+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. július 31. péntek, 11:05
Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Nagy nap 2020. július 31-e a magyar vasút történetében: formálisan véget ért a MÁV 1949 óta tartó monopóliuma a vasúti személyszállításban Magyarországon. A belföldi személyszállítást továbbra is csak az állami cég végezheti majd (a szintén az állam többségi tulajdonában álló magyar-osztrák GYSEV-vel együtt), de

 

a cseh RegioJetnek köszönhetően péntektől naponta két szerelvénnyel juthatunk el Budapestről Prágába és Bécsbe,

 

és ezekből a városokból is két-két menetrend szerinti járat érkezik majd hozzánk naponta.

 

A RegioJet igazi cseh sikersztori, hiszen a korábban csak buszos utaztatással foglalkozó cég miután megtörte a cseh államvasutak monopóliumát, országon belül a saját szakállára indított járatokat Prága, Brno/Brünn és Ostrava között. Mi több: azóta a cseh állam is felismerte a RegioJet hasznosságát, a cég koncessziókat is nyert és közfeladatot is ellát. Hamarosan magától a RegioJet vezetőjétől, Radim Jančurától tudhatjátok meg, mi áll a siker hátterében, ugyanis már ígéretet tett az Azonnalinak egy interjúra!

 

A RegioJetnek egyébként Magyarországon sem a Bécsbe és Prágába tartó járatai lesznek az elsők, amelyek megjelennek: korábban már írtunk arról, hogy a horvát tengerpartra tartó vonataikra Csornán már ezen a nyáron is felszállhatunk.

 

Ha valaki nem elégedett a MÁV szolgálatásaival, jogosan követelheti, hogy végre a magyar vasúti piacot is liberalizálják, hátha ezzel a Magyar Államvasutak is versenyképesebbé próbál majd válni. Egyelőre arról nincs szó, hogy a RegioJet a magyar belföldi közlekedésben is megjelenne, de ha ez megtörténne, akár más cégek is versenybe szállhatnának itthon az utasokért.

 

Szerintetek melyik vasúttársaság hazai megjelenése tenne jót a vasúti közlekedésnek?

 

NYITÓKÉP: miropiro / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás