktuális egyedi táradalmi helyzetétől.

 

A V4+ Professzori Hálózatot és Junior Programot egyébként a közvetlenül az igazságügyi miniszter irányítása alatt álló Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet koordinálja, a kezdeményezéshez pedig Varga Judit Facebook-bejegyzése szerint eddig csak a lengyel Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Jogi Intézet csatlakozott. 

 

NYITÓKÉP: Anna Zaborska/ Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás