Diszkrét faszozással promózza programját a Szanyi-párt

Szerző: Varsányi Bence
2020.10.29. 11:29

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

Diszkrét faszozással promózza programját a Szanyi-párt

Alighanem 2020 legszórakoztatóbb sajtóközleménye érkezett szerkesztőségünkbe csütörtök délelőtt, amikor megkaptuk Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarország Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének írását a párt programjának fogadtatásáról.

A volt MSZP-s politikus rögtön egy kis névmagyarázattal kezd, állítása szerint nagyon izgultak, amikor rájöttek, hogy a párt nevének kezdőbetűit összeolvasva az jön ki, hogy ISZOMM. Úgy gondolták, hogy a „népnyelv” így fogja majd őket emlegetni, így napokon át vívódtak, hogy vállalható-e a név és a vele járó kockázat.

Szanyiék végül bevállalták, vagy ahogy ő fogalmaz: „Mi, alapítók, igent mondtunk”.

Ezután az ISZOMM programjának rövid ismertetése következik, aminek két pillére a kapitalizmuskritika, illetve a masszív szociális agenda, de azt is megállapítják, Horn Gyulai szavaival, hogy „egyedül vagyunk, Tibor”, azaz jelenleg nincs a fősodorban politikai szövetségesük.

Szanyiék programjukat egy rövid mondatban is összefoglalták:

„Pénzt az embereknek!”

Nagyjából a szöveg felénél járunk, amikor viszont a közlemény egy kökemény beefbe fordul át, amit a tengerentúl keleti és nyugati part repperei is megirigyelnének. Szanyi Tibor azt sérelmezi, hogy pont a Jobbik alkotta meg az ISZOMM programjának „legfrappánsabb sűrítményét”:

„És mégis, a Jobbik képviselői, különösen egy bránerre emlékeztető tagjuk folyamatosan fitymálni akarja az Igen Szolidaritást, ezzel az »eszem-iszom, dínom-dánom« rigmussal, mintha ebben bármi rossz lenne.”

Ugyan szerkesztőségünk szakértői bizottsága hosszas mérlegelés után sem tudta megállapítani, hogy Szanyi Tibor szerint melyik jobbikos képviselő emlékeztet egy péniszre, a szövegkörnyezetből arra következtethetünk, hogy a tiszaújvárosi időközi választáson vereséget szenvedett, korábbi antiszemita és cigányellenes megjegyzéseiről is ismert összellenzéki jelöltre, a jobbikos Bíró Lászlóra célozhatott:

„Igen, a szélsőséges homofób, antiszemita, cigányellenes nacionalista Jobbikról van szó, amely jelenleg sunyi módon néppártosítani akarja a tetűcsúszdát a Sztojkáknak.”

Ezután a Maslow-piramis alsó szintjének bemutatása következik, amikor Szanyi megállapítja, hogy „az emberek nagy többsége tényleg enni és inni akar”, meg vidámságot a mindennapi életében – utóbbival talán a sajtóközlemény egyik célját is tisztázza a miniszterelnök-jelölt.

Itt rögtön köszönetet is mond a párt nevében azoknak, akik „fényes és vidám jövőképet tulajdonítanak” a párt programjának, majd ezzel a lendülettel verbálisan bemutat a hatereknek, akik „most vonyítanak, hogy megjelent a placcon egy vérbő baloldali párt”:

„Egyszersmind azok pedig ássák el magukat, akik a nép jóllétének víziójától a hasukat fogják a röhögéstől, vagy csak grimaszolgatnak a médiában!”

És itt jön a csavar! Szanyiék végül ismét beleállnak az utálók gúnynevébe, és

„Eszem-iszom, dínom-dánom” névre keresztelik a programjukat,

köszönetet mondva a „népnyelv művelőinek”, és az ellenfeleiknek is. Tiszta hepiend.

NYITÓKÉP: Varsányi Bence / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek