+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. október 29. csütörtök, 11:29
Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

Alighanem 2020 legszórakoztatóbb sajtóközleménye érkezett szerkesztőségünkbe csütörtök délelőtt, amikor megkaptuk Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarország Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének írását a párt programjának fogadtatásáról.

 

A volt MSZP-s politikus rögtön egy kis névmagyarázattal kezd, állítása szerint nagyon izgultak, amikor rájöttek, hogy a párt nevének kezdőbetűit összeolvasva az jön ki, hogy ISZOMM. Úgy gondolták, hogy a „népnyelv” így fogja majd őket emlegetni, így napokon át vívódtak, hogy vállalható-e a név és a vele járó kockázat.

 

Szanyiék végül bevállalták, vagy ahogy ő fogalmaz: „Mi, alapítók, igent mondtunk”.

 

Ezután az ISZOMM programjának rövid ismertetése következik, aminek két pillére a kapitalizmuskritika, illetve a masszív szociális agenda, de azt is megállapítják, Horn Gyulai szavaival, hogy „egyedül vagyunk, Tibor”, azaz jelenleg nincs a fősodorban politikai szövetségesük.

 

Szanyiék programjukat egy rövid mondatban is összefoglalták:

 

„Pénzt az embereknek!”

 

Nagyjából a szöveg felénél járunk, amikor viszont a közlemény egy kökemény beefbe fordul át, amit a tengerentúl keleti és nyugati part repperei is megirigyelnének. Szanyi Tibor azt sérelmezi, hogy pont a Jobbik alkotta meg az ISZOMM programjának „legfrappánsabb sűrítményét”:

 

„És mégis, a Jobbik képviselői, különösen egy bránerre emlékeztető tagjuk folyamatosan fitymálni akarja az Igen Szolidaritást, ezzel az »eszem-iszom, dínom-dánom« rigmussal, mintha ebben bármi rossz lenne.”

 

Ugyan szerkesztőségünk szakértői bizottsága hosszas mérlegelés után sem tudta megállapítani, hogy Szanyi Tibor szerint melyik jobbikos képviselő emlékeztet egy péniszre, a szövegkörnyezetből arra következtethetünk, hogy a tiszaújvárosi időközi választáson vereséget szenvedett, korábbi antiszemita és cigányellenes megjegyzéseiről is ismert összellenzéki jelöltre, a jobbikos Bíró Lászlóra célozhatott:

 

„Igen, a szélsőséges homofób, antiszemita, cigányellenes nacionalista Jobbikról van szó, amely jelenleg sunyi módon néppártosítani akarja a tetűcsúszdát a Sztojkáknak.”

 

Ezután a Maslow-piramis alsó szintjének bemutatása következik, amikor Szanyi megállapítja, hogy „az emberek nagy többsége tényleg enni és inni akar”, meg vidámságot a mindennapi életében – utóbbival talán a sajtóközlemény egyik célját is tisztázza a miniszterelnök-jelölt.

 

Itt rögtön köszönetet is mond a párt nevében azoknak, akik „fényes és vidám jövőképet tulajdonítanak” a párt programjának, majd ezzel a lendülettel verbálisan bemutat a hatereknek, akik „most vonyítanak, hogy megjelent a placcon egy vérbő baloldali párt”:

 

„Egyszersmind azok pedig ássák el magukat, akik a nép jóllétének víziójától a hasukat fogják a röhögéstől, vagy csak grimaszolgatnak a médiában!”

 

És itt jön a csavar! Szanyiék végül ismét beleállnak az utálók gúnynevébe, és

 

„Eszem-iszom, dínom-dánom” névre keresztelik a programjukat,

 

köszönetet mondva a „népnyelv művelőinek”, és az ellenfeleiknek is. Tiszta hepiend.

 

NYITÓKÉP: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás