+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. november 3. kedd, 16:46
Korábban az ISIS-hoz akart csatlakozni a Bécsben született albán elkövető, le is csukták, majd feltételes szabadságra bocsátása alatt félrevezette a pártfogó felügyelőjét.

Értékelésre és optimalizálásra szorul a rendszer – nyilatkozta Karl Nehammer ÖVP-s osztrák belügyminiszter, miután kiderült: a hétfő este Bécs belvárosában lövöldöző, négy embert halálosan megsebesítő észak-macedóniai albán származású, de már Bécsben született Kujtim Fejzulai már korábban is volt büntetve.

 

A húszéves férfit 2019 áprilisában ítélték 22 hónapra terrorszervezetben való részvétel miatt, ugyanis Szíriába akart utazni, hogy az ISIS-hez csatlakozzon. Azonban már decemberben feltételesen szabadult, ezután pedig „tudatosan kijátszotta az igazságügyi rendszer deradikalizációs programját”, amint a belügyminiszter fogalmazott.

 

Ahogy Magyarországon, úgy Ausztriában is bíró dönt a feltételes szabadságra bocsátásról, bizonyos törvényi keretek közt. (Például Magyarországon még a legkedvezőbb esetben is kötelező a kiszabott büntetésnek legalább a felét letölteni, az osztrák szabályok szerint viszont az elkövető fiatal kora miatt ennél jóval kevesebb letöltése is elég volt.) Fiatal, korábban nem büntetett elkövetőknél főleg gyakran szokták ezt alkalmazni: iIlyenkor a feltételes szabadulás idejére kap egy pártfogó felügyelőt is az elítélt, akinél rendszeresen jelentkeznie kell, és aki ellenőrzi, hogy jól viselkedik-e.

 

Azonban Kujtim Fejzulai

 

a pártfogó felügyelőjét és az iszlamista elkövetők deradikalizálására specializálódott szakembert is átverte a feltételes szabadsága alatt: kifejezetten együttműködően viselkedett velük és ügyesen beadta nekik, hogy már elfordult az Iszlám Állam ideológiájától,

 

egy jól integrált fiatal férfi képét mutatta, miközben valójában a rendszer lerombolása volt a célja – részletezte Nehammer.

 

A lövöldöző alig pár napja, október végén volt utoljára deradikalizációs foglalkozáson, ahol határozottan elítélte a legutóbbi franciaországi terrortámadásokat, azonban Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonságért felelős igazgatóságának vezetője szerint egy sor jel mutatott arra, hogy valójában radikalizálódott. De ezeket (mint például tölténydarabkákat, vagy hogy az Instagramon feltöltött magáról és a fegyverekről egy képet a támadás előtt) már csak a terrortámadást követően találták meg az illető lakásán.

 

FRISSÍTÉS (november 4. 14:40): A cikk egy korábbi változatában az osztrák sajtó nyomán azt írtuk, hogy a támadónak még most, a merénylet idején is ülnie kellett volna elméletileg. Ez azonban nincs így: Armin Wolf, az osztrák közszolgálati ORF műsorvezetője magyarázta el, hogy 2020 júliusában telt volna le a 22 hónapos büntetés, mégpedig azért, mert abba beleszámították már a 2018 szeptemberétől Törökországban töltött börtönbüntetését, valamint a 2019 januárjától töltött őrizetet.

 

Folyamatosan frissülő cikkünk a bécsi fejleményekről itt olvasható.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás