+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. október 15. csütörtök, 17:35
Népszavazást kezdeményez a Thürmer Gyula vezette kommunista párt, de majdnem minden kérdésük olyan dologról szól, amiről nem lehet szavazni az Alaptörvény szerint.

2020 őszén csak úgy rajzanak az újonan alakult pártok Magyarországon: az Azonnali részt vett a Volner Párt első sajtós háttérbeszélgetésén, csütörtökön pedig beszámoltunk Pálinkás József volt MTA-elnök és oktatási miniszter új pártjának létrejöttéről is.

 

Ugyanakkor a magyarországi politikai szcénának van egy veteránja, akiről mindenki hajlamos megfeledkezni.

 

Ő Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt vezére.

 

Thürmer a már-már szubkultúrának vagy életmódnak is beillő maradi kommunistaságot képviseli a 21. században. Thürmerék csütörtök délelőtt az Alkotmány utcába, a Nemzeti Választási Bizottság elé hirdettek sajtótájékoztatót, ahol bejelentették: több ügyben is népszavazást kezdeményeznek majd.

 

 

A forradalmi élcsapat és a libamáj

 

Összesen hat ember volt jelen a sajtótájékoztatón – magamat és a kommunista pártelnököt is beleértve.

 

Érkezésemkor éppen kedélyes beszélgetés zajlott libamájról, zserbóról, fasírtról, túrós batyuról.

 

Valószínűleg a népszavazási kezdeményezésük várható sorsa helyett Thürmerék is szívesebben gondolnak közelgő téli ünnepekre.

 

Bár az eszme XIX. századi, a technológia már a Magyar Munkáspártnál is modern: az egyik aktivista élőben közvetítette a pártvezér gondolatait. Thürmer Gyula pedig – akár egy slam poetry fellépésen – mobiltelefonról olvasta fel beszédét: a Kádár-korszak langyos gulyáskommunizmusa idáig juttatta mára a kapitalizmus és a szocializmus viszonyát.

 

Thürmer szerint a Munkáspárt követi azt a baloldali hagyományt, amely szerint az emberek közvetlenül is ki kell, hogy fejezhessék véleményüket az őket befolyásoló politikai kérdésekben. A pártelnök – kinek pártja az 1989 előtti Magyar Szocialista Munkáspárt balszárnyával vállal folytonosságot – arról nem ejtett szót, hogy a rendszerváltás előtt hogyan nézett ki pontosan a politikai véleménnyilvánítás szabadsága. 

 

A Munkáspárt – a Fidesz véleményével egybehangzóan – úgy véli, hogy

 

a konzultáció is hasznos eszköze a véleménynyilvánításnak,

 

ők azonban továbblépnének: valódi téttel ruháznák fel az emberek megkérdezését, ezért is kezdeményeznek népszavazást.

 

Milyen kérdésekkel fordulnának a magyarokhoz?

 

Thürmerék első kérdése a koronavírus-járvánnyal és annak kezelésével kapcsolatos szolidaritási adó bevezetése lenne. Arról kérdeznék az állampolgárokat: egyetértenek-e azzal, hogy egymilliárd forint felletti vagyonnal rendelkező egyének különadóval járuljanak hozzá a koronavírus-járvány kezelésének költségeihez. Kisebb problémájuk itt azért akadhat:

 

az Alaptörvény szerint ugyanis központi adónemről nem lehet népszavazást tartani, így az NVB csípőből fogja visszautasítani a kérdést.

 

A népszavazási kezdeményezés második pontja a magyar oktatási törvény rendelkezésein módosítana. Jelenleg 16 éves korig van tankötelezettség, ők ehelyett 18 éves korig iskolában tartanának minden magyar diákot. Thürmer szerint azért van erre szükség, hogy „Magyarországon a kiművelt emberfők száma ne csökkenjen, hanem növekedjék”.

 

A Munkáspárt népszavazási kezdeményezésének harmadik kérdése a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét reformálná meg. Ezzel az Alaptövénybe íratnák bele a kommunisták a „mindenki számára elérhető, ingyenes, államilag biztosított egészségügyet”. Azonban ennek a kérdésnek kapcsán sem számíthatnak sok jóra:

 

az Alaptörvény szerint az Alaptörvény módosítására vonatkozó kérdésekről sem lehet népszavazást tartani.

 

Arról is megkérdeznék a magyarokat Thürmerék, hogy azok egyetértenek-e a pártok állami finanszírozásának eltörlésével. Ezt a pártelnök, Thürmer Gyula saját példájukkal illusztrálta: „Mi úgy gondoljuk, hogy meg lehet élni az emberek támogatásából, a támogatók és a tagok befizetéséből. Ez lenne az igazi demokrácia, ez biztosítaná az egyenlő versenyfeltételeket”.

 

Az, hogy elődjük, a Magyar Szocialista Munkáspárt pontosan miből finanszírozta magát, a sajtótájékoztatón nem került szóba. Thürmerék jogászai azonban mással lehettek elfoglalva a kérdések átnézése helyett: minden valószínűség szerint ez a kérdés is megbukik majd az NVB szűrőjén, hiszen a pártfinanszírozás központi költségvetést érintő ügy, erről pedig – bármilyen meglepő –

 

az Alaptörvényt szerint nem lehet népszavazást tartani.

 

Ha a Nemzeti Választási Bizottság elfogadja Thürmerék népszavazási kezdeményezését, már másnap nekifognak a népszavazási ajánlások gyűjtésének. Az Azonnali szakértői stábja szerint azonban ha Thürmerék jogismeretén múlik, a pártoknak és a gazdagoknak még nem kell, hogy elkezdjen remegni a lába.

 

NYITÓKÉP: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás