Versenyre kényszerülhet a MÁV, privát vasúttársaság törhet be a magyar piacra

Szerző: Illés Gergő
2019.08.06. 10:21

Bécs érintésével Budapest és Prága között közlekedhetnek jövő nyártól cseh RegioJet sárga vonatai.

Versenyre kényszerülhet a MÁV, privát vasúttársaság törhet be a magyar piacra

A 2020-as nyári menetrend június 1-jei életbe lépésétől a magyar vasúti személyszállítást domináló állami vasúttársaság járatain kívül megjelenhetnek a magyar síneken egy privát szolgáltató vonatai is: a cseh RegioJet jövő nyártól ugyanis a már jelenleg is rendkívül zsúfolt, Bécs-Budapest viszonylaton jelenik meg a magyar piacon, mindezt mindennemű állami támogatás nélkül teszi – a hírről kedden a RegionalBahn vasúti szaklap tudósított.

Egy reggel, egy este

Budapestre napi két pár sárga RegioJet vonat közlekedhet majd: a magyar fővárosból 07:45-kor és 15:35-kor indulnak majd a privát társaság szerelvényei, melyek

Kelenföld, Győr, Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, majd Bécs Meidling pályaudvara érintésével jutnak el a bécsi főpályaudvarra.

Bécstől Győrig körülbelül másfél óra lesz az út, a kisalföldi városba visszafelé 10:48-kor és 18:48-kor indulnak majd a sárga szerelvények, hogy aztán 12:14-re, illetve 20:14-re fussanak be a Déli pályaudvarra az előzetes tervek szerint.

Támogatás nélkül támadnak

A RegioJet-vonatok azonban nem állnak meg Bécsnél, innen Prága felé folytatják majd útjukat, ahonnan a nagy sikerű vállalat számos, további viszonylata is elérhető lesz majd. Az utaskísérőket a teljes Prága-Budapest szakaszon a RegioJet adja majd. A vasutat értelemszerűen a cseh magáncég üzemelteti annak csehországi szakaszán, az osztrák szakaszon az ÖBB-vetélytárs WestBahn privátcég lesz a cseh vasúti vállalat partnere, a magyar pályákon pedig egy újabb magánvasúttal társulhat majd a vállalat. A vasúti szaklap hangsúlyozza: a RegioJet

piaci alapon jelenhet meg Magyarországon, vagyis nem kap állami támogatást működésére, ezáltal az állami kedvezmények sem lesznek érvényesek a vonaton.

Az árakkal a cseh cég nem lőhet túlságosan magasra: ha a bécsi ÖBB RailJetekre, vagy a MÁV-os üzemeltetésű EuroCity-vonatokra a magyar vasúttársaságtól veszünk jegyet, az minimum 13 euróba kerül, míg az osztrák társaságtól vásárolva 19 euró a jegyek alsó ára. A vasút mellett pedig ott van a buszos konkurencia is, ahol akár 9 euró is lehet egy bécsi út, tehát ezekkel az árakkal kéne felvennie a versenyt a RegioJetnek is.

De mi az a RegioJet?

Egy 2009-ben alapított cseh magánvasút, mely a csehországi vasúti liberalizáció és piacnyitás után állami támogatás nélkül, a saját piaci kockázatán jelent meg a cseh vasúti személyszállítás gerincét adó Prága-Ostrava vonalon, ezzel megtörve a Cseh Vasutak (ČD) monopóliumát. A piacra a hagyományos kocsikkal közlekedő RegioJeten kívül beszállt még a Stadler FLIRT távolsági motorvonataival közlekedő, szintén cseh LeoExpress is, a verseny pedig jót tett a cseh vasútnak: a ČD a versenytársak megjelenésével

jelentősen emelte a szolgáltatásai színvonalát (fedélzeti éttermük például azóta díjnyertes színvonalú), a közlekedés kényelmesebb lett, az utasszámok is emelkedtek.

Azóta a RegioJet vonatai a Bécs-Prága vonalon is üzemeltek, sőt, betörtek a szlovák piacra is, a sárga vonatok közvetlen kapcsolatot biztosítanak Kassa és Prága között is, de Pozsonyba is lehetséges a magánvasút szerelvényein utazni. Ám úgy látszik, a cseh és szlovák piac telítődésével a RegioJet és a LeoExpress másképp képzelték el a terjeszkedést: míg utóbbi Lengyelországban kezd el távolsági járatokat üzemeltetni, előbbi a WestBahnnal társulva, és budapesti terveivel együtt dél felé terjeszkedne.

Arról, hogy a liberalizáció miért is tehet jót a magyar vasúti személyszállításnak, már tavaly decemberi MÁV-ügyi háborgásomban is írtam a cseh példán keresztül. Tény, hogy az azóta eltelt fél évben a magyar vasút részéről is láthattunk próbálkozásokat, hogy eddig nem tapasztalt módon minőségi szolgáltatást kezdjenek nyújtani – például: étkezőkocsik üzemeltetése a Balatonon, egyre több vonalon jelennek meg a fejújított távolsági, vagy épp az új IC+ kocsik –, kérdés ugyanakkor, hogy ez elég lesz-e az igencsak agresszíven terjeszkedő RegioJet ellenében.

BORÍTÓKÉP: Janusz Jakubowski / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek