+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. december 2. szerda, 12:26
Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Kedd délután a szlovák rendőrség letartóztatta Jaroslav Haščákot, a Penta befektetési csoport vezetőjét, Szlovákia egyik leggazdagabb emberét és legbefolyásosabb vállalkozóját. Haščákot korrupcióval és pénzmosással vádolják; a letartóztatása összefügghet Szlovákia történetek egyik legnagyobb, „Gorilla”-ként ismert botrányával.

 

Mi az a Gorilla?

 

A „Gorilla” egy titkosszolgálati dokumentum, amit 2011-ben ismeretleneek feltöltöttek az internetre. A dokumentum Haščák és több politikus közötti, a szlovák titkosszolgálat által 2005-2006-ban lehallgatott beszélgetések leiratát tartalmazza (a dokumentum és a kibontakozó botrány a beszélgetések helyszínéül szolgáló lakás tulajdonosának csúfnevéről kapta a „Gorilla” elnevezést).

 

A leirat szerint a találkozókon főleg az akkori, jobbközép második Dzurinda-kormány magas beosztású képvielői vettek részt,

 

de járt a lakásban Robert Fico későbbi baloldali miniszterelnök is.

 

A dokumentum szerint a találkozókon gyakran esett szó a Dzurinda-kormány pártjainak – köztük az akkor még Bugár Béla vezette MKP-nak – és Fico Smer-SD-jének a finanszírozásáról; valamint arról, ahogy a kormánytisztviselők Haščáknak információkat adnak át – és fogadnak el kenőpénzt – a privatizálandó állami vagyonról, amik birtokában a vállalkozó manipulálni tudta a privatizáció folyamatát. 

 

Az ügyben 2012-ben vizsgálat indult, amit azóta sem zártak le.

 

A leirat hitelességét a benne említett politikusok és Haščák is megkérdőjelezték, maga a lehallgatás pedig a szlovák alkotmánybíróság 2012-es döntése értelmében törvényellenes volt. A leirat alapjául szolgáló hangfelvételekről semmit nem lehetett tudni – azt sem, hogy egyáltalán léteznek-e – egészen 2018-ig.

 

Az ekkor őrizetbe vett, a Kuciak-gyilkossággal megvádolt, majd felmentett, de más bűncselekmények miatt elítélt Marian Kočner nagyvállalkozó lakásában tartott házkutatáson kerültek elő a hangfelvételek (vagy azok másolatai), amik a rendőrségtől kiszivárogtak a sajtóhoz. A 39 órányi hanganyagot a Kuciak-gyilkoság felgöngyölítésén összehangoltan együttműködő sajtó dolgozta fel, és bebizonyosodott: a leirat megfelel a hanganyagnak.

 

Megtisztulás

 

A Gorilla-ügyben most annak köszönhetően történt áttörés, hogy a Kuciak-gyilkosság után megindult, majd a februári kormányváltással új lendületet kapó megtisztulási folyamat az igazságszolgáltatásban még mindig tart: hónapok óta rendszeresek a letartóztatások, bírók, ügyészek, a rendőrség teljes volt vezetése került rács mögé; és még októberben letartóztatták a Gorilla-ügyet felügyelő különleges ügyészt, Dušan Kováčikot is,

 

aki a vádak szerint éveken keresztül akadályozta az ügy kivizsgálását.

 

Jaroslav Haščák a politikai és a gazdasági élet közvetlen befolyásolásán kívül a médiában is igyekezett pozíciókat szerezni: 2014-ben a Penta befektetői csoport bevásárolta magát a legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME kiadójába. Az újság szerkesztőségének nagy része akkor felállt és megalapította a Denník N-t – erről maga a főszerkesztő, Matúš Kostolný mesélt nekünk a vele készült interjúnkban. Az egyetlen szlovákiai magyar napilapot, az Új Szót kiadó vállalat is a Penta száz százalékos tulajdonában van.

 

Újabb letartóztatások

 

Szlovákiában a cikkünk megjelenésének pillanatában is összehangolt rendőrségi akció folyik:

 

a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a szlovák titkosszolgálat volt vezetőjénél és a Pénzügyi Felügyelet korábbi magasrangú beosztottjainál razziázik; de a gyanúsítottak között van az azóta szintén letartóztatott korábbi országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart váltó előző rendőrfőkapitány, Milan Lučanský is (ő épp külföldön tartózkodik, a Denník N szerint már hazafelé tart, és hajlandó bemenni a kihallgatásra). 

 

A rendőrség volt vezetésének, különösen Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitánynak a letartóztatása után a szlovák sajtó feltette a kérdést,

 

hogy vajon Robert Fico exminiszterelnök lesz-e a következő a sorban.

 

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével most újra felmerül ugyanez a kérdés. 

 

NYITÓKÉP: Kauza Gorila - Korupcia na Slovensko / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás