+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. november 3. kedd, 16:46
Korábban az ISIS-hoz akart csatlakozni a Bécsben született albán elkövető, le is csukták, majd feltételes szabadságra bocsátása alatt félrevezette a pártfogó felügyelőjét.

Értékelésre és optimalizálásra szorul a rendszer – nyilatkozta Karl Nehammer ÖVP-s osztrák belügyminiszter, miután kiderült: a hétfő este Bécs belvárosában lövöldöző, négy embert halálosan megsebesítő észak-macedóniai albán származású, de már Bécsben született Kujtim Fejzulai már korábban is volt büntetve.

 

A húszéves férfit 2019 áprilisában ítélték 22 hónapra terrorszervezetben való részvétel miatt, ugyanis Szíriába akart utazni, hogy az ISIS-hez csatlakozzon. Azonban már decemberben feltételesen szabadult, ezután pedig „tudatosan kijátszotta az igazságügyi rendszer deradikalizációs programját”, amint a belügyminiszter fogalmazott.

 

Ahogy Magyarországon, úgy Ausztriában is bíró dönt a feltételes szabadságra bocsátásról, bizonyos törvényi keretek közt. (Például Magyarországon még a legkedvezőbb esetben is kötelező a kiszabott büntetésnek legalább a felét letölteni, az osztrák szabályok szerint viszont az elkövető fiatal kora miatt ennél jóval kevesebb letöltése is elég volt.) Fiatal, korábban nem büntetett elkövetőknél főleg gyakran szokták ezt alkalmazni: iIlyenkor a feltételes szabadulás idejére kap egy pártfogó felügyelőt is az elítélt, akinél rendszeresen jelentkeznie kell, és aki ellenőrzi, hogy jól viselkedik-e.

 

Azonban Kujtim Fejzulai

 

a pártfogó felügyelőjét és az iszlamista elkövetők deradikalizálására specializálódott szakembert is átverte a feltételes szabadsága alatt: kifejezetten együttműködően viselkedett velük és ügyesen beadta nekik, hogy már elfordult az Iszlám Állam ideológiájától,

 

egy jól integrált fiatal férfi képét mutatta, miközben valójában a rendszer lerombolása volt a célja – részletezte Nehammer.

 

A lövöldöző alig pár napja, október végén volt utoljára deradikalizációs foglalkozáson, ahol határozottan elítélte a legutóbbi franciaországi terrortámadásokat, azonban Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonságért felelős igazgatóságának vezetője szerint egy sor jel mutatott arra, hogy valójában radikalizálódott. De ezeket (mint például tölténydarabkákat, vagy hogy az Instagramon feltöltött magáról és a fegyverekről egy képet a támadás előtt) már csak a terrortámadást követően találták meg az illető lakásán.

 

FRISSÍTÉS (november 4. 14:40): A cikk egy korábbi változatában az osztrák sajtó nyomán azt írtuk, hogy a támadónak még most, a merénylet idején is ülnie kellett volna elméletileg. Ez azonban nincs így: Armin Wolf, az osztrák közszolgálati ORF műsorvezetője magyarázta el, hogy 2020 júliusában telt volna le a 22 hónapos büntetés, mégpedig azért, mert abba beleszámították már a 2018 szeptemberétől Törökországban töltött börtönbüntetését, valamint a 2019 januárjától töltött őrizetet.

 

Folyamatosan frissülő cikkünk a bécsi fejleményekről itt olvasható.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás