Már vonattal is eljuthatunk Horvátországba, de nem a MÁV járatával

2020.06.23. 19:09

A cseh magánvasúttársaság, a RegioJet június 30-tól egészen szeptember 26-ig várja a Fiumébe vágyókat, miközben a MÁV csak Salzburgon keresztül juttatná el utasait a horvát tengerpartra.

Már vonattal is eljuthatunk Horvátországba, de nem a MÁV járatával

A cseh magántulajdonú vasúttársaság, a RegioJet bejelentette: június 30-tól új vonalat létesít, amivel Magyarországról is kényelmesen elérhető lesz a horvát kikötőváros, Fiume (Rijeka).

A teljes járat PrágaPardubiceBrünnPozsonyCsornaLjubljanaFiume (Rijeka) vonalon közlekedik, június 30-tól egészen szeptember 26-ig. A közleményben felhívják a figyelmet, hogy belföldi forgalomban nem használható ez a vonal, így csak előre váltott jeggyel lehet rá felszállni. Magyarországon csak a csornai pályaudvaron felszállva lehet igénybe venni a cseh magánvasúttársaság járatát.

A cseh vasúttársaság így hamarosan már két vonalon fog közlekedni Magyarország területén. Arról már korábban beszámoltunk, idén júniustól egy Budapest – Győr – Mosonmagyaróvár – Bécs – Brünn – Prága vonalon is közlekedik, a koronavírus miatt ugyanakkor a sárga vonatok egy kicsit később, július végétől várhatóak a prágai vonalon. Azonban a horvátországi üdülőjáratokhoz hasonlatosan ezek sem használhatók belföldi forgalomra.

A közleményben közölték, hogy a vonatok éjszakánként fognak közlekedni, irányonként összesen 12 kocsival. A menetjegyek ára 22 euró és 30 euró (körülbelül 7 500-10 500  forint) között lesznek, annak függvényében, hogy termes, fülkés vagy fekvőhelyes kocsitípusra foglal az ember helyet. Előbbi kettő 22, utóbbi pedig 30 euróba fog kerülni.

A közleményben azt is megemlítik, hogy Fiumében leszállva a RegioJet buszjárataival más horvátországi célpontokba is el lehet jutni.

Így jelenleg hivatalosan csak a RegioJet szállít vonattal utasokat a horvát tengerpartra: a MÁV hivatalos oldala szerint a koronavírus-járvány miatt jelenleg nincs közvetlen járat Magyarország és a horvát tengerpart között,

ugyanakkor, ha az Elektronikus vasúti rendszer (ELVIRA) elnevezésű menetrendkeresőn keresünk rá, hogy milyen járatok vannak Budapest és Fiume között, akkor július 1-től már járatokat is mutat, ugyanakkor azok csak salzburgi érintéssel közlekednek Fiuméig (azaz a horvát államvasutak München és Fiume között közlekedő járatairól van szó), így a MÁV-nak jelenleg nincs közvetlen vonatjárata a horvát tengerpartra.

A MÁV minden évben szokott indítani üdülőjáratokat, azonban a koronavírus-járvány és az amiatti határlezárások miatt ezeket még nem jelentettek be. A MÁV jelenleg csak Eszékre (horvátul Osijek) és Zágrábba (horvátul Zagreb) szállít utasokat.

Ugyanakkor, aki nem vonattal szeretne közlekedni, az június 25-től a Flixbus buszjárataival már akár Budapestről is eljuthat Fiumébe (Rijeka), ami egy kicsivel drágább alternatíva a RegioJet ajánlatánál, hiszen a Flixbusnál gyakran hamarabb kell lefoglalni a jegyeket, hogy azok olcsóbbak legyenek. A Flixbus júliustól összesen 11 horvát tengerparti településre indít járatokat, amikre a jegyek 6 399 forinttól kezdődnek.

FOTÓ: RegioJet

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek