+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2020. november 29. vasárnap, 18:55
Csáky Pál belső dilemmákról, Ujhelyi István vállalhatatlan irányvonalról beszélt az Azonnalinak; Szanyi Tibor viszont egy jobb ajánlatról hallott, Schöpflin György szerint pedig csak simán elege van Szájernek az európai parlamenti munkából. Körbekérdeztünk a legbefolyásosabb brüsszeli fideszes lemondásának lehetséges okairól és következményeiről.

Lemond az európai parlamenti képviselői mandátumáról Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, egyben a Néppárt egyik legbefolyásosabb politikusa. Közleménye szerint lemondása „nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával”. Azt írja, a mostani vitában egyetért a magyar kormány álláspontjával, támogatja azt, viszont a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent számára. Szájer azzal zárja a közleményét, később ad tájékoztatást arról, hogy mit fog csinálni a jövőben.

 

Az Azonnali volt és jelenlegi EP-képviselőket és az Európai Parlamentben a dolgokra rálátó forrásokat kérdezett arról, szerintük mi Szájer lemondásának oka és hogyan értékelik az ő szerepét a Néppártban. Arra is kíváncsiak voltunk, milyennek látják a „brüsszeli” és az itthoni Fidesz viszonyát, szerintük ez a viszony hogyan változik majd Szájer távozásával, és mi lesz nélküle a Fidesz sorsa a Néppárton belül.

 

CSÁKY PÁL. FOTÓ: EP / BENOIT BOURGEOIS

 

Csáky Pál, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának (a későbbi Magyar Közösség Pártja) volt elnöke, 2014 és 2019 között az MKP európai parlamenti képviselője nem bocsárkozna spekulációba Szájer lemondásának okait illetően, ugyanakkor úgy látja, Szájer belső dilemmái nem újkeletűek. Csáky úgy tudja, Szájer korábban Budapesten is jelezte, hogy az otthon felvállalt konfliktusok miatt Brüsszelben „a magyar politika problémás térbe futhat bele”, ahogy arra a Néppárt sorai közt ülve ő maga is felhívta Szájer és a Fidesz-delegáció tagjainak figyelmét.

 

„El tudom képzelni, hogy Fidesz-alapítóként bizonyos kérdésekről más a véleménye, s nem tud jó szívvel küzdeni olyan jelenségekért, amelyekkel nem tud azonosulni”

 

– írta Csáky Pál az Azonnalinak. 

 

Hasonlóan vélekedik Ujhelyi István is, az MSZP EP-képviselője. Ujhelyi egészen biztos abban, hogy ami az elmúlt hetekben történt – a vétó, Deutsch Tamás gestapózása, de még Demeter Szilárd szintén nagy nemzetközi figyelmet kapott Soros-führerezős cikke is –, az az ősfideszes Szájernek vállalhatatlan. Szájer nem csupán egy néppárti képviselő, hanem a Néppárt első alelnöke – jellemezte Ujhelyi a lemondó képviselőt –, ő az, aki az első sorban ülve minden egyes szavazásnál, minden egyes plenáris ülésen véglegesíti és bemutatja a frakciónak, hogy mire hogy kell szavazni. (Ezt aztán vagy betartják, vagy nem, hiszen frakciófegyelem nincs a Néppártnál.)

 

UJHELYI ISTVÁN. FOTÓ: EP / GENEVIEVE ENGEL

 

Ujhelyi szerint Szájer ebben a pozícióban rosszul viselte, hogy több alkalommal is előfordult, hogy csak a Fidesz delegációja „szavazott ki” a frakcióból. Szájer telefonszámát ismeri az egész frakció, ő az, aki szembesül a frakció értetlenségével és felháborodással, és neki kell magyarázkodnia ezekben a vállalhatatlan esetekben. Ujhelyi szerint Szájer a Fidesz Néppárton belüli felfüggesztése óta kivonult az aktív közéletből.

 

„Eddig Szájer volt az, aki a néppárti frakción belül a saját kezével kapaszkodva tartotta a hidat a Néppárt és a Fidesz között, és ezt most ő elengedte”

 

– fogalmazott a képviselő. Ujhelyi szerint Szájer távozásával a Fidesz végletesen el fog távolodni a Néppárttól.

 

SZANYI TIBOR. FOTÓ: EP / ALEXIS HAULOT

 

Szanyi Tibor, az MSZP volt politikusa és korábbi EP-képviselője, az ISZOMM nevű párt elnöke olyan híreket hallott, hogy Szájer kapott egy „nyugisabb, tudományos” ajánlatot. Szanyi szerint teljesen érthető, ha ezt választja a hosszú, Európai  Parlamentben eltöltött idő után. A pártelnök azt írta az Azonnalinak, hogy

 

„Szájer egy nagy tekintélyű alakja az Európai Parlamentnek, de már ott is többet foglalkozott a komitológiával (bizottsági eljárásrend – a szerk.), mint minden mással.”

 

Szanyi szerint a „kinti fideszesek” egyébként jól „csinálják az ottani dolgaikat”, és bár Szájer távozása lerántja a Fidesz-delegáció tekintélyét, a volt EP-képviselő úgy látja, a Fidesz kizárása a Néppártból nem ezen fog múlni. 

 

Schöpflin György politológus, aki 2004-től egészen 2019-ig volt a Fidesz EP-képviselője, úgy látja, hogy amit az Európai Parlamentben el lehet érni, azt Szájer József elérte, és elképzelhetőnek tartja, hogy mostanra „elege lett belőle”. A volt EP-képviselő szerint ebben a koronavírus-járvány is közrejátszhatott: Schöpflin úgy gondolja, a képviselőknek vélhetően hiányoznak a háromperces folyosói beszélgetések, amik mindeddig szerves részei voltak a parlament működésének. 

 

SCHÖPFLIN GYÖRGY. FOTÓ: EP / PHILIPPE BUISSIN

 

A volt EP-képviselő szerint a budapesti Fidesz és a párt brüsszeli delegációja között nincs konfliktus – legalábbis nem volt, amíg ő is a delegáció részeként dolgozott –, az pedig természetes, hogy Budapestről másképp néz ki Brüsszel, mint Brüsszelből. „Magyarország soha nem tanulta meg az EU-t, az EU soha nem tanulta meg Közép-Európát” – jellemezte az Azonnalinak Schöpflin a közép-európai és nyugat-európai országok között rendre előforduló nézeteltérések tágabb keretét.

 

Schöpflin szerint az, hogy kizárják-e a Fideszt a Néppártból, nem Szájer József személyén fog múlni, mert ez nem személyhez kötődő, hanem strukturális kérdés. A volt EP-képviselő úgy gondolja, hogy ma messze nem olyan egyértelmű, hogy a Néppárt milyen értékeket képvisel, mint akár tíz évvel ezelőtt; ami most a szemünk előtt zajlik, az a Néppárt identitáskeresése, és ebben a kérdésben a magyar delegáció Schöpflin szerint egyáltalán nincs egyedül a saját álláspontjával. A volt EP-képviselő arra számít, hogy – mivel szerinte mindenkinek túl nagy árat kellene fizetnie azért, ha a Fideszt kizárnák a Néppártból – marad a mostani kényelmetlen félmegoldás, azaz a Fidesz felfüggesztése a pártcsaládon belül, miközben a frakció továbbra is számít a Fidesz-delegáció szavazataira.

 

Egy az Európai Parlamentben, de nem a Néppárt környékén dolgozó forrásunk viszont egészen másként látja a budapesti és a brüsszeli Fidesz viszonyát, amiben szerinte jelentős változás áll be Szájer József távozásával.

 

„A brüsszeli Fidesz nevű különálló aktor megszűnt létezni” – kommentálta velősen a hírt.

 

NYITÓKÉP: EP / Daina Le Lardic

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

400 igen és 248 nem mellett az EP elfogadta a spanyol legfelsőbb bíróság kérését: felfüggesztik Carles Puigdemont és két katalán képviselőtársának a mentelmi jogát.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

A Fidesz Néppártból való távozásának sürgetése a jéghegy csúcsa az osztrák sajtó szerint.

Nyilvános bocsánatkérést is követelnek az oroszok azért, mert az EMA egy vezetője az orosz vakcina engedélyezésének elhalasztására szólította
fel az európai országokat.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás