+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2020. november 19. csütörtök, 23:23
Késő estig tartott az EU-s állam- és kormányfők online konferenciája, Orbán eddig sikeresen blokkolta a költségvetést, mert nem született döntés. Karácsonyra járványügyi lazítások jöhetnek EU-szerte.

Charles Michel, az EU-s állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtökön késő este adott tájékoztatást az Európai Tanács megelőző online üléséről, ahová Orbán a vétó ígéretével érkezett, mondván: Magyarország nem támogatja a többéves költségvetést és a közös hitelből fedezendő koronavírus-csomagot, amíg az EU-s pénzeket jogállamisági feltételekhez kötő másik rendeletjavaslat nem olyan formát ölt, ahogy az neki tetszik.

 

Michel láthatóan a költségvetéshez jobban ragaszkodik

 

Orbán egyelőre a jelek szerint sikerrel blokkolt, ugyanis Michel a többéves költségvetésről diplomatikusan annyit közölt: „mint tudják, júliusban egyhangúlag megállapodtunk a költségvetésről és a mentőcsomagról. Ebben egységesnek kell maradnunk. Ez a pénzügyi csomag elengedhetetlen a gazdasági helyreálláshoz, ezért olyan hamar végre kell hajtanunk, ahogy csak lehet.”

 

Ennél  már megengedőbben fogalmazott a jogállamisági feltételrendszerről. Mint mondta: a tagállamok nagy többsége egyetért a kitárgyalt kompromisszummal (amelynek részleteiről itt írtunk). Néhány tagállam azonban jelezte, hogy nem tudja támogatni a többséget. „Folytatni fogjuk a tárgyalásokat, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjunk” – közölte, bár a jogállamisági mechanizmus elfogadásához nem kell egyhangúság, minősített többség is elég hozzá.

 

Magyarul

 

Michel szavaiból az látszik, hogy inkább a jogállamisági mechanizmushoz nyúlnának hozzá, azzal kapcsolatban tárgyalnak tovább, semmint, hogy a költségvetés és a mentőcsomag megváltoztatása szóba jönne.

 

Újságírói kérdésre az ügyről Michel még csak annyit árult el, hogy „van kompromisszumos javaslat az asztalon”. Érdemes ezen a ponton emlékeztetni, hogy az Európai Parlament, amelynek szintén kell a hozzájárulása a költségvetéshez, kifejezetten ragaszkodik a kitárgyalt jogállami mechanizmushoz.

 

Sajtóértesülések szerint egyébként mindössze tizenhat percig volt szó a jogállamiságról az ülésen, hamar nyilvánvaló lett ugyanis, hogy ezt nem csütörtök este fogják megoldani, így halasztották a problémát. Az orbáni álláspontot még saját kormánya ellenében is képviselő Janez Janša szlovén miniszterelnök a Twitterjén külön dicsérte, hogy a konferencián őszintén, a politikai korrektségtől mentesen tudtak beszélni a dolgokról.

 

A koronavírus volt a fő téma, nem a jogállamiság

 

Főleg a koronavírus-járvány eltérő tagállami kezelési gyakorlatainak valamiféle egységesítéséről volt szó. A cél az, hogy az egyes tagállamok elismerjék egymás teszteredményeit, főleg a jövőben egyre hangsúlyosabbá váló, gyorstesztnek is nevezett antigéntesztekét, ehhez azonban ki kell dolgozniuk még egy közös kritériumrendszert.

 

A vakcinákról annyit tudtunk meg, hogy hamarosan elérhetővé válnak, és bár a tárolásuk és szállításuk logisztikai kihívás lesz, a következő hetek feladata az lesz, hogy ezeket anyagilag és földrajzilag is elérhetővé tegyék az emberek számára, leépítve a bennük lévő ellenérzéseket a vakcina iránt.

 

Szó esett végül arról is, hogy karácsonyra valahogy enyhítsenek a járványügyi intézkedéseken – erről annyit tudtunk meg, hogy a tagállamok vezetői azt szeretnék, ha ez lépésről lépésre, fokozatosan történne meg.

 

Ha részletesebben is kíváncsi vagy arra, hogy mi van a jogállamisági javaslatban, ide kattints, ha véleménycikket olvasnál Orbán vétójáról, akkor pedig ide!

 

FOTÓ: Janez Janša / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás