+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. december 4. péntek, 08:36
Nem kell félni tőle, hogy lesz bármiféle országos karantén a román parlamenti választások után, a miniszterelnök szerint ezzel csak le akarják járatni őket.

Ludovic Orban jobbközép román miniszterelnök szerdán késő este azt nyilatkozta,

 

nem lesz semmiféle lockdown a december 6-át követő román parlamenti választások után, mivel a „romániai gazdaság ezt nem engedheti meg magának”.

 

„Száz százalékos garanciát vállalok arra, hogy nem lesz semmiféle lockdown. Románia ezt nem engedheti meg magának, nem engedhetjük meg magunknak sem gazdasági szempontból, sem pedig az előttünk álló időszak szempontjából. Ilyen nem történhet meg” – mondta a román miniszterelnök a România TV egyik szerda késő esti politikai műsorában.

 

A román miniszterelnöknek azért kellett magyarázkodnia erről, mert legnagyobb ellenfele, Marcel Ciolacu, a baloldali Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azzal vádolta meg, hogy a választások után Orbanék le fogják zárni az országot, és ezáltal „Románia gyakorlatilag karantén alá” fog kerülni. Ludovic Orban szerint szó sincs ilyensmiről, aki pedig ilyeneket állít az semmi mást nem akar elérni, csak azt, hogy csökkenjenek a Nemzeti Liberális Párt (PNL) esélyei december 6-án.

 

A miniszterelnök szerint biztató az is, hogy a koronavírus-járvány terjedése csökkenő tendenciát mutat az országban. „Az elmúlt hét-nyolc napban csökkenő tendenciát figyelhetünk meg a járvány terjedését illetően, ami pedig a legfontosabb, hogy az elmúlt egy hétben öt olyan napunk is volt, amikor a koronavírusból kigyógyult személyek száma meghaladta az aktív fertőzöttek számát” – mondta, és azt sem tagadta le, hogy meglehet, mindez annak tudható csak be, hogy múlt szombattól egészen keddig a szokásosnál kevesebb koronavírus-tesztet végeztek a romániai laboratóriumokban.

 

Romániában hétvégén és ünnepnapokon mindig a tesztek töredékét végzik el a hétköznapi tesztelésekhez képest, emiatt természetesen sokkal kevesebb új fertőzöttet is regisztrálnak. Az elmúlt hétvége után november 30-a, hétfő és december 1-je, kedd is ünnepnap volt, az előbbin Szent András apostolt, míg az utóbbin Erdély egyesülését ünnepelték a Román Királysággal.

 

Bár az újonnan regisztrált fertőzöttek száma valóban kevesebb volt ezeken a napokon a múlt heti hétköznapi adatokhoz képest, azonban az arányokat tekintve még így is nagy számokról beszélhetünk. December elsején például 14 588 tesztből 4272 lett pozitív, az elhalálozási arány pedig szintén magas volt: 199 ember halt meg a december elsejét megelőző 24 órában.

 

Keleti szomszédunknál december 6-án vasárnap parlamenti választásokat tartanak, ami azért rendkívül fontos a Ludovic Orban vezette jobbközép Nemzeti Liberális Pártnak, mert jelenleg kisebbségben kormányoznak, a mostani választások után pedig megszerezhetik a parlamenti többséget. Az Azonnali is szemlézte a választások előtti utolsó közvélemény-kutatások eredményeit, amelyek szerint a Nemzeti Liberális Párt nyerné meg a közelgő parlamenti választásokat, és Claudiu Tufiș bukaresti politológus szerint sok múlik azon is, hogy mekkora lesz a részvételi arány.

 

Bár a közvéleménykutatások szerint Orbanék behúzzák majd a választást,

 

még kérdéses, hogy képesek lesznek-e egyedül kormányt alapítani, vagy koalíciós szövetségeseket keresnek majd, akiből akad azért jelentkező.

 

A román Momentumként emlegetett liberális USR-PLUS Szövetség elnöke is jelezte már, hogy a párt szívesen kormányozna Ludovic Orbanékkal. Dan Barna pártelnök erről részletesen is beszélt az Azonnalinak adott interjújában.

 

NYITÓKÉP: Románia Kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás