+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2020. szeptember 11. péntek, 19:06
Nem ismert be semmilyen jogszabálysértést az interjúban a lakásügyével kapcsolatban, ezzel csak V. Naszály Márta vádolja őt – állítja Bayer Zsolt az Azonnalinak. Az I. kerület párbeszédes polgármestere szerint viszont törvénysértés történt, és a Bayer-interjúban elmondottak jó muníciót adnak az önkormányzatnak ennek bizonyítására.
„Egy ingatlanközvetítő iroda és két ügyvéd utasításait követtem”

 

– így reagált Bayer Zsolt telefonon az Azonnalinak péntek délután, miután kiderült: V. Naszályi Márta párbeszédes I. kerületi polgármester vizsgálatot indít a publicista várbeli lakásának ügyében a lapunknak adott interjújában tett kijelentései miatt. 

 

A kormánypárti publicista ugyanis két önkormányzati lakás bérleti jogával is rendelkezik a budai Várnegyedben. Először tavaly áprilisban írta meg Bayerről a 24.hu, hogy a piaci ár töredékéért, mindössze havi 32 ezer forintért bérel egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakást az Úri utcában. Később a 24.hu annak is utánajárt, hogy Bayeréknek két önkormányzati lakása is van az Úri utcában, mindkettőhöz lakáscserével jutottak hozzá.

 

Bayer a csütörtökön megjelent interjúban így nyilatkozott az Azonnalinak:

 

„Jön pár ügyvéd és elmondja, hogy ez úgy működik, hogy el kell cserélni, aztán vissza kell venni,

 

és akkor így jut hozzá a bérlő ahhoz a pénzhez, amit szeretne. Két ügyvéd megcsinálja a szerződéseket, ráteszi az ügyvédi szárazpecsétet. Miután én elolvastam az önkormányzati újságban, hogy mennyi az ára, nem az ujjamból szoptam,

 

mégis mit kellett volna nekem mondani? Hogy «hahó emberek, itt valami nagy gáz van»?

 

És utána én meg hallgatom, hogy ingyen jutok hozzá vári lakásokhoz, amiért én sokkal kevesebbet fizetek, mint bárki más. Hát egy lószart mama!”

 

Bayert péntek délután telefonon értük utol, és lapunknak elmondta: az interjúban nem ismert be semmiféle törvénysértést,

 

ezzel csak V. Naszályi Márta vádolja őt. Bayer szerint az egész ügyről már első körben is V. Naszályiék szivárogtattak a sajtónak. A publicista szerint korábban azzal vádolták, hogy családja másoknál olcsóbban bérli az önkormányzati lakásokat a várban, erről már többször bebizonyította, hogy ez nem igaz, és mások 32 ezer forintnál nagyságrendekkel olcsóbban bérelnek.

 

Polgármester: Ez törvénysértés

 

V. Naszály Márta az Azonnalinak 2019-ben még polgármester-jelöltként magyarázta el, hogy működik a Várban a bérleti jogok adásvétele. Akkor

 

V. Naszályi a Bayer lakásszerzéséhez hasonló megoldásokat „a jogszabályok kreatív értelmezésén alapuló jogügyleteknek” nevezte.

 

 

Az Azonnali V. Naszályi Mártát is utolérte telefonon az ügyben. Az I. kerületi polgármester kérdésünkre elmondta, hogy 2019-ben azért fogalmazott finomabban lapunknak adott videóinterjújában, mert jelöltként és önkormányzati képviselőként még nem látott rá az összes iratra a lakásügyekkel kapcsolatban. Most az Azonnalinak megerősítette, hogy a Bayer-féle gyakorlatot ő törvénysértésnek tartja.

 

A polgármester szerint az önkormányzat egy többhónapos folyamat kellős közepén tart, ami során a problémás lakáscsere-szerződéseket nézik át, és néhány, Bayeréhez hasonló ügyben már keresetlevelet is beadtak a bírósághoz. Bár jogerős ítélet még egy ügyben sem született, abban bízik, hogy a bíróság nekik fog majd igazat adni az ügyben, és fellép a publicistáéhoz hasonló szerződésekkel kapcsolatban.

 

A Bayer által interjúnkban elmondottak a polgármester szerint a meglévő aktákon túl pluszmuníciót adnak majd az önkormányzatnak a publicista ügyében.

 

V. Naszályi azt is elmondta, Bayer esete valóban nem egyedi, de nem politikai alapon válogatnak, minden esetet átvizsgálnak és minden gyanús esetben feljelentést is fognak tenni. Hozzátette azonban: nem igaz, hogy mindenki úgy jutott volna lakáshoz a Várban, mint Bayer, van sok olyan eset is, ahol valódi lakáscsere történt.

 

Az Azonnali megkérdezte a polgármestert arról is, hogy kit ér érdeksérelem a hasonló ügyekben. V. Naszályi elmondta, hogy a törvények megkerülésekor elsősorban a jogállam sérül, de más érdekek is sérülhetnek: a lakástörvény létrejöttekor azért nem engedték meg a bérleti jogok adásvételét, hogy a lakásmaffia ellenében megvédjék a sokszor kiszolgáltatott helyzetben lévő bérlőket.

 

A polgármester szerint a várból kiköltöző bérlőket érheti kár, ha a vári lakásra cserélt ingatlan nem lakható, vagy ha a csere mögött valójában adásvétel húzódik meg. Így a kiköltöző bérlők akár lakhatás nélkül is maradhatnak, az önkormányzatnak pedig V. Naszályi szerint meg kell védenie saját bérlőit és igyekeznie kell betartatni a törvényeket.

 

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás