+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. október 15. csütörtök, 17:35
Népszavazást kezdeményez a Thürmer Gyula vezette kommunista párt, de majdnem minden kérdésük olyan dologról szól, amiről nem lehet szavazni az Alaptörvény szerint.

2020 őszén csak úgy rajzanak az újonan alakult pártok Magyarországon: az Azonnali részt vett a Volner Párt első sajtós háttérbeszélgetésén, csütörtökön pedig beszámoltunk Pálinkás József volt MTA-elnök és oktatási miniszter új pártjának létrejöttéről is.

 

Ugyanakkor a magyarországi politikai szcénának van egy veteránja, akiről mindenki hajlamos megfeledkezni.

 

Ő Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt vezére.

 

Thürmer a már-már szubkultúrának vagy életmódnak is beillő maradi kommunistaságot képviseli a 21. században. Thürmerék csütörtök délelőtt az Alkotmány utcába, a Nemzeti Választási Bizottság elé hirdettek sajtótájékoztatót, ahol bejelentették: több ügyben is népszavazást kezdeményeznek majd.

 

 

A forradalmi élcsapat és a libamáj

 

Összesen hat ember volt jelen a sajtótájékoztatón – magamat és a kommunista pártelnököt is beleértve.

 

Érkezésemkor éppen kedélyes beszélgetés zajlott libamájról, zserbóról, fasírtról, túrós batyuról.

 

Valószínűleg a népszavazási kezdeményezésük várható sorsa helyett Thürmerék is szívesebben gondolnak közelgő téli ünnepekre.

 

Bár az eszme XIX. századi, a technológia már a Magyar Munkáspártnál is modern: az egyik aktivista élőben közvetítette a pártvezér gondolatait. Thürmer Gyula pedig – akár egy slam poetry fellépésen – mobiltelefonról olvasta fel beszédét: a Kádár-korszak langyos gulyáskommunizmusa idáig juttatta mára a kapitalizmus és a szocializmus viszonyát.

 

Thürmer szerint a Munkáspárt követi azt a baloldali hagyományt, amely szerint az emberek közvetlenül is ki kell, hogy fejezhessék véleményüket az őket befolyásoló politikai kérdésekben. A pártelnök – kinek pártja az 1989 előtti Magyar Szocialista Munkáspárt balszárnyával vállal folytonosságot – arról nem ejtett szót, hogy a rendszerváltás előtt hogyan nézett ki pontosan a politikai véleménnyilvánítás szabadsága. 

 

A Munkáspárt – a Fidesz véleményével egybehangzóan – úgy véli, hogy

 

a konzultáció is hasznos eszköze a véleménynyilvánításnak,

 

ők azonban továbblépnének: valódi téttel ruháznák fel az emberek megkérdezését, ezért is kezdeményeznek népszavazást.

 

Milyen kérdésekkel fordulnának a magyarokhoz?

 

Thürmerék első kérdése a koronavírus-járvánnyal és annak kezelésével kapcsolatos szolidaritási adó bevezetése lenne. Arról kérdeznék az állampolgárokat: egyetértenek-e azzal, hogy egymilliárd forint felletti vagyonnal rendelkező egyének különadóval járuljanak hozzá a koronavírus-járvány kezelésének költségeihez. Kisebb problémájuk itt azért akadhat:

 

az Alaptörvény szerint ugyanis központi adónemről nem lehet népszavazást tartani, így az NVB csípőből fogja visszautasítani a kérdést.

 

A népszavazási kezdeményezés második pontja a magyar oktatási törvény rendelkezésein módosítana. Jelenleg 16 éves korig van tankötelezettség, ők ehelyett 18 éves korig iskolában tartanának minden magyar diákot. Thürmer szerint azért van erre szükség, hogy „Magyarországon a kiművelt emberfők száma ne csökkenjen, hanem növekedjék”.

 

A Munkáspárt népszavazási kezdeményezésének harmadik kérdése a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét reformálná meg. Ezzel az Alaptövénybe íratnák bele a kommunisták a „mindenki számára elérhető, ingyenes, államilag biztosított egészségügyet”. Azonban ennek a kérdésnek kapcsán sem számíthatnak sok jóra:

 

az Alaptörvény szerint az Alaptörvény módosítására vonatkozó kérdésekről sem lehet népszavazást tartani.

 

Arról is megkérdeznék a magyarokat Thürmerék, hogy azok egyetértenek-e a pártok állami finanszírozásának eltörlésével. Ezt a pártelnök, Thürmer Gyula saját példájukkal illusztrálta: „Mi úgy gondoljuk, hogy meg lehet élni az emberek támogatásából, a támogatók és a tagok befizetéséből. Ez lenne az igazi demokrácia, ez biztosítaná az egyenlő versenyfeltételeket”.

 

Az, hogy elődjük, a Magyar Szocialista Munkáspárt pontosan miből finanszírozta magát, a sajtótájékoztatón nem került szóba. Thürmerék jogászai azonban mással lehettek elfoglalva a kérdések átnézése helyett: minden valószínűség szerint ez a kérdés is megbukik majd az NVB szűrőjén, hiszen a pártfinanszírozás központi költségvetést érintő ügy, erről pedig – bármilyen meglepő –

 

az Alaptörvényt szerint nem lehet népszavazást tartani.

 

Ha a Nemzeti Választási Bizottság elfogadja Thürmerék népszavazási kezdeményezését, már másnap nekifognak a népszavazási ajánlások gyűjtésének. Az Azonnali szakértői stábja szerint azonban ha Thürmerék jogismeretén múlik, a pártoknak és a gazdagoknak még nem kell, hogy elkezdjen remegni a lába.

 

NYITÓKÉP: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás