+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. június 23. kedd, 19:09
A cseh magánvasúttársaság, a RegioJet június 30-tól egészen szeptember 26-ig várja a Fiumébe vágyókat, miközben a MÁV csak Salzburgon keresztül juttatná el utasait a horvát tengerpartra.

A cseh magántulajdonú vasúttársaság, a RegioJet bejelentette: június 30-tól új vonalat létesít, amivel Magyarországról is kényelmesen elérhető lesz a horvát kikötőváros, Fiume (Rijeka).

 

A teljes járat PrágaPardubiceBrünnPozsonyCsornaLjubljanaFiume (Rijeka) vonalon közlekedik, június 30-tól egészen szeptember 26-ig. A közleményben felhívják a figyelmet, hogy belföldi forgalomban nem használható ez a vonal, így csak előre váltott jeggyel lehet rá felszállni. Magyarországon csak a csornai pályaudvaron felszállva lehet igénybe venni a cseh magánvasúttársaság járatát.

 

A cseh vasúttársaság így hamarosan már két vonalon fog közlekedni Magyarország területén. Arról már korábban beszámoltunk, idén júniustól egy Budapest – Győr – Mosonmagyaróvár – Bécs – Brünn – Prága vonalon is közlekedik, a koronavírus miatt ugyanakkor a sárga vonatok egy kicsit később, július végétől várhatóak a prágai vonalon. Azonban a horvátországi üdülőjáratokhoz hasonlatosan ezek sem használhatók belföldi forgalomra.

 

A közleményben közölték, hogy a vonatok éjszakánként fognak közlekedni, irányonként összesen 12 kocsival. A menetjegyek ára 22 euró és 30 euró (körülbelül 7 500-10 500  forint) között lesznek, annak függvényében, hogy termes, fülkés vagy fekvőhelyes kocsitípusra foglal az ember helyet. Előbbi kettő 22, utóbbi pedig 30 euróba fog kerülni.

 

A közleményben azt is megemlítik, hogy Fiumében leszállva a RegioJet buszjárataival más horvátországi célpontokba is el lehet jutni.

 

Így jelenleg hivatalosan csak a RegioJet szállít vonattal utasokat a horvát tengerpartra: a MÁV hivatalos oldala szerint a koronavírus-járvány miatt jelenleg nincs közvetlen járat Magyarország és a horvát tengerpart között,

 

ugyanakkor, ha az Elektronikus vasúti rendszer (ELVIRA) elnevezésű menetrendkeresőn keresünk rá, hogy milyen járatok vannak Budapest és Fiume között, akkor július 1-től már járatokat is mutat, ugyanakkor azok csak salzburgi érintéssel közlekednek Fiuméig (azaz a horvát államvasutak München és Fiume között közlekedő járatairól van szó), így a MÁV-nak jelenleg nincs közvetlen vonatjárata a horvát tengerpartra.

 

A MÁV minden évben szokott indítani üdülőjáratokat, azonban a koronavírus-járvány és az amiatti határlezárások miatt ezeket még nem jelentettek be. A MÁV jelenleg csak Eszékre (horvátul Osijek) és Zágrábba (horvátul Zagreb) szállít utasokat.

 

Ugyanakkor, aki nem vonattal szeretne közlekedni, az június 25-től a Flixbus buszjárataival már akár Budapestről is eljuthat Fiumébe (Rijeka), ami egy kicsivel drágább alternatíva a RegioJet ajánlatánál, hiszen a Flixbusnál gyakran hamarabb kell lefoglalni a jegyeket, hogy azok olcsóbbak legyenek. A Flixbus júliustól összesen 11 horvát tengerparti településre indít járatokat, amikre a jegyek 6 399 forinttól kezdődnek.

 

FOTÓ: RegioJet

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás