+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2020. november 19. csütörtök, 23:23
Késő estig tartott az EU-s állam- és kormányfők online konferenciája, Orbán eddig sikeresen blokkolta a költségvetést, mert nem született döntés. Karácsonyra járványügyi lazítások jöhetnek EU-szerte.

Charles Michel, az EU-s állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtökön késő este adott tájékoztatást az Európai Tanács megelőző online üléséről, ahová Orbán a vétó ígéretével érkezett, mondván: Magyarország nem támogatja a többéves költségvetést és a közös hitelből fedezendő koronavírus-csomagot, amíg az EU-s pénzeket jogállamisági feltételekhez kötő másik rendeletjavaslat nem olyan formát ölt, ahogy az neki tetszik.

 

Michel láthatóan a költségvetéshez jobban ragaszkodik

 

Orbán egyelőre a jelek szerint sikerrel blokkolt, ugyanis Michel a többéves költségvetésről diplomatikusan annyit közölt: „mint tudják, júliusban egyhangúlag megállapodtunk a költségvetésről és a mentőcsomagról. Ebben egységesnek kell maradnunk. Ez a pénzügyi csomag elengedhetetlen a gazdasági helyreálláshoz, ezért olyan hamar végre kell hajtanunk, ahogy csak lehet.”

 

Ennél  már megengedőbben fogalmazott a jogállamisági feltételrendszerről. Mint mondta: a tagállamok nagy többsége egyetért a kitárgyalt kompromisszummal (amelynek részleteiről itt írtunk). Néhány tagállam azonban jelezte, hogy nem tudja támogatni a többséget. „Folytatni fogjuk a tárgyalásokat, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjunk” – közölte, bár a jogállamisági mechanizmus elfogadásához nem kell egyhangúság, minősített többség is elég hozzá.

 

Magyarul

 

Michel szavaiból az látszik, hogy inkább a jogállamisági mechanizmushoz nyúlnának hozzá, azzal kapcsolatban tárgyalnak tovább, semmint, hogy a költségvetés és a mentőcsomag megváltoztatása szóba jönne.

 

Újságírói kérdésre az ügyről Michel még csak annyit árult el, hogy „van kompromisszumos javaslat az asztalon”. Érdemes ezen a ponton emlékeztetni, hogy az Európai Parlament, amelynek szintén kell a hozzájárulása a költségvetéshez, kifejezetten ragaszkodik a kitárgyalt jogállami mechanizmushoz.

 

Sajtóértesülések szerint egyébként mindössze tizenhat percig volt szó a jogállamiságról az ülésen, hamar nyilvánvaló lett ugyanis, hogy ezt nem csütörtök este fogják megoldani, így halasztották a problémát. Az orbáni álláspontot még saját kormánya ellenében is képviselő Janez Janša szlovén miniszterelnök a Twitterjén külön dicsérte, hogy a konferencián őszintén, a politikai korrektségtől mentesen tudtak beszélni a dolgokról.

 

A koronavírus volt a fő téma, nem a jogállamiság

 

Főleg a koronavírus-járvány eltérő tagállami kezelési gyakorlatainak valamiféle egységesítéséről volt szó. A cél az, hogy az egyes tagállamok elismerjék egymás teszteredményeit, főleg a jövőben egyre hangsúlyosabbá váló, gyorstesztnek is nevezett antigéntesztekét, ehhez azonban ki kell dolgozniuk még egy közös kritériumrendszert.

 

A vakcinákról annyit tudtunk meg, hogy hamarosan elérhetővé válnak, és bár a tárolásuk és szállításuk logisztikai kihívás lesz, a következő hetek feladata az lesz, hogy ezeket anyagilag és földrajzilag is elérhetővé tegyék az emberek számára, leépítve a bennük lévő ellenérzéseket a vakcina iránt.

 

Szó esett végül arról is, hogy karácsonyra valahogy enyhítsenek a járványügyi intézkedéseken – erről annyit tudtunk meg, hogy a tagállamok vezetői azt szeretnék, ha ez lépésről lépésre, fokozatosan történne meg.

 

Ha részletesebben is kíváncsi vagy arra, hogy mi van a jogállamisági javaslatban, ide kattints, ha véleménycikket olvasnál Orbán vétójáról, akkor pedig ide!

 

FOTÓ: Janez Janša / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás