+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. július 31. péntek, 11:05
Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Nagy nap 2020. július 31-e a magyar vasút történetében: formálisan véget ért a MÁV 1949 óta tartó monopóliuma a vasúti személyszállításban Magyarországon. A belföldi személyszállítást továbbra is csak az állami cég végezheti majd (a szintén az állam többségi tulajdonában álló magyar-osztrák GYSEV-vel együtt), de

 

a cseh RegioJetnek köszönhetően péntektől naponta két szerelvénnyel juthatunk el Budapestről Prágába és Bécsbe,

 

és ezekből a városokból is két-két menetrend szerinti járat érkezik majd hozzánk naponta.

 

A RegioJet igazi cseh sikersztori, hiszen a korábban csak buszos utaztatással foglalkozó cég miután megtörte a cseh államvasutak monopóliumát, országon belül a saját szakállára indított járatokat Prága, Brno/Brünn és Ostrava között. Mi több: azóta a cseh állam is felismerte a RegioJet hasznosságát, a cég koncessziókat is nyert és közfeladatot is ellát. Hamarosan magától a RegioJet vezetőjétől, Radim Jančurától tudhatjátok meg, mi áll a siker hátterében, ugyanis már ígéretet tett az Azonnalinak egy interjúra!

 

A RegioJetnek egyébként Magyarországon sem a Bécsbe és Prágába tartó járatai lesznek az elsők, amelyek megjelennek: korábban már írtunk arról, hogy a horvát tengerpartra tartó vonataikra Csornán már ezen a nyáron is felszállhatunk.

 

Ha valaki nem elégedett a MÁV szolgálatásaival, jogosan követelheti, hogy végre a magyar vasúti piacot is liberalizálják, hátha ezzel a Magyar Államvasutak is versenyképesebbé próbál majd válni. Egyelőre arról nincs szó, hogy a RegioJet a magyar belföldi közlekedésben is megjelenne, de ha ez megtörténne, akár más cégek is versenybe szállhatnának itthon az utasokért.

 

Szerintetek melyik vasúttársaság hazai megjelenése tenne jót a vasúti közlekedésnek?

 

NYITÓKÉP: miropiro / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás