+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 22. péntek, 08:42
A miniszterelnök a rádióinterjújában beszélt arról is, hogy a szerbeket lessük a Sinopharm vakcinájával kapcsolatban.

2021. május elejétől indulnak az idei középiskolai érettségik, amik egészen június végéig fognak tartani. A digitális oktatás terheit nyögő diákoknak érdemes lesz figyelniük a jövő héten, ugyanis

 

akkor fog dönteni arról a kormány, hogy – az érettségi biztonságos lebonyolítása érdekében – őket és a vizsgáztató tanárokat előrehozzák-e az oltási sorrendben

 

– számolt be róla Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában.

 

Meghosszabbítja a veszélyhelyzetet a kormány

 

Mint azt a miniszterelnök hozzátette, egyelőre az elsődleges az, hogy az oltási tervnek megfelelően egymás után következve beoltsák az egészségügyi dolgozókat, a szociális otthonokban dolgozókat, a 65 év feletti krónikus betegeket, a járványügyi védekezés egyéb szereplői (mint a rendőrség vagy a katasztrófavédelem tagjait, de itt szerepelnek a kormány tagjai is), majd a 65 év feletti, krónikus betegségtől nem szenvedő embereket.

 

Orbán Viktor szerint ha mindezeket a csoportokat beoltották (vagy legalábbis erre a lehetőség adott tekintve, hogy oltakozni nem kötelező), akkor kezdődhet Magyarországon új időszámítás, és akkor lehet elkezdeni a jelenleg érvényben lévő korlátozások feloldását.

 

A járványkezeléssel kapcsolatban a kormányfő azt is elmondta, hogy

 

a február 8-án lejáró veszélyhelyzetet – a jogszabályok adta lehetőséggel élve – két hétre meg fogják hosszabbítani,

 

ezt követően pedig – a tavaszi ülésszak kezdetével – a parlamenttől fogják kérni a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

 

Majd lesz valamilyen vakcinaútlevél, ami majd valamire fel fog jogosítani

 

A miniszterelnök beszámolt egyúttal a csütörtök este kezdődött, az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács első idei üléséről, amin a résztvevők a koronavírus-járvány kezeléséről és a vakcinaellátásról tárgyaltak.

 

Orbán Viktor elmondása alapján érdemben még nincs előrelépés a fenti kérdésekben, ahogy az országok közötti utazásra jogosító vakcinaútlevélről sem. Ez utóbbi kérdés a kormányfő szerint csak „kezd megjelenni a horizonton”: a tervek szerint az EU-ban kialakítanak majd valamiféle egységes adatbázist, ami alapján kibocsátják majd ezt az útlevelet, és amik majd valamire fel fogják jogosítani a tulajdonosaikat – de ennél konkrétabb dolgokig nem jutottak el. (A vakcinaútlevél szükségesséről, előnyeiről és hátrányairól kimerítően beszélgettünk az Azonnali megújult podcastjében.)

 

Mindenesetre Magyarországon – ahogy azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta a csütörtöki kormányinfón – a határokon belül valamiféle előnyökre feljogosító, a védettséget igazoló plasztikkártyákat már február közepétől elkezdhetik kibocsátani a magyar hatóságok.

 

Orbán Viktor elmondása szerint

 

hogy ez a kártya pontosan milyen előnyökhöz juttassa a tulajdonosaikat, majd akkor lesz értelme megvitatni, ha már 1 millió főt legalább sikerült beoltani.

 

A péntek reggeli adatok alapján eddig 138 983 embert oltottak be Magyarországon.

 

A Sinopharm ügyében szemünket Belgrádra vessük

 

Nem csupán a vakcinaútlevél, hanem egyáltalán vakcinaügyben sem történt eddig érdemi előrelépés az uniós egyeztetésen, ahol a V4-ek – Orbán elmondása szerint – kritikával illették az uniós szerveket, amiért még nem engedélyezték a brit AstraZeneca vakcináját sem, holott azzal már több helyütt (például a briteknél) oltanak. Magyarország amúgy már megadta a vészhelyzeti engedélyt az AstraZenecának, és az EU-ban elsőként az orosz Sputnik-V vakcinának is.

 

Hasonló engedélyeztetésre vár a kínai Sinopharm vakcinája is: ha ez megvan, akkor kezdhetik el behozni Magyarországra a korábban beígért 1 millió adagot belőle. Orbán Viktor szerint szerencsénk van, hogy Szerbiában már engedélyezték a vakcinát, és oltanak is vele: így közelről követhetjük a fejleményeket a keleti szomszédunknál és a Vajdaságban.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás