+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. október 29. csütörtök, 11:29
Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

Alighanem 2020 legszórakoztatóbb sajtóközleménye érkezett szerkesztőségünkbe csütörtök délelőtt, amikor megkaptuk Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarország Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének írását a párt programjának fogadtatásáról.

 

A volt MSZP-s politikus rögtön egy kis névmagyarázattal kezd, állítása szerint nagyon izgultak, amikor rájöttek, hogy a párt nevének kezdőbetűit összeolvasva az jön ki, hogy ISZOMM. Úgy gondolták, hogy a „népnyelv” így fogja majd őket emlegetni, így napokon át vívódtak, hogy vállalható-e a név és a vele járó kockázat.

 

Szanyiék végül bevállalták, vagy ahogy ő fogalmaz: „Mi, alapítók, igent mondtunk”.

 

Ezután az ISZOMM programjának rövid ismertetése következik, aminek két pillére a kapitalizmuskritika, illetve a masszív szociális agenda, de azt is megállapítják, Horn Gyulai szavaival, hogy „egyedül vagyunk, Tibor”, azaz jelenleg nincs a fősodorban politikai szövetségesük.

 

Szanyiék programjukat egy rövid mondatban is összefoglalták:

 

„Pénzt az embereknek!”

 

Nagyjából a szöveg felénél járunk, amikor viszont a közlemény egy kökemény beefbe fordul át, amit a tengerentúl keleti és nyugati part repperei is megirigyelnének. Szanyi Tibor azt sérelmezi, hogy pont a Jobbik alkotta meg az ISZOMM programjának „legfrappánsabb sűrítményét”:

 

„És mégis, a Jobbik képviselői, különösen egy bránerre emlékeztető tagjuk folyamatosan fitymálni akarja az Igen Szolidaritást, ezzel az »eszem-iszom, dínom-dánom« rigmussal, mintha ebben bármi rossz lenne.”

 

Ugyan szerkesztőségünk szakértői bizottsága hosszas mérlegelés után sem tudta megállapítani, hogy Szanyi Tibor szerint melyik jobbikos képviselő emlékeztet egy péniszre, a szövegkörnyezetből arra következtethetünk, hogy a tiszaújvárosi időközi választáson vereséget szenvedett, korábbi antiszemita és cigányellenes megjegyzéseiről is ismert összellenzéki jelöltre, a jobbikos Bíró Lászlóra célozhatott:

 

„Igen, a szélsőséges homofób, antiszemita, cigányellenes nacionalista Jobbikról van szó, amely jelenleg sunyi módon néppártosítani akarja a tetűcsúszdát a Sztojkáknak.”

 

Ezután a Maslow-piramis alsó szintjének bemutatása következik, amikor Szanyi megállapítja, hogy „az emberek nagy többsége tényleg enni és inni akar”, meg vidámságot a mindennapi életében – utóbbival talán a sajtóközlemény egyik célját is tisztázza a miniszterelnök-jelölt.

 

Itt rögtön köszönetet is mond a párt nevében azoknak, akik „fényes és vidám jövőképet tulajdonítanak” a párt programjának, majd ezzel a lendülettel verbálisan bemutat a hatereknek, akik „most vonyítanak, hogy megjelent a placcon egy vérbő baloldali párt”:

 

„Egyszersmind azok pedig ássák el magukat, akik a nép jóllétének víziójától a hasukat fogják a röhögéstől, vagy csak grimaszolgatnak a médiában!”

 

És itt jön a csavar! Szanyiék végül ismét beleállnak az utálók gúnynevébe, és

 

„Eszem-iszom, dínom-dánom” névre keresztelik a programjukat,

 

köszönetet mondva a „népnyelv művelőinek”, és az ellenfeleiknek is. Tiszta hepiend.

 

NYITÓKÉP: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Bizottság elnöke szerint az Unió a magyar és a lengyel embereknek is tartozik azzal a segítséggel, amit Magyarország és Lengyelország blokkol a vétóval. Ursula von der Leyen arról beszélt: ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás