+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. június 23. kedd, 19:09
A cseh magánvasúttársaság, a RegioJet június 30-tól egészen szeptember 26-ig várja a Fiumébe vágyókat, miközben a MÁV csak Salzburgon keresztül juttatná el utasait a horvát tengerpartra.

A cseh magántulajdonú vasúttársaság, a RegioJet bejelentette: június 30-tól új vonalat létesít, amivel Magyarországról is kényelmesen elérhető lesz a horvát kikötőváros, Fiume (Rijeka).

 

A teljes járat PrágaPardubiceBrünnPozsonyCsornaLjubljanaFiume (Rijeka) vonalon közlekedik, június 30-tól egészen szeptember 26-ig. A közleményben felhívják a figyelmet, hogy belföldi forgalomban nem használható ez a vonal, így csak előre váltott jeggyel lehet rá felszállni. Magyarországon csak a csornai pályaudvaron felszállva lehet igénybe venni a cseh magánvasúttársaság járatát.

 

A cseh vasúttársaság így hamarosan már két vonalon fog közlekedni Magyarország területén. Arról már korábban beszámoltunk, idén júniustól egy Budapest – Győr – Mosonmagyaróvár – Bécs – Brünn – Prága vonalon is közlekedik, a koronavírus miatt ugyanakkor a sárga vonatok egy kicsit később, július végétől várhatóak a prágai vonalon. Azonban a horvátországi üdülőjáratokhoz hasonlatosan ezek sem használhatók belföldi forgalomra.

 

A közleményben közölték, hogy a vonatok éjszakánként fognak közlekedni, irányonként összesen 12 kocsival. A menetjegyek ára 22 euró és 30 euró (körülbelül 7 500-10 500  forint) között lesznek, annak függvényében, hogy termes, fülkés vagy fekvőhelyes kocsitípusra foglal az ember helyet. Előbbi kettő 22, utóbbi pedig 30 euróba fog kerülni.

 

A közleményben azt is megemlítik, hogy Fiumében leszállva a RegioJet buszjárataival más horvátországi célpontokba is el lehet jutni.

 

Így jelenleg hivatalosan csak a RegioJet szállít vonattal utasokat a horvát tengerpartra: a MÁV hivatalos oldala szerint a koronavírus-járvány miatt jelenleg nincs közvetlen járat Magyarország és a horvát tengerpart között,

 

ugyanakkor, ha az Elektronikus vasúti rendszer (ELVIRA) elnevezésű menetrendkeresőn keresünk rá, hogy milyen járatok vannak Budapest és Fiume között, akkor július 1-től már járatokat is mutat, ugyanakkor azok csak salzburgi érintéssel közlekednek Fiuméig (azaz a horvát államvasutak München és Fiume között közlekedő járatairól van szó), így a MÁV-nak jelenleg nincs közvetlen vonatjárata a horvát tengerpartra.

 

A MÁV minden évben szokott indítani üdülőjáratokat, azonban a koronavírus-járvány és az amiatti határlezárások miatt ezeket még nem jelentettek be. A MÁV jelenleg csak Eszékre (horvátul Osijek) és Zágrábba (horvátul Zagreb) szállít utasokat.

 

Ugyanakkor, aki nem vonattal szeretne közlekedni, az június 25-től a Flixbus buszjárataival már akár Budapestről is eljuthat Fiumébe (Rijeka), ami egy kicsivel drágább alternatíva a RegioJet ajánlatánál, hiszen a Flixbusnál gyakran hamarabb kell lefoglalni a jegyeket, hogy azok olcsóbbak legyenek. A Flixbus júliustól összesen 11 horvát tengerparti településre indít járatokat, amikre a jegyek 6 399 forinttól kezdődnek.

 

FOTÓ: RegioJet

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belarusz ellenzéki vezető úgy látja: Belaruszban eszkalálódik a helyzet, ezért az országoknak gyorsan kellene cselekedni. Cihanouszkaja nem látja értelmét a hazatérésnek.

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás