+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 4. szerda, 10:44
Noha Szlovákiában végül nem tudott töltényt venni magának a hétfő este lelőtt terrorista, a szlovákok leadták a drótot az osztrák hatóságoknak.

Mint azt német lapok (az osztrák ügyekben a Strache-videó óta kimondottan jólértesült Süddeutsche Zeitung és két közszolgálati médium, az NDR és a WDR) kioknyomozták, a hétfői bécsi terrortámadás Ausztriában született észak-macedóniai albán elkövetője 2020 nyarán Szlovákiába utazott egy egyelőre ismeretlen személlyel, és ott hevesen érdeklődött arról, be tudna-e szerezni AK-47-be (más néven kalasnyikovba) való töltényeket. Vagyis abba a fegyverbe, amivel hétfő este hidegvérrel megölt négy embert a bécsi bulinegyedben (hogy az áldozatok kik, egyáltalán milyen nemzetiségűek voltak, még mindig nem tudjuk: az egyikük német, egy másikuk osztrák, ám a másik kettőről még ennyi megerősített információnk sincs).

 

Úgy tudni, hogy az iszlamista végül feleslegesen utazott Szlovákiába, ugyanis nem adtak el neki töltényt, miután nem volt fegyvertartási engedélye. Ami azonban az egészet érdekessé teszi az az, hogy ezt követően – legalábbis a német lapok a pozsonyi Denník N információi alapján így tudják –

 

a szlovák hatóságok értesítették az osztrák hatóságokat az illető Szlovákiában tett látogatásáról és annak céljáról.

 

Ezt a szlovák rendőrség azóta egy Facebook-posztban is megerősítette. A bécsi Kurier napilap információi szerint októberben tájékoztatták a szlovákok az osztrákokat, konkrétan a bécsi tartományi alkotmányvédelemmel és terrorizmus elleni védelemmel foglalkozó hatóságot.

 

Az osztrák belügyminisztérium annyit erősített meg, hogy a férfi valóban átutazott Szlovákiába, és ott valóban feltűnt a helyi hatóságoknak. Majd megpróbálta a német lapoknak adott válaszában egy kicsit a szlovákokra is rákenni az egészet, mondván a szlovák rendőrség nem folytatott nyomozást amiatt, hogy a férfi érdeklődött a töltények iránt. Vagyis mindez arra világít rá, amit Karl Nehammer osztrák jobbközép belügyminiszter is kritikaként fogalmazott meg az igazságügyminisztériummal szemben a keddi sajtótájékoztatóján: lehet, hogy minden egyes hatóság jól végzi a maga dolgát, de a rendszerben, a nagy egészben, a közöttük lévő együttműködésben vannak hibák. 

 

A későbbi merénylő ugyanis mindeközben egy deradikalizációs program résztvevője volt, és a vele mindent rendben találó felügyelőjének nem tűnt fel semmiféle visszaesés. (A húszéves férfit 2019 áprilisában ítélték 22 hónapra terrorszervezetben való részvétel miatt, ugyanis Szíriába akart utazni, hogy az ISIS-hez csatlakozzon. Azonban már decemberben feltételesen szabadult, hogy részt vehessen a deradikalizációs programban.) A lövöldöző alig pár napja, október végén volt utoljára deradikalizációs foglalkozáson, ahol határozottan elítélte a legutóbbi franciaországi terrortámadásokat, és végig kifejezetten együttműködően viselkedett az erre specializálódott szakemberekkel.

 

Az, hogy a Bécsben közmegegyezésszerűen már csak Oaschlochnak (segglyuknak) hívott merénylőnek volt egy útitársa, arra utal, hogy a hétfő esti, azóta az ISIS nevére vett terrortámadás nem egy ún. magányos farkas akciója volt, hanem mások is bele lehettek vonva a szervezésbe. További bizonyíték erre, hogy az utazáshoz használt autó egy az osztrák hatóságok előtt ismert iszlamista anyjának nevére van bejegyezve.

 

A cikk eredeti címében azt állítottuk, hogy már nyáron értesítve lettek a szlovák hatóságok, a sajtóhírek ennek időpontjáról azonban annyira ellentmondanak egymásnak, hogy átírtuk arra, hogy előre szóltak.

 

FOTÓ: A merénylő rendőrségi fotója 2019 januárjából / Falter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás