+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. november 19. csütörtök, 08:02
200 000 forint minimálbér, sorkatonaságra hasonlító közösségi munka a fiataloknak, szövetkezetek, szakszervezeti tagság. Ilyen programpontokkal készül az Igen Szolidaritás Magyarország Mozgalom a 2022-es országgyűlési választásra, de az ellenzéki összefogásban is részt vennének.

Ugyan a Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás Magyarország Mozgalom (ISZOMM) korábban közleményben tudatta a sajtóval, hogy a párt programját „Eszem-iszom, dínom-dánomnak” fogják nevezni, ehhez képest szerda délelőtt a már jóval unalmasabb „Munkát, otthont – itthon!” címmel ismertették a mostanra már teljesen kidolgozott irományt.

 

Mivel történészként erdélyi baloldaliakkal foglalkozom, ezért nyilvánvaló, hogy a magyarországi baloldal tevékenysége is érdekel. Éppen ezért újságíróként még az olyan anomáliákat, mint a Thürmer-féle Magyar Munkáspárt sajtótájékoztatóit is követni szoktam. Thürmeréket a nosztalgia, vagy fogalmazzunk úgy, hogy a kommunista romantika miatt követem, mivel azzal a fogalomkészlettel élnek, mint amilyet hatvanas-hetvenes évekbeli PB-jegyzőkönyvekben szoktam olvasgatni. Ők a magyar baloldalon a múlt egy olyan szeletét jelentik, ami még mindig él a jelenben.

 

Szanyi Tibor pártja viszont – amellett, hogy karakteresen baloldali értékeket vallanak –

 

teljesen posztmodern, 21. századi módszerekkel él, és folyamatos trollkodással, médiahekkekkel igyekeznek bekerülni a nyilvánosságba.

 

Rajtunk ne múljék: írtunk arról is, hogy Szanyi Tibor a Jobbik országgyűlési képviselőjét, Brenner Kolomant a neve miatt bránerezi – teszi ezt azért, mert Koloman az „Eszem-iszom, dínom-dánom” rigmussal szokta cikizni a frissen alakult pártját

 

MI VOLTUNK AZ EGYETLEN ÚJSÁGÍRÓK AZ ONLINE SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN.

 

Az ISZOMM-sajtótájékoztató hangulatát csak az dobta volna fel méginkább, ha előtte a párt nevéhez méltó módon legurítottam volna egy rumot. Ezt végül nem tettem meg, mivel mégiscsak a munkámat végeztem – és bármennyire erdélyi és csángó legyek, délelőtt azért mégis korán van még az ivászathoz. 

 

Aki csak él, fogjon össze Orbán ellen!

 

A programbemutatón első körben – mi másról? – a magyar ellenzék oly kedvelt témájáról, az összefogásról volt szó. Az ISZOMM kijelentette, hogy egy ellenzéki előválasztáson kizárólag egyenlő felekként vennének részt. Amennyiben nem szólhatnak bele az előválasztás megszervezésébe, a szinte értelmezhetetlen támogatottsággal rendelkező párt akár önállóan is elindulna.

 

A többi ellenzéki pártnál egyébként az ISZOMM a programot és a jövőképet is hiányolja

 

– azon kívül, hogy legyen sajtószabadság, alkotmányosság, és emberi jogok, Székely Sándor, a párt 2018-ban DK-listáról a parlamentbe bejutott országgyűlési képviselője szerint semmit nem mondanak.

 

Szanyi Tibor szerint „aki csak él”, annak össze kell fognia, hogy közösen távolíthassák el a mostani kormányt. Nagyon nem mindegy viszont – mondja Szanyi – hogy mit csinál az ellenzék a győzelem másnapján, ezért van szükség programra. 

 

Pénzt, modern sorkatonaságot, 16 éves kortól választójogot!

 

A pártprogram 82 pontba sűrítve foglalta össze az ISZOMM vízióját, amely leegyszerűsítve Szanyi Tibor ezzel a mondattal foglalt össze:

 

„Pénzt az embereknek!” 

 

A pártprogramot és annak technikai részleteit a párt miniszterelnök-jelöltje, Szanyi Tibor ismertette. A már júliusi alakuló kongresszuson is megismert programpontok, vagyis a

 

200 000 forintos minimálbér,

 

+ a 100 000 forintos garantált minimáljövedelem,

 

+ a 37 500 forintos családi pótlék,

 

és a 37 500 forint nyugdíjas korpótlék (minden nyugíjas számára, hogy a legkisebb nyugdíj is meghaladhassa a 100 000 forintot)

 

mellé újabb pontok is kerültek a progamba. Szanyi Tibor szerint az ISZOMM-nál

 

„ultramodern, európai igényű, baloldali” programot írtak.

 

Ebben többek között egy sorkatonaságra hasonlító Közösségi Szolgálatot hoznának létre, ahol a fiatalok egy fél év során különböző készségeket sajátítanának el. Itt a jelenlegi járványhelyzethez hasonló vészhelyzetekre való tekintettel minimális egészségügyi képzést is bevezetnének,

 

„hogyha baj van – ahogyan most baj van – az ország nagy része tudja mit kell tenni, például tudjon egy injekciót beadni”.

 

Szanyi szerint a fiatal szolgálatosok hat hónapra fizezést és szállást, ellátást is kapnának.

 

Gazdasági programpontjaik között szerepel még a szövetkezetek különböző típusainak a népszerűsítése a gazdasági életben, valamint minden 10 főnél többet foglalkoztató munkahely esetén  dolgozói érdekképviseletet, vagyis szakszervezeti képviseletet vezetnének be. A programban egyébként a környezetvédelem fontosságáról, ingyenes internetről, mindenki számára elérhető társadalombizotsításról, egy korrupcióellenes hatóság létrehozásáról, és

 

a választójogi korhatár 16 évre csökkentéséről is szó esik.

 

„Mi ezzel a baloldali hozománnyal kívánunk részt venni az ellenzéki közös program kialakításában, már amennyiben ezen pártoknak mutatkozik igénye erre” – összegezte a pártprogramot az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje.

 

Az Azonnali kérdésére Szanyi elmondta, hogy Magyarország és az EU viszonyában semmilyen forradalmi újításra nem kellene számítani egy esetleges ISZOMM-kormányzás esetén – esetleg arra, hogy a magyar államot aktívabbá kellene tenni az uniós döntéshozatalban. Szerinte sokkal aktívabban ki kellene használni az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket, mert szerinte eddig az ország csak az uniós tagság előnyeinek csak 30 százalékát használta ki. Arról viszont az online sajtótájékoztatón nem esett szó, hogy a korábbi EP-képviselő Szanyi hogyan számolta ki ezt az arányt. 

 

NYITÓKÉP: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás